Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΚΥΡΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Προς ολική ανάφλεξη στην Συρία: Διαταγή Ερντογάν για Ευφράτη - Στόχος τα φράγματα Tabqa & Tishrin -Είναι το μοιραίο λάθος;

Αρθρογράφος: Βασίλης Καπούλας

Επικίνδυνες εξελίξεις έρχονται στην Συρία καθώς σύμφωνα με πληροφορίες στόχος της τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης είναι δύο φράγματα στον Ευφράτη Ποταμό. Οι εξελίξεις δείχνουν ότι η Άγκυρα έχει πολύ ευρύτερους στρατιωτικούς στόχους.

Ένα λάθος της Τουρκίας μπορεί να τινάξει την Συρία ξανά στον αέρα και η Άγκυρα να βρεθεί απέναντι στον συριακό Στρατό, τους Κούρδους αλλά και τους Ιρανούς. Αυτό θα εξαρτηθεί από την αλαζονεία του Ερντογάν.

Σύμφωνα λοιπόν με την Άγκυρα, στόχος της τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης είναι το φράγμα Tishrin στον Ευφράτη, 90 χλμ ανατολικά του Χαλεπίου. Το φράγμα έχει ύψος 40 μέτρα και έχει 6 υδροστρόβιλους ικανούς να παράγουν 630 MW. 

Δεύτερος στόχος είναι το φράγμα Tabqa, γνωστό ως Φράγμα του Ευφράτη. Βρίσκεται 40 χιλιόμετρα ανατολικά από την πόλη Ράκα, στο Κυβερνείο της Ράκα.

Αν οι πληροφορίες αυτές, που προέρχονται από αξιόπιστες τουρκικές πηγές, επαληθευτούν, τότε υπάρχουν δύο πιθανότητες:

Η Τουρκία καταλαμβάνοντας τους υδάτινους πόρους, ελέγχει τη ροή ύδατος της περιοχής και τον ηλεκτρισμό. Συνεπώς θέτει τις βάσεις διχοτόμησης της Συρίας και δημιουργίας ενός κρατιδίου που θα ελέγχεται από την ίδια.

Σε αυτό θα συμβάλει και η μετεγκατάσταση 1-2 εκατ. προσφύγων όπως έχει προαναγγείλει.

Παράλληλα, αν αυτό επαληθευτεί και ο τουρκικός Στρατός μπει σε τέτοιο βάθος, υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες σύγκρουσης ακόμη και με ΗΠΑ. Η Τουρκία δεν θα σταματήσει εκεί αλλά είναι πιθανό να προχωρήσει ακόμη και προς Al-Tanf, στο στρατηγικής σημασίας τρίγωνο μέσω του οποίου μπαίνουν οι ενισχύσεις προς τους Κούρδους από το Β.Ιράκ.

Συνεπώς, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά.

Διαβάστε επίσης

Σε ετοιμότητα ο συριακός Στρατός – Πρόταση συστράτευσης από τους Κούρδους

Ο αξιωματούχος  των κουρδικών δυνάμεων SDF, Farhad Shami, επιβεβαίωσε ότι όλες οι συνιστώσες των δυνάμεων του επισημαίνουν την ανάγκη διεξαγωγής ενός ολοκληρωτικού πολέμου ενόψει τουρκικής επίθεσης και ζήτησε «από την κυβέρνηση της Δαμασκού να λάβει ενεργή στρατιωτική θέση.

“Οι ρωσικές ασκήσεις στην περιοχή ήταν ένα πολιτικό μήνυμα, όχι στρατιωτικό. Σε μια εποχή που κυκλοφορούσαν πολλές πληροφορίες για την απόσυρση της Ρωσίας από την περιοχή, η Ρωσία έδωσε το μήνυμα, “Είμαστε εδώ, υπάρχουμε. Δεν έγινε καμία αλλαγή στον τομέα αυτόν.»

“Είχαμε διάλογο με πολλές διεθνείς δυνάμεις. Αν και μειώνουμε την ένταση, εάν οι εισβολείς επιμείνουν στον πόλεμο, οι επιθέσεις τους δεν θα αντιμετωπιστούν με τριαντάφυλλα”.

Ταυτόχρονα, Σύροι αξιωματούχοι επισκέφθηκαν τη βάση της 25ης Μεραρχίας για να ενημερωθούν για την πρόοδο των επιχειρήσεων. Ρώσοι αξιωματικοί ήταν επίσης παρόντες.

