Οι τοξίνες χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες: τις εξωγενείς και τις ενδογενείς.
Σύμφωνα με το , στις ενδογενείς τοξίνες που παράγονται στον ίδιο τον οργανισμό, περιλαμβάνονται τα υποπροϊόντα των διαφόρων μεταβολικών διεργασιών που συμβαίνουν στο σώμα. «Εργοστάσιο» παραγωγής ενδογενών τοξινών είναι και το έντερο, ιδίως όταν η διατροφή είναι πλούσια σε ανθυγιεινές επεξεργασμένες τροφές με χαμηλή διατροφική αξία.
Η σωστή διατροφή, η τακτική σωματική άσκηση, ο καλός ύπνος και η αποτελεσματική διαχείριση του στρες εξασφαλίζουν ότι ο οργανισμός λειτουργεί ομαλά ώστε να αποτρέψει τη συσσώρευση τοξινών στον οργανισμό.
Διατροφή: Kατα πόσο είναι ασφαλές να ξαναζεστάνουμε το ρύζι;
Μερικές απλές στρατηγικές.συμφωνα με το Bigstock που μπορούμε να εφαρμόσουμε όσον αφορά την αποτοξίνωση, είναι οι εξής:
- Κατανάλωση καφεΐνης και αλκοόλ με μέτρο
- Αποφυγή του καπνίσματος
- ποφυγή τροφών που έχουν υποστεί εκτενή επεξεργασία
- Ελαχιστοποίηση των τηγανητών γευμάτων και όλων των βλαβερών κορεσμένων και υδρογονωμένων ελαίων
- Προστασία από τους περιβαλλοντικούς ρύπους, όπως τα καυσαέρια των αυτοκινήτων και τα σκληρά καθαριστικά
- Κατανάλωση των τροφών σε όσο το δυνατόν πιο φυσική και ακατέργαστη μορφή (π.χ. φρούτα, λαχανικά, σπόροι)
- Επαρκής ενυδάτωση, κυρίως με νερό, αλλά και με φρέσκα φρούτα και λαχανικά
- Αντιμετώπιση τυχόν γαστρεντερικών διαταραχών
- Έλεγχος για τυχόν τροφικές δυσανεξίες
- Επιλογή βιολογικών προϊόντων έναντι των συμβατικών όποτε αυτό είναι δυνατό
- Λήψη συμπληρώματος βιταμινών και μετάλλων, εφόσον ο γιατρός το κρίνει απαραίτητο