Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μέτρα στήριξης 1,1 δισ. ευρώ: Ενίσχυση εισοδημάτων και υποδομών για 2,7 εκ. πολίτες

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης προχώρησε σήμερα, μαζί με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, στην εξειδίκευση των μέτρων ύψους 1,1 δισ. ευρώ, που ανακοίνωσε νωρίτερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά το θηριώδες υπερπλεόνασμα του 4,8% του ΑΕΠ, το οποίο σε «καθαρούς» αριθμούς μεταφράζεται σε 11,4 δισ. ευρώ.

Τα μέτρα, συνολικού ύψους 1,1 δισ. ευρώ, εστιάζουν στη μόνιμη ενίσχυση 2,7 εκατ. πολιτών με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Στο επίκεντρο είναι οι οικογένειες που ζουν στο ενοίκιο, οι συνταξιούχοι, οι ανασφάλιστοι υπερήλικες και τα άτομα με αναπηρία. Επίσης, δίνεται σημαντική ώθηση στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το οποίο ενισχύεται με 500 εκατ. ευρώ ετησίως, αρχής γενομένης από το 2025.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, η υπεραπόδοση της οικονομίας το 2024 και το πλεόνασμα της τάξης του 4,8% έδωσαν τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να ξεδιπλώσει το μετρημένο και κοστολογημένο σχέδιο της, χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η δημοσιονομική σταθερότητα. Τις στέρεες βάσεις για την αύξηση των κρατικών εσόδων έβαλαν η μείωση της φοροδιαφυγής, η αύξηση των μισθών και της απασχόλησης και ο εξορθολογισμός των κρατικών δαπανών.

«Η στέγη είναι δικαίωμα όχι πολυτέλεια, είτε για κύρια είτε για φοιτητική κατοικία», τόνισε ο Κυριάκος Πιερρακάκης, εξειδικεύοντας τα μέτρα στήριξης με πρώτο την επιστροφή ενός ενοικίου κάθε Νοέμβριο, είτε πρόκειται για κύρια είτε για φοιτητική στέγη. Δεν συμφέρει να μην δηλώνουν ολόκληρο το μίσθωμα του ενοικίου γιατί κινδυνεύουν να χάσουν χρήματα καθώς το ενοίκιο επιστρέφεταιι με βάση τη φορολογική δήλωση, ανέφερε.

Σημειώνεται ότι τα μέτρα κοινωνικού και αναπτυξιακού χαρακτήρα ανακοίνωσε νωρίτερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε: «Ανακοινώνουμε σήμερα πρωτοβουλίες ύψους 1,1 δισ. ευρώ για την ενίσχυση των εισοδημάτων, με ισχύ εντός του 2025. Γιατί ο στόχος αυτής της κυβέρνησης είναι η συλλογική πρόοδος να μετατρέπεται, σταδιακά, και σε ατομική προκοπή».

Τα στοιχεία του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2024 καταγράφουν μία σημαντική υπεραπόδοση της εθνικής οικονομίας και ένα πλεόνασμα στα δημόσια ταμεία. Κάτι που σημαίνει ότι, με την προσπάθεια όλων, τα πήγαμε πολύ καλύτερα από όσο υπολογίζαμε.

Ανακοινώνουμε σήμερα πρωτοβουλίες ύψους 1,1 δισ. ευρώ για την ενίσχυση των εισοδημάτων, με ισχύ εντός του 2025. Γιατί ο στόχος αυτής της κυβέρνησης είναι η συλλογική πρόοδος να μετατρέπεται, σταδιακά, και σε ατομική προκοπή.

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης μετά την εξειδίκευση των μέτρων έκανε μια ανάρτηση στην οποία μεταξύ άλλων τονίζει πως στόχος είναι «να απλώσουμε ένα δίχτυ προστασίας σε οικογένειες που ζουν στο ενοίκιο, σε φοιτητές, σε συνταξιούχους που χρειάζονται τη στήριξη μας».

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών σημείωσε στην ανάρτησή του πως «πρόκειται για ένα πακέτο μέτρων κοστολογημένο, με έντονο κοινωνικό και αναπτυξιακό πρόσημο».

