Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας πέφτει πλέον το βάρος για το αν τελικά θα υλοποιηθούν οι αλλαγές που σχεδιάζει προεκλογικά η κυβέρνηση, στην ηγεσία των ανώτατων δικαστηρίων. «Ο κ. Παυλόπουλος οφείλει να αρνηθεί» δήλωσε χθες βράδυ στο δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, αναφερόμενος στο γεγονός ότι για να προχωρήσουν οι διορισμοί των ανώτατων δικαστικών από το Μέγαρο Μαξίμου, θα πρέπει ο Προκόπης Παυλόπουλος να υπογράψει το σχετικό προεδρικό διάταγμα.
Με δεδομένο ότι, όπως φάνηκε και από τη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας και οι συνεργάτες του έχουν αποφασίσει να μην κάνουν πίσω, παρά τις σφοδρές αντιδράσεις όχι μόνο της αντιπολίτευσης, αλλά και κορυφαίων συνταγματολόγων της χώρας, μένει να αποδειχθεί, αν ο κ. Παυλόπουλος αντιδράσει αυτή τη φορά ή θα επιλέξει κάπου ανάμεσα στα συνεχή ταξίδια του, να στηρίξει με την υπογραφή του, την καταγγελλόμενη κυβερνητική μεθόδευση.
Από τη ΝΔ μάλιστα, χαρακτηρίζουν τη συγκεκριμένη κίνηση του Μεγάρου Μαξίμου «πολιτικά ανήθικη», καθώς, όπως λένε, είναι προφανές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ με τον ορισμό των δικαστικών της αρεσκείας του, στοχεύει στον έλεγχο της Δικαιοσύνης την επόμενη μέρα που θα βρίσκεται στην αντιπολίτευση. Και για αυτό επιμένουν, να καλούν την κυβέρνηση να μην προχωρήσει στη λήψη καμιάς απόφασης που θα δεσμεύσει τη χώρα για τα επόμενα χρόνια, από τη στιγμή που η κυβέρνηση βρίσκεται σε αποδρομή.
Άλλωστε, όπως υπενθυμίζουν από την αξιωματική αντιπολίτευση, η θητεία της ηγεσίας των ανώτατων δικαστών δεν έχει λήξει ακόμη, λήγει την 30η Ιουνίου. Επίσης, προσθέτουν, από τον νόμο απαγορεύεται να γίνει οποιαδήποτε κρίση, μετακίνηση, απόσπαση ή μεταβολή της κατάστασης οποιουδήποτε δημοσίου υπαλλήλου, ένα μήνα πριν και 15 μέρες μετά τις εκλογές. Πόσο μάλλον για τις θέσεις των ανώτατων δικαστηρίων.
Παράλληλα, σχετικά με την προσπάθεια του Μεγάρου Μαξίμου να δείξει ότι τα προτεινόμενα πρόσωπα έχουν εγκριθεί από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, από την οδό Πειραιώς σημειώνουν πως από εκεί, προκύπτει μόνο ο αριθμός των ψήφων και όχι τι ψήφισε το κάθε κόμμα. Πάντως ξεκαθαρίζουν ότι την κα Κοκοτίνη που προτείνεται για την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και έκανε δεκτό το αίτημα της Ξένης Δημητρίου για αναίρεση της απόφασης για την άδεια Κουφοντίνα, δεν ψηφίστηκε από τη ΝΔ.
Επίσης ξεκαθαρίζουν πως το βασικό θέμα αυτή τη στιγμή, δεν είναι ποιος ψήφισε τι, αλλά εκείνο που επισημαίνουν κορυφαίοι συνταγματολόγοι όπως ο καθηγητής Αντώνης Μανιτάκης, ότι δεν υπάρχει νομιμοποίηση της κυβέρνησης να κάνει οποιαδήποτε αλλαγή, καθώς τελεί υπό παραίτηση.
newpost.gr