Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Άμυνα & Ασφάλεια

Ανταλλαγή S-300 για F-35 θα προτείνει ο Μητσοτάκης στον Μπάιντεν;

Το επικείμενο ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον και οι έντονες φήμες που έχουν προκύψει -μετά το δημοσίευμα του Wall Street Journal σύμφωνα με το οποίο η κυβέρνηση Μπάϊντεν ζήτησε από τους επικεφαλής του Κογκρέσου να εγκρίνουν το αίτημα της Τουρκίας σχετικά με την αναβάθμιση 80 μαχητικών F16 της Turkish Air Force-, αναζωπυρώνουν τη συζήτηση για τα οπλικά συστήματα τεχνολογίας αιχμής.

Το σίγουρο είναι ότι ο πρωθυπουργός δεν πάει στη συνάντηση απροετοίμαστος. Με το δεδομένο του πολέμου που μαίνεται σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι μια από τις ελάχιστες χώρες του ΝΑΤΟ που διαθέτουν στο οπλοστάσιό τους οπλικά συστήματα ρωσικής κατασκευής, μοιάζει πιθανό το σενάριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης να τα παίξει «όλα για όλα» και να προτείνει την εκχώρηση των S-300 υπό τη μορφή αμυντικού εξοπλισμού ως βοήθεια στην Ουκρανία, ζητώντας όμως ως αντάλλαγμα την παροχή από πλευράς αμερικανών ενός σεβαστού αριθμού φονικών F-35.

Πηγή:

Εάν αυτό το σενάριο κατασταθεί βιώσιμο η Ελλάδα πιθανότατα δε θα έρθει σε περαιτέρω προστριβές με τη γείτονα, θα διατηρήσει την αμυντική της ηγεμονία πάνω από το Αιγαίο κυρίως όμως θα διατηρήσει τα ηνία της γεωπολιτικής αυτοδιάθεσής της, όπως αυτά διαμορφώθηκαν με την προσθήκη των Rafale στον στόλο της πολεμικής αεροπορίας.

F-16 εναντίον F-35: Ποιος έχει το «πάνω χέρι»

Το 2017 στην Βάσης Πολεμικής Αεροπορίας Edwards πραγματοποιήθηκαν εκτεταμένες δοκιμές της κατασκευάστριας εταιρίας Lockheed Martin στις οποίες τα F-16 τοποθετήθηκαν σε μάχη αέρος-αέρος εναντίον των F-35 ώστε να αξιολογηθεί η ικανότητα του πολυσυζητημένου μαχητικού 5ης γενιάς να πολεμά.

Οι ανώτεροι μηχανικοί της εταιρίας, μετά και τις πραγματικές αερομαχίες (είχαν ήδη προηγηθεί μάχες σε συνθήκες προσομείωσης) ανέφεραν ότι ένα F-16 στην πραγματικότητα «μπορεί να ξεπεράσει» τις επιδόσεις ενός F-35, τόσο επί χάρτου όσο και επί πραγματικών συνθηκών. Να σημειωθεί πως τα πορίσματα των δοκιμών αυτών δημιούργησαν μεγάλο όγκο συζητήσεων και αναστάτωσης σχετικά με τα F-35 και τις συμφωνίες της αμερικανικής κυβέρνησης με την Lockheed Martin.

Οι αναφορές των πιλότων: Ακόμη δεν ξέρει να το «πετάει» κανείς

Ωστόσο, κάτι μοιάζει να μην «κολλάει» με τα παραπάνω αποτελέσματα, μιας και το F-35 είναι επίγονος του F16 και για την ακρίβεια είναι ό,τι πιο φονικό υπάρχει σε μαχητικό στον πανήτη. Πόσο καλά μπορεί το F-35 να ανταποκριθεί στη μάχη; Θα είχε πραγματικά καλύτερη απόδοση από ένα F-16; Ένας πιλότος F-35 της Αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας, ο Chris “Worm” Spinelli που ήταν εκεί εκείνη τη στιγμή λέει ότι η απάντηση είναι ξεκάθαρη:

«Ήμουν στην αεροπορική βάση του Έντουαρντς σαν δοκιμαστής πιλότος όταν οι μηχανικοί έγραψαν αυτή την αρχική έκθεση. Είναι η βασική αφήγηση από τότε και θέλω να πω μερικά πράγματα για αυτό…

»Πρώτα απ ‘όλα, πρέπει να σημειωθεί ότι το αεροσκάφος (F-35) ήταν στα πρώτα του στάδια και ακόμα προσπαθούσαμε να μάθουμε πώς να to «πετάμε». Σίγουρα κάθε πιλότος της πολεμικής αεροπορίας μπορεί να το πετάξει αλλά εδώ δεν εννοώ αυτό. Ολόκληρος ο νόμος CLAW (Flight Control Laws) δεν είχε παραδοθεί ακόμα, συνεπώς οι πιλότοι δεν είχαμε αναπτύξει πραγματικά τακτικές, τεχνικές και διαδικασίες, που εφαρμόζονται την ώρα της μάχης. Το να πούμε ότι το F-35 είναι κατώτερο του F-16 ή ότι δεν μπορεί να κάνει βασικούς ελιγμούς πτήσης νομίζω ότι είναι μια κατάφωρη υπερβολή.

