Με κόστος 70 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο, η Ρωσία έχει τον τρίτο μεγαλύτερο αμυντικό προϋπολογισμό στον κόσμο.
Για όλα αυτά πρέπει να υπερηφανεύεται για τους 845.000 στρατιώτες της, τα 22.550 άρματα μάχης και 1.399 μαχητικά αεροσκάφη που διαθέτει.
Απέχουν σαφώς σε δυναμικότητα από την υπερδύναμη του 1991, την μεγάλη Σοβιετική Ένωση, αλλά από το 2000 ξεκίνησε ένα μεγάλο πρόγραμμα επαναφοράς σε μάχιμη κατάσταση των σχηματισμών σε Ξηρά, Θάλασσα και Αέρα που είχαν απαξιωθεί σε σημαντικό βαθμό.
Bora-class hovercraft
Αυτό το πλοίο είναι στην πραγματικότητα ένα καταμαράν που μετατρέπεται σε hovercraft.
Είναι οπλισμένο με 8 πυραύλους και 20 αντιαεροπορικά βλήματα. Έχει πλήρωμα μέχρι 68 ναύτες. Η ταχύτητά του αγγίζει τα 100 χιλιόμετρα την ώρα.
Αντιαεροπορικό πυραυλικό συστήμαΤο σύστημα αποτελείται από 12 κατευθυνόμενα βλήματα και δύο αυτόματα πυροβόλα των 30 χιλιοστών.
Υποβρύχιο «Novorossiysk»
Τα υποβρύχια αυτού του σχεδίου είναι της τρίτης γενιάς. Θεωρείται ότι έχουν το πιο χαμηλό επίπεδο του θορύβου, είναι εξοπλισμένα με σύγχρονα συστήματα πυραύλων και τορπιλών, με ραδιοηλεκτρονικά και υδροακουστικά συστήματα.
Λόγω της δυνατότητάς του να κρύβονται τα υποβρύχια αυτού του σχεδίου στο ΝΑΤΟ αποκαλούν «μαύρη τρύπα», επειδή έχουν τη δυνατότητα να εντοπίσουν το στόχο σε απόσταση που υπερβαίνει τρεις – τέσσερις φορές την απόσταση στην οποία μπορεί να τα εντοπίσει ο εχθρός.
Το MiG-35 είναι ευέλικτο μαχητικό αεροσκάφος τέταρτης γενιάς που βασίζεται στο MiG-29. Στο οπλοστάσιο του περιλαμβάνονται κατευθυνόμενα βλήματα «αέρος/αέρος», «αέρος/επιφάνειας», καθώς και το ραντάρ Zhuk-Α.
Το συγκεκριμένο ραντάρ επιτρέπει στο αεροσκάφος να επιτεθεί σε πολλαπλούς στόχους ταυτόχρονα, ενώ επίσης διαθέτει και προστασία από την ηλεκτρονική επίθεση του εχθρού.
Τα «Buk», είναι ένα σύνθετο οπλικό σύστημα.
Στην πραγματικότητα, το συγκρότημα είναι μια μοίρα 5-6 αυτοκινούμενων οχημάτων, όπου, εκτός από το πυραυλικό σύστημα, περιλαμβάνονται σταθμός ανίχνευσης στόχου και καθοδήγησης του πυραύλου «εδάφους – αέρος», σημείο διοίκησης και μια σειρά βοηθητικού εξοπλισμού.
RS-24 Yars
Ο 49 τόνων πύραυλος RS – 24 Yars μπορεί να μεταφέρει τέσσερις πυρηνικές κεφαλές και να εξουδετερώσει στόχους σε απόσταση 11.000 χιλιομέτρων.
Οι πύραυλοι RS-24 και Topol-M θα αποτελέσουν τους πυλώνες της χερσαίας δύναμης πυρηνικής αποτροπής της Ρωσίας η οποία θα συνιστά το 2016 το 80% των συνολικών ρωσικών πυρηνικών δυνατοτήτων.
Tupolev Tu-160
Το Tu-160 είναι ένα στρατηγικό βομβαρδιστικό με τετραμελές πλήρωμα το οποίο αποτελείται από τον κυβερνήτη, τον συγκυβερνήτη, τον αξιωματικό ναυτιλίας και τον αξιωματικό χειριστή οπλικών συστημάτων.
Διαθέτει δυο αποθήκες βομβών κάθε μια με μήκος 11,28 m και πλάτος 1,92 m. Μπορεί να μεταφέρει έξι βλήματα Χ-55 σε εξαπλό κυλινδρικό εκτοξευτή MKU-6-5U.
Το πιο προηγμένο τάνκ των Ρωσικών δηνάμεων. Διαθέτει επίσης ένα τηλεχειριζόμενο αντιαεροπορικά βαρύ πολυβόλο.
Mi-28 «Havoc»
Πρόκειται για το επιθετικό ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας Στρατού της Ρωσίας
Πυρηνικό υποβρύχιο κατηγορίας Borei
Το «Borei» είναι σκάφος τέταρτης γενιάς, ικανό να καταδύεται σχεδόν σε βάθος 500 μέτρων και να αναπτύσσει κάτω από το νερό ταχύτητα άνω των 50 χιλιομέτρων την ώρα.
Το υποβρύχιο εφοδιάζονται με κάψουλα διάσωσης, που μπορεί να πλεύσει και έχει υπολογιστεί για όλο το πλήρωμα. Μπορεί να μεταφέρει 16 βαλλιστικούς πυραύλους Bulava.