Αμέσως μετά ακολούθησαν ασκήσεις ελέγχου ετοιμότητας με ρίψεις αλεξιπτωτιστών, μάχες σε αστικό περιβάλλον και με συμμετοχή της συριακής Αεροπορίας.

Τέλος, ρωσικές ενισχύσεις έφθασαν στη δυτική ύπαιθρο του Manbij στη γραμμή επαφής τουρκικών και συρο-κουρδικών δυνάμεων. Στο Tel-Rifaat πετούν διαρκώς Drones και ρωσικά ελικόπτερα.

Δείτε βίντεο από τις ασκήσεις του συριακού Στρατού

Η Τουρκία θέλει το φράγμα Tabqa στον Ευφράτη…

Η Τουρκία σχεδιάζει να καταλάβει το φράγμα Tabqa, το μεγαλύτερο στη Συρία, για να εξασφαλίσει την παροχή νερού και ηλεκτρισμού στις περιοχές της Συρίας, όπου είχε καταλάβει νωρίτερα με την στρατιωτική επιχείρηση της Ασπίδας του Ευφράτη.

Τουρκικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι “οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις και οι μαχητές του λεγόμενου Συριακού Ελεύθερου Στρατού (SNA) ολοκλήρωσαν τις προπαρασκευαστικές εργασίες και αναμένουν την εντολή της Άγκυρας για την έναρξη νέας διασυνοριακής επιχείρησης στη βόρεια Συρία. 

Ο τουρκικός στρατός είναι σε θέσεις μάχης γύρω από τις πόλεις Τελ Ριφάατ και Μανμπίτζ. Έπληξε στόχους Κούρδων με πυροβολικό τη νύχτα. Έχουν ήδη καθοριστεί οι στόχοι της στρατιωτικής επιχείρησης, η οποία θα πραγματοποιηθεί ταυτόχρονα σε αυτές τις πόλεις.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, σχεδιάζεται να καταληφθεί το φράγμα Tabqa – το μεγαλύτερο στον ποταμό Ευφράτη στη Συρία.

Η επιχείρηση της Τουρκίας στη Συρία είναι μόνο θέμα χρόνου. Η εκκαθάριση του Τελ Ριφάτ και της Μάνμπιτζ από την τρομοκρατία θα ενώσει την ασφαλή ζώνη και θα επιφέρει δύο ακόμη πλήγματα στο PKK. Οι τρομοκράτες του PKK δεν θα μπορούν πλέον να διεισδύσουν στο Amanos από το Tel Rifat. Με τον έλεγχο της Manbij, η παρουσία του PKK στα δυτικά του Ευφράτη θα τερματιστεί.

Δεύτερος στόχος ο τάφος του Suleyman Shah και το φράγμα Teşrin

Παράλληλα πραγματοποιήθηκε μεγάλη σύσκεψη στην αίθουσα επιχειρήσεων Kilis-Havar με τη συμμετοχή των διοικητών των τουρκικών δυνάμεων, MIT και του Εθνικού Στρατού της Συρίας (SMO). Ο Διοικητής των Ειδικών Δυνάμεων του SMO, Seyf Abu Bakr, δήλωσε:

«Περιμένουμε εντολή επιχείρησης από την Τουρκία». Με τη συμμετοχή περίπου 2.000 μελών του SMO, πραγματοποιήθηκε άσκηση στα σύνορα της Manbij.

Ο κύριος στόχος στην επιχείρηση Manbij θα είναι το Karakozak, το οποίο ήταν το τελευταίο μέρος στο οποίο μεταφέρθηκε ο τάφος του Suleyman Shah στα μέσα της δεκαετίας του 1970.

Μαζί με τη Manbij, οι τουρκικές δυνάμεις θα καταλάβουν το φράγμα Teşrin στον ποταμό Ευφράτη, που είναι στρατηγικά σημαντικό για τη Συρία. Θα λυθεί το πρόβλημα του νερού και του ηλεκτρισμού στην περιοχή της Ασπίδας του Ευφράτη, που δεν έχει λυθεί εδώ και χρόνια.

Ο τάφος του Süleyman Shah θα μεταφερθεί επίσης στην προηγούμενη θέση του. Η νότια σύνδεση της Ayn el Arab (Κομπάνι) θα διακοπεί.