»Ειλικρινά νομίζω ότι θα ήταν αρκετά εντυπωσιακό να δούμε ένα F-35 και ένα F-16 σε μια εμπλοκή με πραγματικά πυρά και πιλότους με διαφορετικές ιδιοσυγκρασίες. Το F-35 έχει κάποια πλεονεκτήματα που δεν έχει το F-16, ιδιαίτερα στην ενσωμάτωση του κράνους του, μαζί με τα προηγμένα όπλα του, τα οποία είναι πολύ πιο ωφέλιμα σε πλατφόρμες όπως το F-22 ή το F-18».

Οι διαφορές και οι επιχειρησιακές δυνατότητες

Πάροτι με μία απλή ανάγνωση των πληροφοριών της παραπάνω εικόνας πολλοί θα έσπευδαν να αναγνωρίσουν τη σαφή υπεροχή των F-16 απέναντι στα F-35, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά.

Οι οπτικές διαφορές είναι εμφανείς. Οι πραγματικές διαφορές είναι στο εύρος των δυνατοτήτων της αποστολής.

Το F-16 είναι ένα ευέλικτο, συμβατικό αερομαχητικό μπροστινού τομέα με καλή ικανότητα κρούσης.

Το F-35 είναι ένα ευέλικτο (λιγότερο από το F-16) μαχητικό αερομαχίας κάθε τύπου που χρησιμοποιεί πανκατευθυντική ικανότητα ανίχνευσης, παρακολούθησης και βολής με στόχο να καταστήσει την αεροκινητική ως την βασική μέθοδο πρόσβασης στόχου. Διατηρεί επίσης άριστο επίπεδο ικανότητας στη συμβατική διείσδυση στο στόχο.

Είναι ένα πολύ προηγμένο αεροσκάφος κρούσης παντός καιρού με αναμφισβήτητα την καλύτερη ικανότητα στόχευσης και διείσδυσης άμυνας που υπάρχει – σε αυτά περιλαμβάνονται συμβατικά και πυρηνικά όπλα.

Είναι ένας τεράστιος πολλαπλασιαστής δυνάμεων και δυνατοτήτων, με την ικανότητα να παρέχει υπηρεσίες αναζήτησης, εντοπισμού και διοίκησης/ελέγχου τύπου AWACS & J-STAR σε αμφισβητούμενους χώρους μάχης για στόχους ξηράς, θάλασσας και αέρα.

Παρέχει δυνατότητες SEAD/DEAD, EW, ELINT και ηλεκτρο-οπτικής αναγνώρισης σε αμφισβητούμενο χώρο μάχης.

Παρέχει εξελιγμένες δυνατότητες δικτύωσης στοιχείων μάχης στο χώρο σε αληθινό χρόνο, συμπεριλαμβανομένης μιας ευρείας γκάμας εντολών εκτόξευσης και καθοδήγησης οι οποίες είναι συνδεδεμένες στην πλατφόρμα όπλων. Επί της ουσίας, το ίδιο το αεροπλάνο μπορεί να κρίνει τι χρειάζεται κάθε κατάσταση (τόσο από όπλα όσο και από ελιγμούς) ώστε να παραμένει αλώβητο.

Το F-35 είναι ένα εντελώς διαφορετικό μαχητικό σε σύγκριση με το F-16

Σύμφωνα με τη Lockheed Martin και την αεροπορία των Ηνωμένων Πολιτειών, είναι το δεύτερο πιο «stealthy» αεροσκάφος μετά το F22 της αεροπορίας των Ηνωμένων Πολιτειών και δεν μπορεί να ανιχνευθεί σε κανένα εναέριο ή επίγειο ραντάρ. Το F35 εξαρτάται κυρίως από τις δυνατότητές του stealth και τα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου που είναι τα καλύτερα στον κόσμο και μπορούν να καταρρίψουν οποιοδήποτε αεροσκάφος. «Η αρχή του F-35 είναι απλή, βλέπει πρώτο, σκοτώνει πρώτο», ανέφερε σε πρόσφατη συνέντευξη ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της εταιρίας, Robert Lightfoot. «Σε σύγκριση με το F-16, το F-35 στερείται σίγουρα κινητικής απόδοσης, ακτίνας μάχης και εμβέλειας. Υπερτερεί όμως σε άλλα πράγματα που το καθιστούν συνολικά καλύτερο. Σε κάθε περίπτωση ίσως η σύγκριση να είναι άτοπη γιατί το F-35 είναι ένα εντελώς διαφορετικό μαχητικό από το F-16», κατέληξε.

Tags
Back to top button