Δύο νέα πλήγματα από οίκους αξιολόγησης δέχθηκε η Τουρκία, μέσα σε μερικές ώρες, καθώς ο Fitch υποβάθμισε τα ομόλογά της στην κατηγορία «σκουπιδιών» και ο Standard & Poor's την οικονομία της συνολικά δίνοντας της αρνητική προοπτική από το «σταθερή»
Ο Fitch υποβάθμισε τα αξιόγραφα του δημοσίου της Τουρκίας στην κατηγορία των «σκουπιδιών», τοποθετώντας στην τελευταία σειρά της κατάταξη τα ομόλογά της ομολόγων της ως αξία επενδύσεων.
Στην ίδια θέση είχε τοποθετηθεί και η Ελλάδα το 2012 με την δεύτερη πτώχευση και το κούρεμα.
Παράλληλα, ο οίκος αξιολόγησης υπογράμμισε τις ανησυχίες για την πολιτική σταθερότητα και τη νομισματική πολιτική στην Τουρκία.
Νωρίτερα, ο Standard & Poor's εξέπληξε τους επενδυτές, υποβαθμίζοντας την προοπτική της οικονομίας της Τουρκίας από «σταθερή» σε «αρνητική».
Και οι δύο οίκοι αξιολόγησης εξέφρασαν ανησυχία για την πολιτική αστάθεια στην Τουρκία μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου, αλλά και για τις πιέσεις της Άγκυρας στην κεντρική τράπεζα.
«Οι εξελίξεις «στην πολιτική και στην ασφάλεια υπονόμευσαν τις οικονομικές επιδόσεις και την ανεξαρτησία των θεσμών της Τουρκίας», ανέφερε ο Fitch ανακοινώνοντας ότι υποβαθμίζει τα τουρκικά κρατικά αξιόγραφα στη βαθμίδα BB+, από BBB-. Αναφέρεται φυσικά στην περίφημη επέμβαση του Τούρκου προέδρου Ρ.Τ.Ερντογάν προς τις τρ'απεζες να μην τολμήσουν να σταματήσουν να δίνουν δάνεια με χαμηλό επιτόκιο.
Πέρυσι και ο S&P είχε υποβαθμίσει στην κατηγορία των «σκουπιδιών» τα κρατικά ομόλογα της Τουρκίας, κάτι που είχε κάνει λίγο καιρό αργότερα και ο Moody's.
Τα πιο συντηρητικά επενδυτικά ταμεία συνήθως θεωρούν προϋπόθεση τα ομόλογα μιας χώρας να αξιολογούνται ως επένδυση από δύο μεγάλους οίκους πριν αποφασίσουν να τα εντάξουν στα χαρτοφυλάκιά τους.
Η Τουρκία εξαρτάται από τις ροές ξένων επενδύσεων για να αναχρηματοδοτεί το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών της, που είναι ένα από τα υψηλότερα μεταξύ των χωρών της G20, αλλά και το εξωτερικό της χρέος.
Η υποβάθμιση του αξιόχρεου του τουρκικού δημοσίου προεξοφλείται πως θα αναγκάσει την Αγκυρα να πληρώνει περισσότερα για να δανείζεται από τις αγορές.
Το ερώτημα είναι σε ποιο βαθμό η συνεχής υποβάθμιση, πραγματική και τυπική της τουρκικής οικονομίας θα ανασχέσει το κολοσσιαίο εξοπλιστικό της πρόγραμμα. Μέχρι στιγμής, δυστυχώς, δεν υπάρχει κάποια τέτοια ένδειξή.