Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Γυναίκα

Το τρόφιμο που μειώνει κατά 40% τις αλλεργίες στα παιδιά

Τα παιδιά μπορεί να απεχθάνονται συνήθως τα ψάρια και να δυσανασχετούν όταν πρέπει να τα φάνε, ωστόσο μελέτη που δημοσιεύεται στο Nutrients δείχνει ότι τα παιδιά που τρώνε ψάρια ή ιχθυέλαιο από την ηλικία των 12 μηνών περίπου έχουν σημαντικά μειωμένη συχνότητα εκζέματος, συριγμού και άσθματος σε ηλικία έξι ετών.

Η μειωμένη συχνότητα κυμαινόταν από 28 έως 40%.

«Συγκρίναμε παιδιά που έτρωγαν ψάρια τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα μέχρι την ηλικία των δύο ετών, με παιδιά που έτρωγαν σπανίως ψάρια», εξηγεί ο επίκουρος καθηγητής και κύριος συγγραφέας της μελέτης Torbjørn Øien από το Τμήμα Δημόσιας Υγείας και Νοσηλευτικής του Νορβηγικού Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας.

Ως βάση για την διενέργεια της μελέτης αποτέλεσαν δεδομένα από μελέτη για την πρόληψη των παιδιατρικών αλλεργιών στο Trondheim, που είχε ξεκινήσει το 2000. Στη νέα μελέτη συμπεριλήφθηκαν στοιχεία για πάνω από 4.000 οικογένειες και επιχειρήθηκε να γίνει συσχετισμός μεταξύ μητρικής ή παιδική κατανάλωσης ψαριών και της εκδήλωσης άσθματος, εκζέματος και πυρετού εκ χόρτου στα παιδιά. Όλες αυτές οι παθήσεις έχουν παρουσιάσει ραγδαία αύξηση στη Νορβηγία από το 1950 και έπειτα. Οι επιστήμονες έχουν αποδώσει την αύξηση σε διάφορες αλλαγές που έχουν συμβεί διαχρονικά στον τρόπο ζωής των Νορβηγών, περιλαμβανομένης και της μικρότερης κατανάλωσης ψαριών.

Ωστόσο, οι ερευνητές εστίασαν και σε άλλους παράγοντες, όπως η κοινωνικοοικονομική κατάσταση των οικογενειών.

Οι ειδικοί εξηγούν ότι τα παιδιά των γονιών με υψηλό μορφωτικό επίπεδο ή εισόδημα, γενικά πλεονεκτούν. Και στην προκειμένη περίπτωση μπορεί να τρώνε περισσότερο ψάρι στη διατροφή τους, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι ο μικρότερος κίνδυνος των προαναφερόμενων αλλεργικών αντιδράσεων οφείλεται μόνον στα ψάρια. Μπορεί και άλλοι παράγοντες να παίζουν ρόλο.

Σε κάθε περίπτωση «και σε συνάρτηση με άλλες μετα-αναλύσεις, διαπιστώσαμε ότι η κατανάλωση ψαριών ήδη από την ηλικία των 12 μηνών μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης εκζέματος, άσθματος και συριγμού σε ηλικία έξι ετών. Κι αυτό είναι σημαντικότερο από την μητρική πρόσληψη ψαριών και ιχθυελαίου κατά την διάρκεια της κύησης και του θηλασμού ή την κατανάλωση ψαριών όταν το παιδί είναι πια δύο ετών, καθώς φαίνεται να έχουν μικρό προστατευτικό όφελος», σημειώνει ο Δρ. Øien.

Και καταλήγει ότι το μήνυμα της μελέτης είναι πως «θα πρέπει να αυξηθεί η κατανάλωση ψαριών τον πρώτο χρόνο της ζωής του παιδιού καθώς έχει προστατευτική επίδραση έναντι του εκζέματος και του άσθματος».

Tags
Back to top button