Τα μέτρα που εξήγγειλε σήμερα ο Πρωθυπουργός και εξειδικεύσαμε μαζί με τους Νίκος Παπαθανάση και Θάνο Πετραλιά έχουν ως στόχο να απλώσουμε ένα δίχτυ προστασίας σε οικογένειες που ζουν στο ενοίκιο, σε φοιτητές, σε συνταξιούχους που χρειάζονται τη στήριξη μας.

Πρόκειται για ένα πακέτο μέτρων κοστολογημένο, με έντονο κοινωνικό και αναπτυξιακό πρόσημο. Στηρίζουμε το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων με πρόσθετα 500 εκ. ευρώ κάθε χρόνο. Είναι ...

Η ανάρτησή του:

«Τα μέτρα που εξήγγειλε σήμερα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και εξειδικεύσαμε μαζί με τους Νίκο Παπαθανάση και Θάνο Πετραλιά έχουν ως στόχο να απλώσουμε ένα δίχτυ προστασίας σε οικογένειες που ζουν στο ενοίκιο, σε φοιτητές, σε συνταξιούχους που χρειάζονται τη στήριξη μας.

Πρόκειται για ένα πακέτο μέτρων κοστολογημένο, με έντονο κοινωνικό και αναπτυξιακό πρόσημο. Στηρίζουμε το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων με πρόσθετα 500 εκ. ευρώ κάθε χρόνο. Είναι η ώθηση που πρέπει να δοθεί στην ανάπτυξη, η γέφυρα που μας ενώνει με τη σύγχρονη Ελλάδα.

Το συνολικό ετήσιο κόστος των τριών μέτρων ανέρχεται σε περίπου 1,1 δισ. ευρώ και αφορά περισσότερους από 2,7 εκατ. πολίτες, χωρίς να υπολογίζεται σε αυτούς τους αριθμούς η αναπτυξιακή επίδραση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Ο ασφαλής βατήρας για να κάνουμε σήμερα αυτές τις ανακοινώσεις είναι το πλεόνασμα του 2024, το οποίο ανακοινώθηκε πριν από λίγο. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Eurostat το πρωτογενές πλεόνασμα είναι 4,8%, ενώ το συνολικό πλεόνασμα ανέρχεται σε 1,3%.

Ακούμε τους πολίτες. Κατανοούμε τις αγωνίες τους και απαντάμε με παρεμβάσεις που δεν περιορίζονται σε προσωρινές λύσεις, αλλά, αντίθετα, χαρακτηρίζονται από μονιμότητα. Στηρίζουμε την κοινωνία έμπρακτα, χτίζοντας πάνω σε στέρεες βάσεις, που οικοδομούμε μαζί».

Αναλυτικά τα μέτρα στήριξης:

1. Μόνιμη επιστροφή ενός ενοικίου στους τραπεζικούς λογαριασμούς 948.000 νοικοκυριών με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα

Αναγνωρίζοντας ότι η στεγαστική κρίση έχει πλήξει περισσότερο τους συμπολίτες μας που ζουν σε ενοίκιο και κυρίως αυτούς με χαμηλά εισοδήματα καθώς και οικογένειες με παιδιά που έχουν μεσαία εισοδήματα, από φέτος τον Νοέμβριο και κάθε χρόνο, ένα ενοίκιο ετησίως, είτε αφορά κύρια κατοικία, είτε φοιτητική κατοικία, θα επιστρέφεται στον τραπεζικό λογαριασμό του ενοικιαστή από το κράτος.

Πιο συγκεκριμένα, με βάση τις δηλώσεις που γίνονται αυτή την περίοδο για το φορολογικό έτος 2024, το 1/12 του ετήσιου δηλωθέντος ενοικίου -τόσο για την κύρια κατοικία, όσο και για τη φοιτητική κατοικία- θα επιστραφεί στα τέλη Νοεμβρίου στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων.

Το μέγιστο ποσό επιστροφής για την κύρια κατοικία ανέρχεται σε 800 ευρώ επαυξανόμενο κατά 50 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του ενοικιαστή. Το μέγιστο ποσό επιστροφής για τη φοιτητική κατοικία ανέρχεται σε 800 ευρώ.

