Ο Τζορτζ Έβερεστ ήταν ένας εκ των κορυφαίων γεωγράφων-τοπογράφων της εποχής του. Γεννημένος στην Ουαλία στις 4 Ιουλίου 1790, είχε θέσει ως σκοπό της ζωής του να φτιάξει τους πλέον έγκυρους χάρτες της Ινδικής Χερσονήσου.
Από το 1818 έως το 1843 εργάστηκε αδιάκοπα για τη χαρτογράφηση της πελώριας βρετανικής κτήσης, εφαρμόζοντας τις ακριβέστερες μεθόδους της εποχής και τα καλύτερα επιστημονικά όργανα.
Αυτός ήταν που μέτρησε πρώτος -και σωστά- το τόξο μεσημβρινού των 11,5 μοιρών από τα Ιμαλάια ως το Ακρωτήρι Comorin, το νοτιότερο σημείο της Ινδικής Χερσονήσου, παρέχοντας έτσι την τριγωνομετρική βάση για τη σωστότερη χαρτογράφηση της βρετανικής κτήσης.
Ο Έβερεστ κατάφερε να χαρτογραφήσει τη μεγαλύτερη έκταση κατά μήκος μεσημβρινού στη μέχρι τότε γεωγραφική ιστορία, με περισσότερα από 2.400 χιλιόμετρα, φτάνοντας έτσι ως τους πρόποδες των Ιμαλαΐων.
Για την αξιομνημόνευτη και κολοσσιαίων διαστάσεων εργασία του, ο διευθυντής της Μεγάλης Τριγωνομετρικής Έρευνας της Ινδίας έγινε σερ το 1861, αν και η μεγαλύτερη τιμή για τον συνταγματάρχη Τζορτζ Έβερεστ έμελλε να έρθει αργότερα, και συγκεκριμένα το 1865.
Πώς όμως μετονομάστηκε η κορυφή ΙΕ' των Ιμαλαΐων σε Έβερεστ; Όλα ξεκινούν το 1852. Ο συνταγματάρχης Πυροβολικού Τζορτζ Έβερεστ είναι πια συνταξιούχος, έχει επιστρέψει στο σπίτι του στην Αγγλία και ζει με την παχυλή σύνταξη που του εξασφάλισε η πολυετής θητεία του στην Ινδία. Τη θέση του έχει αναλάβει ένας άλλος εξαίρετος γεωγράφος, ο Άντριου Γουό, με στόχο όχι απλώς να συνεχίσει το έργο του προκατόχου του, αλλά να εξερευνήσει και να χαρτογραφήσει τα Ιμαλάια, στους πρόποδες των οποίων είχε φτάσει ο Έβερεστ.
Ξαφνικά, εισβάλλει στο γραφείο του ο Ραντχανά Σικχτάρ, ένας μαθηματικός που εργάζεται για τη Μεγάλη Τριγωνομετρική Έρευνα της Ινδίας. «Κύριε Γουό, ανακάλυψα το ψηλότερο βουνό της Γης!», λέει με ενθουσιασμό ο νεαρός υπάλληλος στον επικεφαλής του.
Ο Γουό, χωρίς να το πολυσκεφτεί, βρίσκει σύντομα το ιδανικό όνομα για την κορυφή ΙΕ' που ανακάλυψε ο βοηθός του. Θα το ονομάσει «Όρος Έβερεστ», ως ένδειξη τιμής και σεβασμού στον προκάτοχό του που χαρτογράφησε τον δρόμο μέχρι τους πρόποδες της οροσειρά των Ιμαλαΐων. «Εδώ είναι ένα βουνό, πιθανότατα το ψηλότερο του κόσμου, που δεν έχει τοπικό όνομα που να μπορώ να βρω», θα γράψει στο ημερολόγιό του ο Γουό. «Για το όνομά του, προτείνω να διαιωνιστεί η μνήμη της επιφανούς αυθεντίας της γεωγραφικής έρευνας, του σερ Έβερεστ».
Η επίσημη ονομασία, πάντως, θα γίνει 13 ολόκληρα χρόνια μετά, το 1865, από τη Βασιλική Γεωγραφική Εταιρεία της Μεγάλης Βρετανίας.
Και αυτό παρά τις επίσημες και διαρκείς αντιρρήσεις και ενστάσεις του ίδιου του Έβερεστ, ο οποίος δεν ήθελε να πάρει το όνομά του το ψηλότερο βουνό του κόσμου, θεωρώντας πως δεν του άξιζε αυτή η τιμή. Όσο κι αν προσπάθησε όμως, οι ενστάσεις του έπεσαν στο κενό και έτσι γεννήθηκε το Όρος Έβερεστ...
Έναν χρόνο μετά, ο μεγάλος Ουαλός γεωγράφος και εξερευνητής έφευγε από τη ζωή, σαν σήμερα, την 1η Δεκεμβρίου 1866, σε ηλικία 76 ετών, περνώντας στην αθανασία.
Μια σημαντική λεπτομέρεια: Ο σερ Τζορτζ Έβερεστ πιθανότατα δεν είδε ποτέ το φημισμένο βουνό που πήρε το όνομά του. Έφτασε μεν ως τους πρόποδες της οροσειράς των Ιμαλαΐων, χαρτογραφώντας την Ινδία κατά μήκος του μεσημβρινού, πλην όμως ήταν άλλο ένα βουνό -από τα πολλά που είχε συναντήσει- και δεν είχε τίποτα το σπουδαίο για εκείνον...