Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΠΑΡΑΞΕΝΑ

Το χειρόγραφο του 1558 που εξιστορεί την εμφάνιση του καφέ…

Στη βιβλιοθήκη του Βασιλιά Ιμπν Σαούντ της Σαουδικής Αραβίας, υπήρχε, μεταξύ άλλων πολύτιμων θησαυρών, κάποιο σπάνιο χειρόγραφο, χρονολογούμενο από το έτος 1558 μ.Χ.

Το χειρόγραφο αυτό αποδιδόταν σε κάποιον Άμπντελ Κάντερ – Ελ Ζαζίρι και εξιστορούσε το πώς εμφανίστηκε ο καφές στην Αραβική Χερσόνησο και ακολούθως, το πώς εξαπλώθηκε, αλλά και αγαπήθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο. Κατά τον συγγραφέα του χειρογράφου, η ανθρωπότητα οφείλει την ανακάλυψη του δημοφιλούς ροφήματος στον Τζαμάλ-Αντ-Ντιν Αλλά-Μωαχαμέτ-Ιμπν Σαιντ, γεννημένο στο μικρό λιμάνι της Χετζάζης.

Αρχικά, ο παρασκευαστής του καφέ, προόριζε το ρόφημα μόνο για όσους επιζητούσαν διαύγεια πνεύματος, για να μπορούν να προσευχηθούν άνετα. Αργότερα, η διάδοση του ροφήματος έλαβε καταπληκτική έκταση. Στην Ευρώπη εμφανίστηκε περίπου το 1555, όταν κάποιος Λιβανέζος άνοιξε το πρώτο καφέ, με τον τίτλο «Σχολή Σωφροσύνης».

Ήταν τέτοια η επιτυχία του κέντρου αυτού, ώστε, περί το 1600, άνοιξαν παρόμοια κέντρα στη Μασσαλία, στη Βιένη και στη Γένοβα, τα οποία είχαν τεράστια κέρδη. Τα καφέ αυτά βρήκαν σύντομα μιμητές σε όλες τις πόλεις της υφηλίου.

Η είδηση δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΝΕΟΛΟΓΟΣ ΠΑΤΡΩΝ», στις 05/01/1958…

Tags
Back to top button