Τα εισοδηματικά κριτήρια είναι διευρυμένα και αντιστοιχούν σε αυτά που έχουν οριστεί για το πρόγραμμα ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ ΙΙ:

* Για τον άγαμο ορίζεται μέγιστο όριο εισοδήματος 20.000 ευρώ.

* Για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης ορίζεται μέγιστο όριο οικογενειακού εισοδήματος 28.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 4.000 ευρώ για κάθε τέκνο.

* Για τις μονογονεϊκές οικογένειες ορίζεται μέγιστο όριο οικογενειακού εισοδήματος 31.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ για κάθε επιπλέον τέκνο πέραν του πρώτου.

Αναφορικά με τα περιουσιακά κριτήρια για την επιστροφή ενοικίου για κύρια κατοικία ορίζεται ότι το σύνολο της αξίας της οικογενειακής περιουσίας, όπως προσδιορίζεται κατά τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ του τρέχοντος έτους, δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 120.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό προσαυξανόμενο κατά 20.000 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού.

Για την επιστροφή ενοικίου για φοιτητική κατοικία δεν ορίζεται περιουσιακό όριο.

Εκτιμάται ότι επιλέξιμα θα είναι περίπου το 80% των νοικοκυριών με ενοίκιο, ήτοι περίπου 948.000 νοικοκυριά που αντιστοιχούν σε 1.280.000 φορολογούμενους. Το ετήσιο κόστος του μέτρου εκτιμάται σε περίπου 230 εκατ. ευρώ.

2. Μόνιμη ετήσια οικονομική ενίσχυση ύψους 250 ευρώ σε 1,44 εκατ. συνταξιούχους, ανασφάλιστους υπερήλικες και άτομα με αναπηρία

Θεσπίζεται σε μόνιμη βάση ετήσια οικονομική ενίσχυση ύψους 250 ευρώ καθαρά για συνταξιούχους, δικαιούχους αναπηρικών επιδομάτων και ανασφάλιστους υπερήλικες.

Η οικονομική ενίσχυση θα καταβάλλεται έως 30 Νοεμβρίου εκάστου έτους, ξεκινώντας από τον Νοέμβριο του 2025.

Δικαιούχοι είναι:

* Συνταξιούχοι άνω των 65 ετών με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 14.000 ευρώ για άγαμους και περιουσία έως 200.000 ευρώ ενώ για έγγαμους/μέρη συμφώνου συμβίωσης ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 26.000 ευρώ και περιουσία έως 300.000 ευρώ. Τονίζεται πως η ενίσχυση αυτή θα δοθεί σε όλους τους συνταξιούχους που καλύπτονται από τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, ασχέτως αν έχουν προσωπική διαφορά ή όχι.

* Ανασφάλιστοι υπερήλικες

* Δικαιούχοι των επιδομάτων αναπηρίας που καταβάλλονται από τον ΟΠΕΚΑ και τον e-ΕΦΚΑ.

Με τα ανωτέρω εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια εκτιμάται ότι δικαιούχοι είναι 1.157.551 συνταξιούχοι (το 62%) από τους 1.868.041 συνταξιούχους που είναι άνω των 65 ετών. Επιπλέον δικαιούχοι είναι 248.823 άτομα με αναπηρία και 34.357 ανασφάλιστοι υπερήλικες. Έτσι, η οικονομική ενίσχυση εκτιμάται ότι αφορά συνολικά 1,44 εκατομμύρια συμπολίτες μας και το ετήσιο κόστος εκτιμάται σε 360 εκατ. ευρώ.

Η οικονομική ενίσχυση είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης αντίθετης διάταξης, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει και δεν υπόκειται σε οποιοδήποτε τέλος, εισφορά ή άλλη κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή του e-ΕΦΚΑ.

3. Αύξηση του Εθνικού Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 500 εκατ. ευρώ ετησίως

Αυξάνεται το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων κατά 500 εκατ. ευρώ από το 2025 και κάθε έτος. Στόχος να επιταχυνθούν όλα τα μεγάλα έργα υποδομών, αλλά και να αυξηθούν οι επενδύσεις απέναντι στην αναμενόμενη διεθνή οικονομική επιβράδυνση που προκαλούν οι περιορισμοί στο διεθνές εμπόριο.

