Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Καθηγητής Σεισμολογίας: Η Κύπρος θα επηρεαζόταν μόνο από σεισμό αντίστοιχο του 1956

Μόνο ένας σεισμός μεγέθους αντίστοιχου με εκείνου του 1956 στην Αμοργό, θα μπορούσε να επηρεάσει την Κύπρο, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Καθηγητής Σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Εμμανουήλ Σκορδύλης, ενώ εξήγησε για ποιους λόγους εκτιμά ότι μάλλον απομακρύνεται το ενδεχόμενο εκδήλωσης ενός μεγάλου σεισμού, αν και επεσήμανε ότι κανείς δεν μπορεί να προβλέψει αν θα γίνει ή δεν θα γίνει ένας σεισμός, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το 

Μιλώντας στο ΚΥΠΕ, ο κ. Σκορδύλης εξήγησε ότι η σεισμική δραστηριότητα μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού, η οποία άρχισε να εμφανίζεται περί τα τέλη Ιανουαρίου με αρχές Φεβρουαρίου, έχει δώσει εκατοντάδες σεισμούς, με αρκετούς από αυτούς να είναι πάνω από 4 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ και κάποιους πάνω και από 5 βαθμούς.

Όπως είπε, φαίνεται ότι ενεργοποιείται μία γραμμή με βορειο-ανατολική διεύθυνση, στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Αμοργού και Σαντορίνης, όπου υπάρχει μία συστοιχία σχετικά μεγάλων ρηγμάτων, ένα εκ των οποίων είχε δώσει και τον μεγάλο σεισμό των 7,7 βαθμών Ρίχτερ το 1956. Σημείωσε, όμως, ότι σήμερα δεν έχει τέτοια διάσταση, ώστε να δικαιολογεί την πιθανότητα εκδήλωσης ενός τόσο σεισμού, αν και μπορεί να δώσει ένα σεισμό άνω των 6 βαθμών Ρίχτερ, όπως είπε.

Ο κ. Σκορδύλης εξέφρασε την πεποίθηση ότι το ενδεχόμενο εκδήλωσης ενός μεγάλου σεισμού στην παρούσα φάση μάλλον απομακρύνεται. Όπως είπε, τα χρόνια που πέρασαν από σεισμό του 1956 δεν είναι αρκετά για να έχει φορτώσει η περιοχή σε τάσεις, ώστε να δώσει ένα τόσο μεγάλο σεισμό. Σημείωσε, δε, ότι η περιοχή αυτή δεν είναι όπως την περιοχή των Ιόνιων νησιών, όπου είναι συχνή η παρουσία ισχυρών σεισμών.

Ακόμα, είπε ότι ο ίδιος ολοκλήρωσε κάποιες μετρήσεις, οι οποίες δείχνουν ότι από τους σεισμούς που έχουν εκδηλωθεί μέχρι στιγμής στην περιοχή των Κυκλάδων, από τα τέλη Ιανουαρίου, φαίνεται να έχει απελευθερωθεί ενέργεια της οποίας το άθροισμα αντιστοιχεί με αυτή ενός σεισμού άνω των 6 βαθμών Ρίχτερ, που είναι το μέγιστο που θα μπορούσε να απελευθερώσει το συγκεκριμένο ρήγμα, όπως εξήγησε. Αυτό, σημείωσε, είναι ένα ακόμα στοιχείο που οδηγεί στην εκτίμηση ότι απομακρύνεται το ενδεχόμενο ενός μεγάλου σεισμού.

Σε ερώτηση αν η δραστηριότητα στο συγκεκριμένο ρήγμα, μπορεί να επηρεάσει ρήγματα γειτονικά ή στην ευρύτερη περιοχή, όπου βρίσκεται και η Κύπρος, ο κ. Σκορδύλης απάντησε ότι, αν κάποιο ρήγμα έχει φορτωμένες τάσεις και μπορεί να δώσει μεγάλο σεισμό, τότε η παραμικρή κινητικότητα μπορεί να το επηρεάσει. Εξήγησε, όμως, ότι δεν είναι εύκολο να γνωρίζουν οι ειδικοί σε τι κατάσταση βρίσκεται το κάθε ρήγμα στην περιοχή.

Εξέφρασε, τέλος, την άποψη ότι η Κύπρος, όπως και η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου ευρύτερα, θα μπορούσε να επηρεαστεί μόνο στην περίπτωση που εκδηλωνόταν σεισμός έντασης αντίστοιχης με εκείνου του 1956, κάτι που, όπως εξήγησε, δεν θεωρεί ιδιαίτερα πιθανό.

Tags
Back to top button