Το 1931, ένας Άγγλος επιστήμονας και περιηγητής, που είχε επισκεφτεί την Κίνα, έγραφε στους «Times» για την εμφάνιση της εικόνας του προσώπου του Βούδδα πάνω από το ιερό, για τους Κινέζους, όρος Emei στα νοτιοδυτικά της τεράστιας αυτής ασιατικής χώρας, με τον απαράμιλλο πολιτισμό.
Κάθε χρόνο, την άνοιξη, χιλιάδες προσκυνητές ανέρχονται στο βουνό, σε ύψος 4.000 μέτρων περίπου, για να δουν την «Δόξα του Βούδδα», όπως την ονομάζουν. Όσοι φτάνουν στην κορυφή του ιερού όρους Emei, η οποία δεν καλύπτεται ποτέ από εαρινά νέφη, βλέπουν ευδιάκριτα μια ανθρώπινη μορφή κάτω από την κορυφή και μέσα στα χαμηλωμένα σύννεφα, που αιωρούνται γαλήνια. Η κεφαλή της μυστηριώδους αυτής μορφής περιβάλλεται από ένα πολύχρωμο φωτοστέφανο, στα χρώματα της ίριδας και οι Κινέζοι πιστεύουν ότι εμφανίζεται ο ίδιος ο Βούδδας.
Ο Άγγλος επιστήμονας υποστήριζε ότι κάτω από ορισμένες συνθήκες, πολύχρωμα νέφη αιωρούνται κάτω από την κορυφή του όρους. Επί του νέφους αυτού με τις ακτινοειδείς ραβδώσεις όλων των χρωμάτων της ίριδας, αντανακλάται αμυδρά το πρόσωπο του παρατηρητή του φαινομένου, μα οι πιστοί, φυσικά, φαντάζονται ότι βλέπουν το πρόσωπο του Βούδδα.
Η είδηση δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ», στις 30/03/1931…