Πιερρακάκης: Μετατρέπουμε το δημοσιονομικό πλεόνασμα σε κοινωνικό κεφάλαιο

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης, παρουσιάζοντας τα μέτρα δήλωσε:

«Ο ασφαλής βατήρας για να κάνουμε σήμερα αυτές τις ανακοινώσεις είναι το πλεόνασμα του 2024, το οποίο δημοσιοποιήθηκε πριν από λίγο. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Eurostat το πρωτογενές πλεόνασμα είναι 4,8% και το καθαρό πλεόνασμα ανέρχεται σε 1,3%. Είναι μια πολύ σημαντική κατάκτηση, πάνω στην οποία μπορούμε να χτίσουμε.

Απολύτως συνεπείς με όσα έως σήμερα έχουμε πει στους πολίτες, ο σχεδιασμός μας έχει έναν και μόνο άξονα: να μετατρέπουμε το δημοσιονομικό πλεόνασμα σε κοινωνικό κεφάλαιο, χωρίς να ρισκάρουμε τη σταθερότητα της χώρας – ειδικά, θα προσέθετα, στους καιρούς που ζούμε.

Σήμερα, στο επίκεντρο των ανακοινώσεών μας είναι οι οικογένειες που πληρώνουν ενοίκιο για την κύρια κατοικία τους, οι γονείς που την ίδια ώρα καλούνται να καταβάλλουν ενοίκιο και για φοιτητική κατοικία, οι συνταξιούχοι που δεν έχουν τη δυνατότητα να αυξήσουν με άλλον τρόπο το εισόδημά τους. Η περίμετρος των δικαιούχων σε όλες τις κατηγορίες είναι διευρυμένη, ώστε να μπορούμε να ενισχύσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες, με κριτήρια ωστόσο εισοδηματικά και περιουσιακά που εξασφαλίζουν τη μεγαλύτερη κοινωνική δικαιοσύνη».

«Ακούμε τους πολίτες. Κατανοούμε τις αγωνίες σας και απαντάμε με παρεμβάσεις που δεν περιορίζονται σε προσωρινές λύσεις – αντίθετα, πάμε σε μόνιμες λύσεις. Και αντιλαμβανόμαστε πλήρως ότι η στέγη είναι δικαίωμα, δεν είναι πολυτέλεια» τόνισε ο κ. Πιερρακάκης και προσέθεσε:

«Η στήριξη των συνταξιούχων είναι υπόθεση δικαιοσύνης και αξιοπρέπειας. Οι αυξήσεις στις συντάξεις τους την τελευταία τριετία ανήλθαν στο 13%, αλλά είναι υποχρέωσή μας να τους στηρίξουμε όσο περισσότερο μπορούμε.

Τα μεγάλα έργα είναι το αποτύπωμα μιας χώρας που αναπτύσσεται. Με το ΠΔΕ αυτό, στα επίπεδα αυτά, θα έχουμε το μεγαλύτερο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων στην ιστορία μας – μέχρι το επόμενο, καθώς του χρόνου θα είναι ακόμα μεγαλύτερο.

Το συνολικό ετήσιο κόστος των τριών παραπάνω μέτρων ανέρχεται σε περίπου 1,1 δισ. ευρώ και αφορά περίπου 2,7 εκατ. πολίτες, χωρίς να υπολογίζεται σε αυτούς τους αριθμούς η αναπτυξιακή επίδραση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων».

Από πού προέρχεται το πλεόνασμα

Όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών το πλεόνασμα προέρχεται από τρεις πηγές:

1. Από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, με τα ψηφιακά μέσα. «Έχουμε δει τον ρόλο που παίζει η τεχνολογία στο κράτος, στον μετασχηματισμό, στην οικονομία, και η πάταξη της φοροδιαφυγής φέρνει έσοδα στα ταμεία. Με σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία και αποφασιστικότητα, ενισχύουμε τη φορολογική και κοινωνική δικαιοσύνη».

2. Από την ανάπτυξη της οικονομίας, με αύξηση μισθών και απασχόλησης. «Στα έξι αυτά χρόνια δημιουργήθηκαν 500.000 νέες θέσεις εργασίας, με τον μισθό να αυξάνεται. Αυτό έχει μια επίδραση ακόμα πιο θετική από αυτή που αναμέναμε».

