Οι ΗΠΑ και μερικοί σύμμαχοι βρίσκονται σε συζητήσεις για την ανάπτυξη χιλιάδων επιπλέον στρατιωτών σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης που συμμετέχουν στο ΝΑΤΟ, πριν από οποιαδήποτε πιθανή ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ως ένδειξη υποστήριξης απέναντι στη συνεχιζόμενη επιθετικότητα της Μόσχας, αποκάλυψαν στο CNN τρεις Αμερικανοί αξιωματούχοι που γνωρίζουν τις συζητήσεις.
Η ανάπτυξη στρατευμάτων- που αριθμούν περίπου 1.000 άτομα από κάθε χώρα- θα είναι παρόμοιες με τις ομάδες μάχης που βρίσκονται επί του παρόντος στα κράτη της Βαλτικής και στην Πολωνία, δήλωσαν δύο αξιωματούχοι του τομέα Άμυνας. Μεταξύ των χωρών που εξετάζουν το ενδεχόμενο να αποδεχθούν την ανάπτυξη στρατιωτών είναι η Ρουμανία, η Βουλγαρία και η Ουγγαρία, ανέφεραν και οι τρεις αξιωματούχοι. Δεν έχουν ωστόσο ληφθεί οριστικές αποφάσεις.
Οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μεταξύ εκείνων που εξετάζουν την κίνηση για ανάπτυξη στρατευμάτων πριν από κάποια εισβολή, αλλά δεν είναι πρόθυμοι και τα 30 μέλη του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με Ευρωπαίο διπλωμάτη. Ως εκ τούτου, οι ΗΠΑ βρίσκονται σε συζητήσεις για να στείλουν τις πρόσθετες δυνάμεις σε διμερή βάση ή, όπως το χαρακτήρισε ένας αξιωματούχος, ως «συνασπισμός των πρόθυμων».
Η πιθανότητα ανάπτυξης κάποιων δυνάμεων πιο κοντά στο κατώφλι της Ρωσίας πριν από μια εισβολή σηματοδοτεί μια αλλαγή από τη διοίκηση, η οποία προηγουμένως ήταν επιφυλακτική για τον κίνδυνο περαιτέρω πρόκλησης της Μόσχας. Μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε εκληφθεί από το Κρεμλίνο ως παράδειγμα της επιθετικής στάσης του ΝΑΤΟ, κάτι που επικαλείται η Ρωσία για να δικαιολογήσει τη συσσώρευση δυνάμεών της κατά μήκος των συνόρων της Ουκρανίας.
Μόλις χθες ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, μιλώντας σε δημοσιογράφους που τον συνόδευαν στην επίσκεψή του σε ένα μικρό κατάστημα στην Ουάσινγκτον, έλεγε ότι «δεν είχε την πρόθεση» να στείλει Αμερικανούς στρατιώτες ή δυνάμεις του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία.
«Δεν έχουμε σκοπό να αναπτύξουμε αμερικανικές ή νατοϊκές δυνάμεις στην Ουκρανία», τόνισε ο Μπάιντεν αλλά πρόσθεσε ότι μπορεί να μετακινήσει στο εγγύς μέλλον κάποιους από τους 8.500 Αμερικανούς στρατιώτες που έχουν τεθεί σε επιφυλακή.
«Για να είμαστε ξεκάθαροι: δεν υπάρχει καμία πρόθεση είτε συμφέρον ή επιθυμία από τον πρόεδρο να στείλει στρατιωτικές δυνάμεις στην Ουκρανία. Το ΝΑΤΟ είναι ένα φόρουμ για την υποστήριξη των εταίρων και των χωρών μας στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ και αυτό είναι το επίκεντρο» ανακοίνωσε μόλις χθες ο Λευκός Οίκος.