Επιστημονικά γνωστό ως ‘Allium sativa’, το σκόρδο είναι καθ’ όλη την διάρκεια της ιστορίας διάσημο για την ικανότητά του να μάχεται τους ιούς και τα βακτήρια. Από τον Μεσαίωνα μέχρι σήμερα το σκόρδο τεμαχίζεται ή κονιορτοποιείται και επαλείφεται απ ευθείας στα τραύματα για να σταματήσει πιθανή μόλυνση. Ο Louis Pasteur σημείωσε το 1858 ότι τα βακτήρια πεθαίνουν όταν περιλούονται με σκόρδο. Οι Ρώσοι αποκαλούν το σκόρδο, ‘Ρώσικη πενικιλίνη’.
Η αλλισίνη (Allicin) που δημιουργείται κατά τον τεμαχισμό του σκόρδου, περιέχει ένα συστατικό τo Diallyl disulfide, που έχει την ικανότητα να σκοτώνει τα βακτήρια ακόμη και αν αυτά προστατεύονται από ένα λεπτό βιοστρώμα που τα κάνει πολύ ανθεκτικά στα αντιβιοτικά.