3. Από την εξοικονόμηση κρατικών δαπανών και τη μείωση τους από φορείς της κυβέρνησης. «Η κυβέρνηση αυτά τα έξι χρόνια έχει μειώσει πάνω από 70 άμεσους και έμμεσους φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, την ίδια ώρα που στηρίζει τους πολίτες με μέτρα που πλέον είναι μόνιμα και όχι ευκαιριακά, όπως συνέβαινε στο παρελθόν».

ΠΑΣΟΚ: Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί ως προεκλογικό εργαλείο το υπερπλεόνασμα

«Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, δεν μπορούν να εξωραΐσουν την άδικη οικονομική πολιτική της κυβέρνησης που υλοποιείται την τελευταία εξαετία», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ με αφορμή τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση ως «μέρισμα» για το υπερπλεόνασμα του 2023.

«Αδιάψευστος μάρτυρας είναι ότι το μέρισμα της όποιας ανάπτυξης εδώ και έξι χρόνια δεν έχει απτό αποτέλεσμα στην ευημερία της κοινωνίας και στη μείωση των ανισοτήτων. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ το 19,6% του ελληνικού λαού εμφανίζει κίνδυνο φτώχειας, όταν το αντίστοιχο ποσοστό το 2019 βρισκόταν στο 17,9%.

Η υπεραπόδοση στο πλεόνασμα για την οποία πανηγυρίζει η κυβέρνηση, δεν δημιουργήθηκε από κάποια ριζική αλλαγή στο παραγωγικό πρότυπο της χώρας. Απεναντίας, οφείλεται στη φορολογική αφαίμαξη των μεσαίων στρωμάτων και των πιο ευάλωτων που υφίστανται τις επιπτώσεις από τη μη τιμαριθμοποίηση της κλίμακας εισοδήματος, καθώς και την επίπτωση του πληθωρισμού που φουσκώνει τα έσοδα από τους έμμεσους φόρους και ιδίως τον ΦΠΑ.

Η εξαγγελία της επιστροφής ενός ενοικίου στους ενοικιαστές δεν είναι ικανή παρέμβαση για να αναχαιτιστεί η οξύτατη στεγαστική κρίση, το τεράστιο κύμα αυξήσεων στα ενοίκια και τις τιμές των κατοικιών που γονατίζουν τα μεσαία στρώματα, τους πιο ευάλωτους και τις νεότερες γενιές. Οι κυβερνητικές ευθύνες είναι τεράστιες για το κόστος στέγασης στη χώρα μας, το οποίο συγκρινόμενο με το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα, βρίσκεται πλέον στην κορυφή της Ευρώπης. Συγκεκριμένα, ενώ η αύξηση τιμών κατοικιών το 2023 ανήλθε στο 13,9%, και στο 8,7% το 2024, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, το διαθέσιμο εισόδημα αυξήθηκε με βραδύτερο ρυθμό: 8,1% το 2023 και 5,6% το 2024.

Όσον αφορά τα μέτρα για τους συνταξιούχους, η κυβερνητική κοροϊδία συνεχίζεται. Έπειτα από το πανάκριβο πασχαλινό τραπέζι, ο Πρωθυπουργός επιχείρησε να «χρυσώσει» το χάπι ανακοινώνοντας ένα ακόμα επίδομα. Δεν έκανε όμως καμία αναφορά για ουσιαστική ενίσχυση των εισοδημάτων τους, όπως είναι η επαναφορά του ΕΚΑΣ στους χαμηλοσυνταξιούχους, ούτε είπε κουβέντα για τους εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους με προσωπική διαφορά και για την αναμόρφωση του συστήματος της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων.

Η μικρή αύξηση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων κατά 500 εκατομμύρια (0,2% του ΑΕΠ του 2024) δε μπορεί να εκληφθεί ως ενθαρρυντική εξέλιξη για τις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας δεδομένου μάλιστα ότι την τελευταία χρονιά υπήρξε υποχώρηση σε απόλυτους όρους των σχετικών δαπανών της Γενικής κυβέρνησης για σχηματισμό παγίου κεφαλαίου.

