Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Οικονομια

Το απόγευμα νέα συνάντηση Τσακαλώτου με τους Θεσμούς

Το μεσημέρι σήμερα, στην επιτελική σύσκεψη των κ.κ. Τσακαλώτου-Χουλιαράκη με τους Ντέκλαν Κοστέλο (Κομισιόν), Φρατζέσκο Ντρούντι (ΕΚΤ), Νικολά Τζιαμαριόλι (ESM) και την απεσταλμένη του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου, αναμένεται να διαφανεί αν τελικώς όλα θα κλείσουν γρήγορα ή θα ξεκινήσει ένα νέο «μαρτύριο της σταγόνας», με τον χρόνο να κυλά σε βάρος των ελληνικών θέσεων. Η κυβέρνηση θα έστελνε και έναν κατάλογο παρατηρήσεων για φραστικές αλλαγές σε διατυπώσεις επί του προσχεδίου συμφωνίας που κομίζουν οι επικεφαλής της Τρόικα.

Ωστόσο, δηλώνοντας άγνοια περί των δηλώσεων Τόμσεν, κορυφαίος παράγων της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας άφηνε ασχολίαστη χθες βράδυ την «απειλή» του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ πως οι περικοπές συντάξεων και αφορολογήτου για το 2019-2020 είναι απλώς η ...προκαταβολή των μέτρων που θα ζητήσει το Ταμείο.

Την ίδια ώρα, πηγές των θεσμών άφηναν να εννοηθεί πως αν τελικώς επικρατήσει η άποψη των Ευρωπαίων για διατήρηση των υψηλών πλεονασμάτων μέχρι το 2023 τουλάχιστον, το Ταμείο θα ζητήσει προκαταβολικά και την εξειδίκευση των μέτρων που θα το διασφαλίζουν για τα επόμενα πολλά χρόνια, πέραν και από το 2020!

Ο χρόνος είναι ...μέτρα

Η πρώτη επαφή Τσακαλώτου με τους δανειστές επί ελληνικού εδάφους, εχθές, ήταν ενδεικτική των προθέσεων της ελληνικής πλευράς να κλείσει το συντομότερο όλα τα ανοικτά μέτωπα. Σε ό,τι έφεραν γραπτώς οι θεσμοί, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών επιφυλάχθηκε να παρουσιάσει ένα κατάλογο αντιπροτάσεων.

Για τις αποκρατικοποιήσεις και το νέο υπερ-Ταμείο, η ελληνική πλευρά επιζητεί μια αλλαγή σε «δυο-τρεις διατυπώσεις» και, κυρίως, ένα σύστημα που να επιτρέπει στην κυβέρνηση να επηρεάζει τις αποφάσεις των δημοσίων επιχειρήσεων που θα ενταχθούν στο νέο υπερ-Ταμείο. Έχει ετοιμάσει επίσης και έναν κατάλογο «ευαίσθητων» περιουσιακών στοιχείων  και επιχειρήσεων που θέλει να εξαιρέσει από το υπερ-Ταμείο. Αφού την δουν και απαντήσουν οι θεσμοί ποιες δέχονται και ποιες όχι, η λίστα με τις εξαιρέσεις θα εγκριθεί από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής –ΚΥΣΟΙΠ.

«Έχουμε μικροδιαφορές, μέχρι την Παρασκευή θα τις λύσουμε» έλεγε αρμόδιος κυβερνητικός παράγοντας μετά την σύσκεψη και για τα Ενεργειακά. Η πώληση μονάδων της ΔΕΗ άλλωστε μπορεί να περιμένει λίγους μήνες ακόμα, αφού όμως συμφωνηθεί από τώρα το πλαίσιο στο οποίο θα κινείται η τελική λύση.

Την ώρα που αναζητούνται αλλαγές σε διατυπώσεις, οι πρώτες πληροφορίες για τις απαιτήσεις των δανειστών αναφέρουν ότι βάζουν ξανά στο τραπέζι και το άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή που, θεωρητικά, είχε βγει από την ατζέντα.  Άγριες διαθέσεις δείχνουν και για τις συντάξεις, με περικοπές έως 22% στις κύριες και χωρίς όριο στις επικουρικές.

Ενώ προετοιμάζει τις απαντήσεις της, η ελληνική πλευρά ετοιμάζεται να ...αμπαλάρει τις τελικές αποφάσεις με ένα αναπτυξιακό «μπουμ»: προετοιμάζει σχέδιο ενίσχυσης της ρευστότητας, μέσω αύξησης των χορηγήσεων δανείων των εμπορικών τραπεζών σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις κατά κύριο λόγο.

Το μέτρο όμως, όπως εξηγούν κυβερνητικές πηγές, θα λειτουργήσει συνδυαστικά με το σχέδιο διαχείρισης των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων, για βιώσιμες επιχειρήσεις και μόνον.

Η πρώτη ημέρα ανέδειξε πάντως τη δυσκολία της κυβέρνησης να αποδεχθεί τη μεταφορά κάποιων ΔΕΚΟ στο νέο Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων. Ως εκ τούτου θα παζαρέψει την εξαίρεση κάποιων εξ αυτών από τη σχετική λίστα, όπως επίσης τη δημιουργία ενός μηχανισμού μέσω του οποίου το Κράτος θα μπορεί να επηρεάζει τη γενικότερη πολιτική των ΔΕΚΟ. Όπως σημείωσε υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή μετά από την πρώτη συνάντηση με τους Θεσμούς, αν και υπάρχουν 2-3 σημεία που υπάρχουν διαφωνίες για τη λειτουργία του Υπερταμείου, αυτές δεν πρόκειται να αποτελέσουν εμπόδιο για το κλείσιμο της τεχνικής συμφωνίας.

