Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Τζίφος» η προσπάθεια της κυβέρνησης να καταπολεμήσει την νοθεία καυσίμων - Έρχονται αυξημένοι έλεγχοι

Η νοθεία και το λαθρεμπόριο στα καύσιμα προκαλούν απώλειες κρατικών εσόδων που εκτιμώνται από 300 εκατ. έως 1 δισ. ευρώ ετησίως και από ότι φαίνεται τα νέα μέτρα της κυβέρνησης δεν έχουν περιορίσει σημαντικά αυτό το φαινόμενο 

Επιπλέον, οι καταναλωτές επιβαρύνονται με πάνω από 120 εκατ. ευρώ ετησίως για καύσιμα που ποτέ δεν καταλήγουν στο ρεζερβουάρ τους, εντείνοντας την ανάγκη για αυστηρότερους ελέγχους στην αγορά. Οι επιτήδειοι εφαρμόζουν παράνομες πρακτικές, όπως παράνομες δεξαμενές καυσίμων, «πειραγμένα» συστήματα εισροών – εκροών και παράνομα λογισμικά, δημιουργώντας σοβαρές αδικίες και απειλώντας την οικονομική σταθερότητα της χώρας.

Για την αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί έχουν εντείνει τις παρεμβάσεις τους, με το υπουργείο Οικονομικών και την ΑΑΔΕ να επιβάλλουν αυστηρές ποινές στους παραβάτες. Το ισχύον «ποινολόγιο» προβλέπει πρόστιμα έως 150.000 ευρώ, προσωρινό «λουκέτο» σε επιχειρήσεις για δύο χρόνια και, σε ορισμένες περιπτώσεις, οριστική ανάκληση της άδειας λειτουργίας. Επιπλέον, τα στοιχεία των παραβατών δημοσιοποιούνται, λειτουργώντας αποτρεπτικά για παρόμοιες πρακτικές.

Η ΑΑΔΕ, αξιοποιώντας σύγχρονες τεχνολογίες και πληροφοριακά συστήματα, έχει πλέον τη δυνατότητα να ελέγχει με μεγαλύτερη ακρίβεια και ταχύτητα τις αγορές και τα δίκτυα διακίνησης καυσίμων. Τα συστήματα εισροών – εκροών, σε συνδυασμό με την παρακολούθηση παράνομων λογισμικών και την καταγραφή δεδομένων σε πραγματικό χρόνο, ενισχύουν τη δυνατότητα των ελεγκτικών μηχανισμών να εντοπίζουν και να αντιμετωπίζουν έγκαιρα τις παρανομίες.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, μια νέα σημαντική πρωτοβουλία για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου και της φοροδιαφυγής είναι η σύσταση και ενεργοποίηση δύο νέων ειδικών τελωνειακών μονάδων ελέγχου στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη. Τα Τελωνειακά Ελεγκτικά Κέντρα (ΤΕΚ) που εδρεύουν στις δύο αυτές περιφέρειες θα έχουν πανελλαδική αρμοδιότητα, διασφαλίζοντας τη συνολική εποπτεία των εμπορικών συναλλαγών.

Κύριες δράσεις των Τελωνειακών Ελεγκτικών Κέντρων:

Κεντρικοποιημένος τελωνειακός έλεγχος: Βελτίωση του ελέγχου κατά τη διαδικασία τελωνισμού, διασφαλίζοντας τη σωστή και έγκαιρη βεβαίωση δασμών, ειδικών φόρων κατανάλωσης, τέλους ταξινόμησης και ΦΠΑ, σύμφωνα με την εθνική και ενωσιακή νομοθεσία.

Επιτάχυνση των τελωνειακών διαδικασιών: Μέσω της αυτοματοποίησης και της εφαρμογής περιορισμών στη διακίνηση εμπορευμάτων τρίτων χωρών, επιδιώκεται η διευκόλυνση του εμπορίου, ενισχύοντας παράλληλα τη διαφάνεια και την ασφάλεια των συναλλαγών.

Αξιοποίηση νέων τεχνολογιών: Η χρήση σύγχρονων πληροφοριακών συστημάτων επιτρέπει την ακριβέστερη ανάλυση δεδομένων, καθιστώντας τον έλεγχο πιο αποδοτικό.
Βελτιστοποίηση διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού: Η καλύτερη κατανομή και εκπαίδευση του προσωπικού ενισχύει τη συνολική αποτελεσματικότητα των ελέγχων.

Tags
Back to top button