Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Οικονομια

Αγωγή του Ισραηλινού μεγιστάνα των εξορύξεων Μπένι Στάινμετζ στον Τ.Σόρος - Του ζητά 10 δισ. δολάρια

Εταιρείες που ελέγχονται από τον Ισραηλινό μεγιστάνα των εξορύξεων Μπένι Στάινμετζ προχώρησαν σε αγωγή, εναντίον του δισεκατομμυριούχου Τζορτζ Σόρος, υποστηρίζοντας ότι ο τελευταίος τους κόστισε 10 δισεκατομμύρια, μετά από μια εκστρατεία δυσφήμησης που τους αφαίρεσε τα δικαιώματα στο απόθεμα σιδηρομεταλλεύματος της Γουινέας αλλά και άλλων επιχειρηματικών ευκαιριών σε όλο τον κόσμο.

Ο Σόρος, φέρεται να έχει χρηματοδοτήσει δικηγορικά γραφεία, ομάδες διαφάνειας, ερευνητές αλλά και κυβερνητικούς αξιωματούχους στη Γουινέα σε μια συντονισμένη προσπάθεια να εξασφαλίσει πως η “BSG Resources” θα χάσει τα δικαιώματά της πάνω στο απόθεμα του όρους Σιμαντού το 2014, όπως ισχυρίζεται η “BSGR” στην αγωγή που κατατέθηκε την Παρασκευή σε Ομοσπονδιακό Δικαστήριο του Μανχάταν.

Η αγωγή αυτή έρχεται μετά από χρόνια κατηγοριών που εκτοξεύει η εταιρεία σε βάρος του Σόρος. Στην αγωγή, η εταιρεία κατηγορεί τον Σόρος πως κινήθηκε με βάση την εχθρότητα που έχει προκύψει μεταξύ των δύο πλευρών για μια δουλειά στη Ρωσία το 1998, αλλά και το μίσος του για το Ισραήλ.

“Για τον Σόρος, η επιτυχία του Στάινμετζ, όπως και η δραστήρια, παθιασμένη προαγωγή του ισραηλίτικου τρόπου ζωής, επιχείρησης και κουλτούρας αποτούν ανάθεμα” αναφέρει η εταιρεία και προσθέτει “Ο Σόρος είναι άλλωστε γνωστός για την μακρόχρονη έχθρα του για το κράτος του Ισραήλ”.

Το Σιμαντού, θεωρείται σήμερα από τις εταιρείες εξόρυξης ένα από τα πλουσιότερα και αναξιοποίητα κοιτάσματα μετάλλου στον κόσμο, ενώ έχει γίνει πολλές φορές μέχρι σήμερα αντικείμενο δικαστικής διαμάχης.

Παλιότερα η κοινοπραξία “Rio Tinto” είχε μηνύσει τον Στάινμετζ, κατηγορώντας εκείνον και την εταιρεία του για συνωμοσία με την “Vale SA” ώστε να κλέψουν τα δικαιώματα του αποθέματος. Η μήνυση αυτή κατατέθηκε το 2015 σε ομοσπονδιακό δικαστήριο της Νέας Υόρκης. Οι δικηγόροι της “BSGR” απαίτησαν δισεκατομμύρια δολάρια ως αποζημίωση από την “Rio Tinto” τον Δεκέμβριο, αφού η τελευταία ανακοίνωσε ότι είχε ενημερώσει τις αρχές για μια συμβουλευτική αμοιβή 10,5 εκατομμυρίων δολαρίων σε φίλο του προέδρου της Γουινέας.

Ο Στάινμετζ έχει ακόμα ερευνηθεί και ανακριθεί από τις ελβετικές και ισραηλίτικες αρχές σχετικά με υποψίες για δωροδοκίες στις οποίες είχε προχωρήσει ώστε η εταιρεία του να εξασφαλίσει τα δικαιώματα εξόρυξης στο Σιμαντού, χωρίς όμως να του αποδοθούν κατηγορίες. Ο Στάινμετζ και η BSGR αρχικά έχασαν τα δικαιώματά τους στο Σιμαντού, καθώς η κυβέρνηση της Γουινέας ανακάλυψε πως η εταιρεία είχε εξασφαλίσει τις σχετικές άδειες πληρώντας εκατομμύρια σε δωροδοκίες, ενώ μεταξύ των δωροληπτών βρίσκονταν και η τέταρτη γυναίκα του πρώην προέδρου της Γουινέας, Μαμαντί Τουρέ.

Η απόφαση της κυβέρνησης στηρίχτηκε σε έρευνες εταιρειών που χρηματοδοτούνταν από τον Σόρος, σύμφωνα με την αγωγή που έχει καταθέσει η BSGR. Η Τουρέ, που ενοχοποίησε την BSGR και τον Στάινμετζ, έλαβε 50 χιλιάδες δολάρια από έναν σύμβουλο του προέδρου Άλφα Κόντ και 80 χιλιάδες από έναν “πράκτορα ή συνεργάτη του Σόρος” σύμφωνα με την αγωγή.

Η BSGR ισχυρίζεται ότι οι κατηγορίες της στηρίζονται και από ένα email ανθρώπου του Σόρος από τη Νέα Υόρκη που έχει σχέση με τις διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης της Γουινέας και της BSGR αλλά και μάρτυρες που λένε πως ο Σόρος είχε προσωπικά απαιτήσει η BSGR να διωχθεί από το Σιμαντού.

“Η οικονομική δύναμη του Σόρος του έδωσε την ευχέρεια να παρεμβαίνει στις αποφάσεις της κυβέρνησης της Γουινέας, την οποία καθαρά χειραγώγησε” αναφέρει η ίδια αγωγή. Το κίνητρο του Σόρος “είναι μόνο η κακία, καθώς δεν έχει κανένα οικονομικό συμφέρον στη Γουινέα” αναφέρει η BSGR.

Tags
Back to top button