Το ΠΑΣΟΚ διαθέτει αξιόπιστο εναλλακτικό σχέδιο ανάταξης της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας, στον αντίποδα των συντηρητικών πολιτικών της Νέας Δημοκρατίας. Ένα σχέδιο που απαντά με προοδευτικό τρόπο τόσο στη ρίζα του στεγαστικού προβλήματος όσο και στην ανάγκη ενίσχυσης του εισοδήματος των συνταξιούχων», καταλήγει η Χαριλάου Τρικούπη.

ΣΥΡΙΖΑ: «Όσα επικοινωνιακά τρικ και αν επιστρατεύσει ο κ. Μητσοτάκης, δεν θα σταματήσει την κατάρρευση του»

«Οι σημερινές ανακοινώσεις είναι παραδοχή των ευθυνών σας για τη φτωχοποίηση ευρύτερων κοινωνικών στρωμάτων», ανέφερε στη δήλωσή του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, απαντώντας στη σειρά μέτρων για την ελάφρυνση των βαρών ευάλωτων κοινωνικών ομάδων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, μετά τη δημοσιοποίηση του υπερπλεονάσματος των 11,4 δισ. ευρώ για το 2024.

 

Ο Σωκράτης Φάμελλος, σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, τις χαρακτήρισε «επικοινωνιακά τρικ» και «ασπιρίνες».

Αναλυτικά η δήλωσή του

«Με μέτρα-ασπιρίνες, ο πρωθυπουργός της ακρίβειας και των καρτέλ, προσπαθεί να σταματήσει την κατάρρευσή του. Κύριε Μητσοτάκη οι συνταξιούχοι και οι χαμηλόμισθοι δοκιμάζονται εδώ και χρόνια από τη δική σας πολιτική.

Και η «υπεραπόδοση» των φόρων είναι τα δισεκατομμύρια που κλέβονται από τα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με τις δικές σας φοροεισπρακτικές πολιτικές και την επίμονη άρνηση μείωσης των έμμεσων φόρων.

Για να γλιτώσουν οι πολίτες από αυτές τις άδικες πολιτικές, πρέπει να γλιτώσουν από τη δική σας κυβέρνηση. Οι σημερινές ανακοινώσεις είναι παραδοχή των ευθυνών σας για τη φτωχοποίηση ευρύτερων κοινωνικών στρωμάτων.

Αν θέλετε να στηρίξετε τους πολίτες, σας προτείνω αύριο να ανακοινώσετε 13ο και 14ο μισθό στο Δημόσιο, 13η σύνταξη, κατάργηση προσωπικής διαφοράς και εισφοράς αλληλεγγύης για όλους τους συνταξιούχους, δημόσια πολιτική στέγης, δημόσια κοινωνική εργατική κατοικία και μείωση -έως και αναστολή- του ΦΠΑ στα βασικά καταναλωτικά προϊόντα και του ΕΦΚ στα καύσιμα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει καταθέσει 10+1 κοστολογημένες και άμεσα εφαρμόσιμες προτάσεις (shorturl.at/uyD3S) οι οποίες πραγματικά στηρίζουν τους πολίτες.

Αυτά τα μέτρα όμως απαιτούν αλλαγή κυβέρνησης και εφαρμογή προοδευτικής πολιτικής. Όσα επικοινωνιακά τρικ και αν επιστρατεύσει ο κ. Μητσοτάκης δεν υπάρχει επιστροφή. Παραμένει ένας απονομιμοποιημένος πρωθυπουργός σε μια κυβέρνηση που πνέει τα λοίσθια».

«Θέλει πολύ θράσος για να πανηγυρίζεις για όλα αυτά» υποστήριξε ο Χάρης Μαμουλάκης Τομεάρχης Οικονομικών και Ανάπτυξης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και βουλευτής Ηρακλείου τα τρία οικονομικά μέτρα στήριξης που εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την Τρίτη του Πάσχα (22/4). Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο τομεάρχης εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Γαβρήλος τονίζοντας ότι πρόκειται για «κοροϊδία» για τους συνταξιούχους.

