Το 1937, εκδόθηκε στο Λονδίνο ένα βιβλίο, το οποίο είχε γίνει ανάρπαστο, με τον τίτλο «Η Αρχαία Αίγυπτος Ομιλεί» και στο οποίο περιγράφονταν καταπληκτικές πνευματιστικές ιστορίες.
Στο βιβλίο αυτό γινόταν εκτενής αναφορά σε μια νεαρή Αγγλίδα από το Blackpool, που είχε ικανότητες μέντιουμ και διατράνωνε ότι ήταν η μετεμψύχωση μιας χορεύτριας του Ναού του Καρνάκ της Αιγύπτου, η οποία είχε ζήσει στην εποχή των Φαραώ της 18ης Δυναστείας.
Το μέντιουμ αυτό, όταν περιέπεφτε σε κατάσταση καταληψίας, ομιλούσε μια γλώσσα, η οποία ήταν, όπως ισχυριζόταν τουλάχιστον η ίδια, η γλώσσα εκείνη που ομιλούσε ο λαός της Αιγύπτου γύρω στα 1500 π.Χ.
Ο Βρετανός αιγυπτιολόγος Howard Hulme (1865-1944) κλήθηκε σε μια πνευματιστική συνεδρίαση, στην οποία συμμετείχε η νεαρή κοπέλα από το Blackpool, προκειμένου να εξακριβώσει την πιστότητα ή την πλαστότητα της κατάστασης. Άκουσε προσεκτικά το μέντιουμ να μιλάει, ενώ εκείνη είχε περιπέσει σε καταληψία και κατάπληκτος ο αρχαιολόγος συνειδητοποίησε πως πράγματι χρησιμοποιούσε την καθομιλουμένη γλώσσα των Αιγυπτίων!
Η νεαρή γυναίκα, στα λεγόμενά της, αφηγούνταν παραστατικά και λεπτομερώς την προηγούμενη ζωή της ως απλής και σαγηνευτικής χορεύτριας της εποχής των Φαραώ στον θρυλικό Ναό του Καρνάκ.
Στο βιβλίο, το όνομα του μέντιουμ δεν αποκαλυπτόταν.
Η είδηση δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ», στις 02/07/1937…