Τούρκοι βουλευτές έγιναν στην κυριολεξία πυγμάχοι και «χούλιγκαν» σε μια βίαιη συμπλοκή κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τη συνταγματική μεταρρύθμιση στην τουρκική βουλή , θυμίζοντας περισσότερο ματς Μπεσίκτας-Γαλατασεράι παρά κοινοβούλιο ευνομούμενης χώρας.
Η συμπλοκή μάλιστα επεκτάθηκε κατά την διάρκεια της νύχτας και στους διαδρόμους του κοινοβουλίου με τις αντεγκλήσεις και τους διαξιφισμούς να θυμίζουν μάχη μεταξύ αντιπάλων συμμοριών.
Αιτία το άρθρο πακέτο που αφορά την συνταγματική τροποποίηση για να μετατραπεί το σημερινό κοινοβουλευτικό σύστημα σε μια εκτελεστική προεδρία.
Βουλευτές από το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) και της αξιωματικής αντιπολίτευσης του ρεπουμπλικανικού Λαϊκού κόμματος (CHP) συνεπλάκησαν με γροθιές και σπρωξίματα γύρω από το βήμα της συνέλευσης.
Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας της ψηφοφορίας που ήταν μυστική ,οι βουλευτές του κόμματος CHP είχαν σφοδρές αντιρρήσεις ως προς μέλη του AKP, για την διαδικασία αυτή .
Οι βουλευτές του ΑΚΡ στη συνέχεια προσπάθησαν να αρπάξουν το κινητό τηλέφωνο του αναπληρωτή προέδρου του CHP και μετά έγινε πραγματικά της «Κορέας».
Σε ένα βίντεο που καταγράφεται από την εφημερίδα Hürriyet κατά τη διάρκεια της φιλονικίας, γυναίκα βουλευτής του κόμματος CHR ωθείται από βουλευτές του ΑΚΡ κάτω από το βάθρο ενώ μιλούσε και ήταν στην έδρα του ομιλητή, ενώ οι υπόλοιποι τις φώναζαν «Κατέβα κάτω» .
Σύμφωνα με φωτογραφίες που ελήφθησαν μετά το περιστατικό, η βουλευτής είχε γρατζουνιές και ερυθρότητα στο λαιμό της μετά την ώθηση από βουλευτή του ΑΚΡ .
Παρά τη σύγκρουση, το τρίτο, το τέταρτο και το πέμπτο άρθρα του νομοσχεδίου εγκρίθηκαν και η κοινοβουλευτική σύνοδος συνεχίστηκε μέσα σε τεταμένη ατμόσφαιρα μέχρι το πρωί σήμερα.
Η συζήτηση είχε προγραμματιστεί να συνεχιστεί και σήμερα το απόγευμα , άγνωστο όμως το εάν θα πραγματοποιηθεί .
Τα τρία άρθρα πέρασαν με 343 ψήφους υπέρ και 341 κατά .
Το νομοσχέδιο χρειάζεται την υποστήριξη τουλάχιστον 330 βουλευτών στη συνέλευση των 550 εδρών για να πάει σε δημοψήφισμα την άνοιξη. Το AKP έχει 316 βουλευτές και αναμένει την στήριξη του Μπαχτσελί ηγέτη των εθνικιστών.
Αυτό το νομοσχέδιο όμως μπορεί να διαλύσει και να τινάξει στον αέρα την ήδη «προβληματική» διακυβέρνηση του ΑΚΡ πυροδοτώντας ακόμη και εμφύλιο πόλεμο εντός της χώρας.
Ο λόγος είναι απλός και αφορά στην ουσία την μεταβίβαση όλης της εξουσίας από το κοινοβούλιο της Τουρκίας στον Ερντογάν , ο οποίος θα μεταβληθεί σε Σουλτάνο κανονικά και με το νόμο.
Αυτό όμως δεν το αποδέχονται οι υπόλοιποι βουλευτές και τα κόμματα και εκεί κρύβεται ο μεγάλος κίνδυνος να χωριστεί η Τουρκία σύμφωνα με ειδικούς «στα δύο».