Ο Χάρης Μαμουλάκης υποστήριξε πως πρόκειται από τη μία για «ένα ενοίκιο το χρόνο, ενώ τα ενοίκια από το 2020 έχουν αυξηθεί κατά 40%. Μόνο το 2024 ξεπέρασε η αύξηση τους το 10%. Όλα αυτά χωρίς κανένα αποτελεσματικό σχέδιο για τη στεγαστική κρίση». Και από την άλλη, όπως συμπλήρωσε, δίνονται «250 ευρώ στους συνταξιούχους αντί για την 13η και 14η σύνταξη» σε αντιδιαστολή με τα «500 εκ. ευρώ για δημόσια έργα, τα οποία λυμαίνεται το κατασκευαστικό καρτέλ των 4 εθνικών εργολάβων».

«Πόσο στοίχισαν τα τρία αντίδωρα στους φορολογούμενους;» αναρωτήθηκε ρητορικά ο κ. Μαμουλάκης, απαντώντας ότι «μόνο για το 2024, 11,4 δισ. ευρώ, όσο και το πρωτογενές πλεόνασμα για το οποίο επαίρεται η Κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία από το 2020 με έμμεσους και άμεσους φόρους έχει αφαιμάξει από τις τσέπες των πολιτών περισσότερα από 40 δισ. ευρώ» είπε.

Για να καταλήξει: «Θέλει πολύ θράσος για να πανηγυρίζεις για όλα αυτά».

Από την πλευρά του ο βουλευτής Αργολίδας και τομεάρχης εργασίας, Γιώργος Γαβρήλος, εστίασε κυρίως στον κλάδο των συνταξιούχων.

Όπως υποστήριξε στη δήλωσή του, «σε αδιέξοδο έχει οδηγήσει με τις πολιτικές της η Κυβέρνηση τους συνταξιούχους, καθώς δεν αντιμετωπίζει το μεγάλο πρόβλημα της ακρίβειας και γιατί αρνείται να προχωρήσει σε πραγματικές αυξήσεις των συντάξεων.

Κατανοούμε πως ο κ. Μητσοτάκης δεν αντιλαμβάνεται τι σημαίνει να μη σου φτάνει ο μισθός και η σύνταξη για να περάσεις το μήνα. Όμως, επιτέλους, ας ακούσει τις ανάγκες της κοινωνίας και ας συνειδητοποιήσει τις συνέπειες των σκληρών αντιλαϊκών πολιτικών του.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζητά την άμεση ενίσχυση του συνόλου των συνταξιούχων με γενναίες και ουσιαστικές αυξήσεις, με την επαναφορά της 13ης σύνταξης, με την κατάργηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης και της Προσωπικής Διαφοράς, καθώς και με την καταβολή των αναδρομικών σε όλους τους συνταξιούχους.

Έχει έρθει πια η ώρα για μια άλλη διακυβέρνηση που θα βάζει στο επίκεντρο τον κόσμο της μισθωτής εργασίας, τους αυτοαπασχολούμενους και τους συνταξιούχους, στοχεύοντας στην πραγματική κοινωνική συνοχή και δικαιοσύνη».

ΚΚΕ: «Είναι γελασμένη η κυβέρνηση αν νομίζει ότι θα αποσπάσει τη συναίνεση και την ανοχή των εργαζομένων και του λαού»

«Σε συνθήκες που η ακρίβεια “σπάει κόκαλα”, η κυβέρνηση, αντί για πραγματική μείωση φόρων και αύξηση μισθών και συντάξεων, καταφεύγει σε μέτρα-κοροϊδία, που κινούνται στη γνωστή λογική “ο φτωχός πληρώνει τον φτωχότερο”». Με μια σκληρή ανακοίνωση απάντησε το ΚΚΕ στις ανακοινώσεις σειράς μέτρων για την ελάφρυνση των βαρών ευάλωτων κοινωνικών ομάδων που προχώρησε ο πρωθυπουργός, μετά τη δημοσιοποίηση του υπερπλεονάσματος των 11,4 δισ. ευρώ για το 2024.

Άλλωστε, η “υπεραπόδοση της οικονομίας”, στην οποία αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, είναι στην πραγματικότητα η “υπεραπόδοση” της φοροληστείας με τους τεράστιους έμμεσους και άμεσους φόρους των λαϊκών στρωμάτων με βάση και τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ» αναφέρει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του.

