Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Καταλονία: Δήμαρχος απαγορεύει το fast food - «Απειλεί τις παραδοσιακές επιχειρήσεις»

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια έντονη αλλαγή στη σχέση των καταναλωτών με το πρόχειρο φαγητό.

Αυτό που κάποτε θεωρούνταν φθηνό, καθημερινό και μαζικό προϊόν, μετατρέπεται σταδιακά σε ένα αντικείμενο... γαστρονομικού ενδιαφέροντος.

Το πρόχειρο φαγητό αποκτά γκουρμέ χαρακτήρα και αποτελεί πλέον διεθνή τάση.

Στην Ισπανία, η εξέλιξη αυτή παίρνει ιδιαίτερες διαστάσεις, καθώς συνοδεύεται τόσο από πολιτικές παρεμβάσεις σε τοπικό επίπεδο, όσο και από καινοτόμες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες.

Το παράδειγμα στην Καταλονία

Στην Καταλονία, ο δήμος Palafrugell (στην επαρχία της Ζιρόνα) ακολουθεί το παράδειγμα γαλλικών πόλεων, όπως το Fère-en-Tardenois, επιλέγοντας να αναστείλει προσωρινά τη χορήγηση νέων αδειών λειτουργίας για καταστήματα γρήγορου φαγητού στο κέντρο της πόλης.

Στόχος του μέτρου είναι η προστασία του αστικού ιστού και της τοπικής εμπορικής ταυτότητας, καθώς τα διεθνή fast food τείνουν να αντικαθιστούν μικρές, παραδοσιακές επιχειρήσεις που αποτελούσαν μέρος της κοινωνικής ζωής της περιοχής.

Σε αντίθεση με την απαγορευτική στάση του Palafrugell, η Μαδρίτη ακολουθεί μια διαφορετική πορεία. Εκεί δεν επιδιώκεται ο περιορισμός του πρόχειρου φαγητού, αλλά η μεταμόρφωσή του σε ένα προϊόν υψηλής γαστρονομίας.

Η τάση αυτή έχει χαρακτηριστεί ως «gourmetización» ή «sofisticación», όροι που δηλώνουν την είσοδο του fast food στον χώρο της ποιοτικής, δημιουργικής κουζίνας.

Ένα παράδειγμα ήταν το Mómö, το οποίο παρουσίαζε το κεμπάπ ως γκουρμέ επιλογή, με δημιουργίες υπό την καθοδήγηση σεφ με αστέρι Michelin. Παρόμοια φιλοσοφία έχει και το Jekes, το οποίο επιχειρεί να επαναπροσδιορίσει το κεμπάπ ως σύγχρονη και «ψαγμένη» γευστική εμπειρία.

Η ίδια τάση έχει επηρεάσει και τα μπέργκερ, που πλέον σερβίρονται σε πιο ποιοτικές εκδοχές, δημιουργημένες από γνωστούς σεφ.

Όπως και στη Γαλλία, έτσι και στην Ισπανία, τα fast food αντικαθιστούν σταδιακά τις μικρές, παραδοσιακές επιχειρήσεις, ενώ τώρα φαίνεται πως ακόμη και τα hot dogs, προσπαθούν να αποκτήσουν θέση στα τραπέζια των πιο εύπορων περιοχών.

 

Tags
Back to top button