Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Αντιβίωση: Σε ποιες περιπτώσεις και μόνο πρέπει να την παίρνετε

Η υπερβολική χρήση αντιβιοτικών είναι μία από τις κύριες αιτίες της ιικής ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά, μιας μείζονος απειλής για τη δημόσια υγεία σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η αντιβίωση είναι μια θεραπευτική αγωγή που πρέπει να ακολουθείται μόνο με σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, όταν είναι πραγματική ανάγκη και πάντα με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού.

Στο πλαίσιο της όγδοης ετήσιας εβδομάδας “Get Smart About Antibiotics Week” που γίνεται είναι υπό την αιγίδα του αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων από 16 έως 22 Νοεμβρίου, ο δρ Saul  Hymes, ειδικός στην παιδιατρική μολυσματικών ασθενειών στο νοσοκομείο Παίδων Stony Brook της Ν. Υόρκης, δήλωσε:

“Κάθε χρήση αντιβιοτικών οδηγεί, τελικά, σε ανθεκτικά βακτήρια, εφόσον τα εν λόγω αντιβιοτικά απλά δεν θα λειτουργούν πια. Και η υπερβολική και άσκοπη χρήση τους για ιούς ή κρυολογήματα επιταχύνει την εξελικτική διαδικασία αντίστασης των ιών στα αντιβιοτικά”.

Και πρόσθεσε: “Οι άνθρωποι πρέπει να καταλάβουν ότι η αντιβίωση θεραπεύει βακτηριακές λοιμώξεις, ΟΧΙ ιογενείς λοιμώξεις, όπως το κοινό κρυολόγημα, ή η γρίπη”.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα συμπτώματα των λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού, όπως ο πονόλαιμος, οι λοιμώξεις σε αυτιά και μύτη, τα κρυολογήματα και η βρογχίτιδα, μπορούν να μειωθούν με απλή ανάπαυση, πίνοντας αρκετά υγρά, αποφεύγοντας το κάπνισμα και παίρνοντας ακεταμινοφαίνη ή ιβουπροφένη για να ανακουφίσει τον πόνο ή τον πυρετό.

Μπορείτε να απαλύνετε τον πονόλαιμο με παστίλιες (μόνο για τα μεγαλύτερα παιδιά και τους ενήλικες), ζεστά ροφήματα, ή με γαργάρες με αλατόνερο.

Μια ζεστή κομπρέσα πάνω από τη μύτη και το μέτωπο μπορεί να σας βοηθήσει να ανακουφίσετε το μπούκωμα στην μύτη. Για τα μεγαλύτερης ηλικίας παιδιά και τους ενήλικες, άλλες επιλογές περιλαμβάνουν αποσυμφορητικό ή αλατούχο ρινικό σπρέι, ή εισπνοές ζεστού ατμού από το ντους ή από ένα μπολ με ζεστό νερό.

Επίσης, τα απλά φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν. Συμβουλευτείτε το γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας σχετικά με τη χρήση τους.

Εάν ο γιατρός σας, σας έχει συνταγογραφήσει αντιβίωση, είναι σημαντικό να ολοκληρώσετε κάθε κύκλο χρήσης της. Ποτέ μην μοιράζεστε τα αντιβιοτικά σας, ποτέ μην τα χρησιμοποιείτε χωρίς ιατρική συνταγή και ποτέ δεν μην κρατάτε επιπλέον αντιβιοτικά “για την επόμενη φορά”.

Μπορείτε να μειώσετε τις πιθανότητες της οικογένειάς σας να χρειάζεται αντιβίωση με τη λήψη προληπτικών μέτρων, όπως το να κάνετε τους συνιστώμενους εμβολιασμούς, να φροντίζετε για την καλή υγιεινή των χεριών και να καλύπτετε το στόμα και την μύτη σας, όταν βήχετε ή φτερνίζεστε.

Tags
Back to top button