Η σημερινή μέρα ξεκινά με το γράψε σβήσε των τεχνικών κλιμακίων επί των παρατηρήσεων της ελληνικής πλευράς στα 4 κείμενα των Θεσμών (τα 2 βασικά μνημόνια + τα 2 τεχνικά μνημόνια που τα συνοδεύουν) και όπου δεν μπορέσουν να συγκεράσουν τις διαφορές, θα αναλάβουν οι υπουργοί με τους επικεφαλής.

Εντωμεταξύ, άγνοια δήλωσε  υψηλόβαθμη πηγή του υπουργείου Οικονομικών για τα υπονοούμενα Τόμσεν περί νέων μέτρων, επισημαίνοντας ότι το μνημόνιο του ΔΝΤ δεν έχει διαφορές από το αντίστοιχο ευρωπαϊκό, την ώρα που πηγές των Θεσμών άφηναν να εννοηθεί πως αν τελικώς επικρατήσει η άποψη των Ευρωπαίων για διατήρηση των υψηλών πλεονασμάτων μέχρι το 2023 τουλάχιστον, το Ταμείο θα ζητήσει προκαταβολικά και την εξειδίκευση των μέτρων που θα το διασφαλίζουν για τα επόμενα πολλά χρόνια, πέραν και από το 2020!

Ηρθε το προσχέδιο του 4ο Μνημόνιο, τι προβλέπει το προσχέδιο

Και ενώ ψάχνουν αλλαγές στις διατυπώσεις, πληροφορίες αναφέρουν ότι στο προσχέδιο του 4ου Μνημονίου που βρίσκεται στα χέρια της κυβέρνησης και αποτελεί τη βάση της διαπραγμάτευσης, οι Θεσμοί επαναφέρουν θέματα όπως το άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή, ενώ άγριες είναι οι διαθέσεις τους και για τις συντάξεις, με περικοπές έως 22% στις κύριες και χωρίς όριο στις επικουρικές. Επίσης, περιλαμβάνει αλλαγές στα εργασιακά με κατάργηση του βέτο του υπουργείου Εργασίας στις ομαδικές απολύσεις.

Στην Αθήνα έχουν φτάσει τρία κείμενα με τις τεχνικές λεπτομέρειες της διαπραγμάτευσης. Σύμφωνα με όσα πληροφορείται το iefimerida, στις 75 σελίδες των τριών κειμένων περιγράφονται οι εκκρεμότητες που απομένουν για υλοποίηση από την ελληνική πλευρά, τα δημοσιονομικά από το 2018 και μετά, αλλά και ένα κείμενο με θέματα που σχετίζονται με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Από την πλευρά της, η Αθήνα ετοιμάζει εφαρμοστικούς νόμους που αναμένεται να κατατεθούν έως τις 16/5 προς ψήφιση στη Βουλή.

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων συντάξεις, εργασιακά, ενεργειακά

Τα μνημόνια του ΔΝΤ και των ευρωπαϊκών θεσμών, που έφτασαν χθες στο υπουργείο Οικονομικών και τα οποία θα μπουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης μεταξύ των θεσμών και της ελληνικής κυβέρνησης, που αρχίζει σήμερα, προβλέπει, μεταξύ άλλων, τα εξής:

Στη συνταξιοδοτική δαπάνη

Το 2019 θα ληφθούν μέτρα μείωσης της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1% του ΑΕΠ μέσω της προσωπικής διαφοράς. Οι εκπρόσωποι των θεσμών σε αυτή τη φάση τουλάχιστον δέχονται την πρόταση της ελληνικής πλευράς για μείωση έως 22%.

Εδώ ωστόσο μπαίνει ο όρος ότι εάν με τον τρόπο αυτό δεν επιτυγχάνεται ο στόχος για το 1% του ΑΕΠ, τότε θα επιβάλλονται περικοπές και στις επικουρικές συντάξεις έτσι ώστε να καλυφθεί το κενό. Οι περικοπές αυτές θα επιβληθούν στην προσωπική διαφορά επί των επικουρικών συντάξεων.

Στα εργασιακά

Στα εργασιακά αναφέρεται ότι έως το τέλος του προγράμματος θα συνεχίσουν να ισχύουν όσα αποφασίστηκαν με τα προηγούμενα μνημόνια και αποσαφηνίζεται ότι θα δεν αποκατασταθεί η επεκτασιμότητα των κλαδικών συμβάσεων και σε επιχειρήσεις που δεν τις υπογράφουν. Σε ό,τι αφορά τις ομαδικές απολύσεις, καταργείται το δικαίωμα βέτο του υπουργείου Εργασίας.

Στα ενεργειακά

Προβλέπεται η σταδιακή μείωση της λιγνιτικής ισχύος της ΔΕΗ κατά περίπου 40%, ενώ μειώνονται σταδιακά και οι ποσότητες ηλεκτρικές ενέργειας που υποχρεούται να πουλήσει η επιχείρηση σε ιδιώτες μέσω δημοπρασιών.

Προβλέπεται η άρση των περιορισμών στη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, ανεξάρτητα από το μέγεθός τους ή την περιοχή όπου βρίσκονται.

Προβλέπεται η πλήρης εφαρμογή του master plan του ΤΑΙΠΕΔ.

Tags
Back to top button