Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Οικονομια

Δεν αφήνουν περιθώρια για καθυστερήσεις στις αποκρατικοποιήσεις οι θεσμοί

Πολύ αυστηρά χρονικά περιθώρια θέτουν οι θεσμοί καθώς ζητούν άμεσα αποκρατικοποιήσεις.

Η κυβέρνηση ξεκινά έναν «αγώνα δρόμου» για να πετύχει τους στόχους εσόδων (2,2 δισ. ευρώ το 2018) αλλά και ταυτόχρονα να ξεπεράσει τις όποιες εσωκομματικές αντιδράσεις προκύψουν με την πώληση της ΔΕΗ και των άλλων ΔΕΚΟ.

Τελειώνει και η περιπέτεια για την Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας,  καθότι το νέο Μνημόνιο προβλέπει ως προαπαιτούμενο το  διορισμό της νέας διοίκησης στο ΤΑΙΠΕΔ, ενώ η Γενική Συνέλευση του Υπερταμείου να υιοθετήσει τον κανονισμό λειτουργίας που αποτελεί απόφαση υψίστης σημασίας για την αποφυγή πολιτικών παρεμβάσεων. 

Θα είναι πλήρως ευθυγραμμισμένος με το σχέδιο δράσης που έχει συμφωνηθεί τον Δεκέμβριο του 2015, τον ιδρυτικό νόμο του υπερταμείου και σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές του ΟΟΣΑ για τις κρατικές επιχειρήσεις και του ελληνικού κώδικα για την εταιρική διακυβέρνηση.

Σύμφωνα με τη λίστα, η κυβέρνηση δεσμεύεται:

-να παρατείνει για μια τριετία η θητεία του ΤΑΙΠΕΔ, ενώ η θητεία του λήγει τον ερχόμενο Ιούνιο. Ο ιδρυτικός νόμος (ν. 3896/2011) προέβλεπε εξαετή διάρκεια

-να εγκριθεί από το ΚΥΣΟΙΠ το σχέδιο αποκρατικοποιήσεων(  (Αsset Development Plan, ADP) 

-να προσλάβει συμβούλους άμεσα  για τη διάθεση των συμμετοχών του σε ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, ΔΕΠΑ, ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ και Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, 

-να προκηρύξει διαγωνισμό η  “Εγνατία Οδός” για την κατασκευή και τον πλήρη εξοπλισμό σταθμών διοδίων (Βενέτικο, Θεσσαλονίκη, Αλιάκμονας) και θα προετοιμάσει τη διαδικασία προκήρυξης διαγωνισμού για την κατασκευή άλλων τριών διοδίων (Ασπροβάλτα, Καβάλα, Στρυμωνικό).

-να λυθούν τα ζητήματα  αρχαιολογίας στο Ελληνικό και να ορίσουν ειδική επιτροπή διαπραγμάτευσης με τους επενδυτές 

- να υιοθετηθεί ένα νομοθετικό πλαίσιο σχετικά με τη χορήγηση αδειών καζίνο στην περιοχή της Αττικής 

-η δρομολόγηση μιας νέας διαδικασίας υποβολής προσφορών για την ιδιωτικοποίηση του 66% του ΔΕΣΦΑ. Θ εξασφαλιστεί  ότι στον προτιμητέο επενδυτή θα συμμετέχει ένα τουλάχιστον μέλος της Ένωσης εταιρειών μεταφοράς φυσικού αερίου των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

-Κανονισμός λειτουργίας για το Υπεταμείο με βάση του κανόνες του ΟΟΣΑ

-Τροποποίηση νομοθεσίας για την ΥΠΑ

-Επίσης, ζητά ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο για την λειτουργία των μεταφορών (λιμάνια, τραίνα κλπ)

-Σε σχέση με τα ακίνητα περιουσιακά στοιχεία και ΔΕΚΟ θα αποφασιστεί τι θα μεταφερθεί στο υπερταμείο και θα γίνει από κοινού μεταξύ των θεσμών και των ελληνικών αρχών. Η μεταβίβαση θα υλοποιηθεί άμεσα και η λίστα θα καθοριστεί πάνω στη βάση των προαναφερόμενων κριτηρίων. 

-το Δ.Σ. του υπερταμείου θα ολοκληρώσει την αξιολόγηση των μελών του Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ.

- Τα 10 περιφερειακά λιμάνια θα παραμείνουν στο ΤΑΙΠΕΔ και  θα προωθήσει τις διαδικασίες υλοποίησης συμβάσεων παραχώρησης. Η αρχή διαχείρισης του λιμένα θα μεταφερθεί στην ΕΔΗΣ. Στην ΕΔΗΣ θα μεταφερθούν και τα 23 μικρά αεροδρόμια της χώρας.

-πρόταση από εξωτερικό σύμβουλο για την ΕΑΒ 

Tags
Back to top button