Και συνεχίζει με αποκαθήλωση των «ευεργετικών» μέτρων της κυβέρνησης: «Αυτά τα μέτρα-κοροϊδία αποτελούν ένα μικρό κλάσμα των θηριωδών πλεονασμάτων που κατευθύνονται στην -ακόμα και πρόωρη- αποπληρωμή του χρέους, στους εξοπλισμούς και τις ανάγκες της πολεμικής οικονομίας και στην άμεση και έμμεση επιδότηση των επιχειρηματικών ομίλων, που καταγράφουν ρεκόρ κερδοφορίας. Εκεί καταλήγει η “μερίδα του λέοντος” και όσων ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός, αφού τα 500 εκατ. ευρώ θα τα “ξεκοκαλίσει” το μεγάλο κεφάλαιο μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Αντί για την επιστροφή της 13ης και 14ης σύνταξης, ο πρωθυπουργός ζητά από τους χαμηλοσυνταξιούχους και τα ΑμεΑ να “βολευτούν” με 250 ευρώ τον χρόνο, ενώ αντί για προγράμματα εργατικής-λαϊκής κατοικίας, δίνει ένα ετήσιο επίδομα που σε καμία περίπτωση δεν αντιμετωπίζει την τρομακτική πορεία αύξησης των ενοικίων» προσθέτει η ανακοίνωση του κόμματος και καταλήγει:

«Είναι γελασμένη η κυβέρνηση αν νομίζει ότι με τέτοιες δοκιμασμένες -και από προηγούμενες κυβερνήσεις- συνταγές, θα αποσπάσει τη συναίνεση και την ανοχή των εργαζομένων και του λαού στην πολιτική της».

Κωνσταντοπούλου: Κοροϊδία τα μέτρα

«Ο κύριος Μητσοτάκης, πριν από 15 χρόνια δήλωνε ότι δεν έχει χρειαστεί ποτέ να ζήσει με 800 ευρώ και εύχεται να μη χρειαστεί. Ηγείται μιας κυβέρνησης και ενός κόμματος που χρωστάει 500 εκατομμύρια ευρώ και παρ’ όλα αυτά προσπαθεί να ξεγελάσει τους ανθρώπους του μόχθου, τους απλούς πολίτες, με επιδοματικές πολιτικές και εμβαλωματικά τεχνάσματα. Τα μέτρα που ανακοίνωσε σήμερα είναι μια κοροϊδία. Το καταλαβαίνει ο καθένας. Σε όλη την Ελλάδα, ο κόσμος έχει σοβαρές δυσκολίες να ανταποκριθεί στα βασικά του έξοδα» δήλωσε η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας τόνισε: «Το να ανακοινώνεται επιστροφή ενός ενοικίου το μήνα Νοέμβριο, την ώρα που ο περισσότερος κόσμος προσπαθεί να βγάλει το μήνα, αλλά και την ώρα που τα funds και οι τράπεζες κυνηγούν τους απλούς πολίτες και τους αρπάζουν τις κατοικίες, είναι μια πρόκληση για την κοινωνία. Το να ανακοινώνεται μετά το Πάσχα ένα μικρό ποσό για τους χαμηλοσυνταξιούχους, την ώρα που αφέθηκαν οι συνταξιούχοι όλης της χώρας χωρίς την απαραίτητη ενίσχυση πριν το Πάσχα, είναι κι αυτό δεύτερη πρόκληση. Μία κυβέρνηση που πραγματικά νοιάζεται για την κοινωνία, διαισθάνεται και συναισθάνεται τι περνούν οι πολίτες σε όλη τη χώρα.

Σε όλη την ύπαιθρο, σε όλη την περιφέρεια και στα αστικά κέντρα, οι πολίτες ζορίζονται, οι πολίτες δοκιμάζονται και δεν ξεγελιούνται».

Η κ. Κωνσταντοπούλου πρόσθεσε ότι «οι ανησυχίες του κυρίου Μητσοτάκη όπως προκύπτει, δεν είναι για τους πολίτες, αλλά είναι για τις εκλογές. Αυτά που ανακοίνωσε έχουν τον χαρακτήρα των κλασικών, παλαιοκομματικών, προεκλογικών μέτρων, με τα οποία έχουν συνηθίσει να κοροϊδεύουν τους ανθρώπους. Η κοροϊδία τελείωσε».

Tags
Back to top button