Τα στρατεύματα που θα προχωρήσουν στο Τελ Ριφάτ, μέσω της γραμμής Marenaz-Mare θα προχωρήσουν στη γραμμή Nubul-Zahraa μαζί με το αεροδρόμιο Minak” αναφέρουν τουρκικές πηγές.

Ιρανός διπλωμάτης: «Πολύ πιθανή» μια σύγκρουση Ιράν-Τουρκίας

Καθώς η Άγκυρα συνεχίζει να συγκεντρώνει στρατεύματα για άλλη μια στρατιωτική επιχείρηση κατά των κουρδικών δυνάμεων που ελέγχουν τη βόρεια Συρία, ένας πρώην Ιρανός διπλωμάτης προειδοποίησε ότι μια στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ του Ιράν και της Τουρκίας στην κατεστραμμένη από τον πόλεμο χώρα είναι αναπόφευκτη.

Από την έναρξη του συριακού πολέμου το 2011, οι δύο περιφερειακοί αντίπαλοι έχουν υποστηρίξει αντίπαλες πλευρές.

Το Ιράν είναι ο κύριος υποστηρικτής του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, ενώ η Τουρκία υποστηρίζει αντικυβερνητικές ομάδες.

«Μια σύγκρουση μεταξύ του Ιράν και της Τουρκίας είναι πολύ πιθανή και μια τέτοια σύγκρουση θα οδηγούσε σε συγκρούσεις μεταξύ των στρατευμάτων των δύο χωρών» δήλωσε στην εφημερίδα Shargh ο Αλί Ακμπάρ Φαραζί, πρώην πρεσβευτής του Ιράν στη Ρουμανία, την Κύπρο και την Ουγγαρία. .

Ο συνταξιούχος διπλωμάτης αποκάλυψε ότι οι ιρανικές και τουρκικές δυνάμεις είχαν ήδη πολεμήσει μεταξύ τους κατά τη διάρκεια προηγούμενων εισβολών που πραγματοποίησε η Τουρκία στη βόρεια Συρία.

«Ο στρατός της Τουρκίας, σε προηγούμενες περιπτώσεις, επιτέθηκε σε ιρανικές δυνάμεις και θέσεις, προκαλώντας απώλειες», είπε ο Φαραζί.

«Για να πετύχει τα συμφέροντά της, η Τουρκία δεν αναγνωρίζει καμία κόκκινη γραμμή».

Ο πρώην διπλωμάτης είπε ότι το Ιράν ανησυχεί ιδιαίτερα για την πιθανή κατάληψη της πόλης Χομς από τις τουρκικές δυνάμεις.

«Τα τελευταία χρόνια, η Τουρκία έχει αποδείξει ότι ακολουθεί μια επεμβατική πολιτική… με βάση αυτή την πολιτική και την ιδεολογία του νεοοθωμανισμού, η Τουρκία εισέβαλε στη Συρία και το Ιράκ και προσάρτησε τμήματα αυτών των δύο χωρών στο έδαφός της», πρόσθεσε.

Η Ρωσία συνεχίζει να είναι αρνητική

“Η Ρωσία προτρέπει την Τουρκία να μην εξαπολύσει άλλη μια εισβολή στη Βόρεια Συρία με το πρόσχημα της μάχης, όπως αποκαλεί η τουρκική κυβέρνηση, «τρομοκράτες» κατά της Άγκυρας.

«Ελπίζουμε ότι η Άγκυρα θα απέχει από ενέργειες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε επικίνδυνη επιδείνωση της ήδη δύσκολης κατάστασης στη Συρία», δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

«Μια τέτοια κίνηση, ελλείψει συμφωνίας της νόμιμης κυβέρνησης της Συριακής Αραβικής Δημοκρατίας, θα ήταν άμεση παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας» και «θα προκαλούσε περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης στη Συρία», πρόσθεσε.

«Κατανοούμε τις ανησυχίες της Τουρκίας για απειλές κατά της εθνικής ασφάλειας που προέρχονται από τις παραμεθόριες περιοχές.

Ωστόσο, οι ανησυχίες θα μπορούσαν επίσης να αμβλυνθούν εάν ο συριακός στρατός αναπτυχθεί στις περιοχές αυτές” κατέληξε.

Δείτε βίντεο και εικόνες

Δείτε τους χάρτες

Tags
Back to top button