Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΙΣΤΟΡΙΑ

Το άγνωστο ναυάγιο της Κατίνας Παξινού στον Ατλαντικό

Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος βρήκε την Κατίνα Παξινού στην Αγγλία. Είχε ταξιδέψει με τη Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου ερμηνεύοντας το ρόλο της Ηλέκτρας στο ομώνυμο έργο του Σοφοκλή, την Γερτρούδη στον «Άμλετ» του Σαίξπηρ και την Κυρία Άλβινγκ στους «Βρικόλακες» του Ίψεν.

Είχαν προηγηθεί οχτώ χρόνια στα οποία η Παξινού ερμήνευσε σπουδαίους ρόλους στο Εθνικό Θέατρο που την καταξίωσαν ως κορυφαία ηθοποιό της ελληνικής σκηνής. Στις εμφανίσεις της στο εξωτερικό δε δεχόταν να παίξει Σαίξπηρ στα αγγλικά, καθώς όπως είχε δηλώσει σε συνέντευξη της στη Daily Mail «η ποίηση του Σαίξπηρ δεν είναι ίσως δυνατόν να αποδοθεί και από το μεγαλύτερο σύγχρονο καλλιτέχνη εφόσον δεν κατέχει την αγγλική γλώσσα». Η τελευταία της επίσκεψη στην Αγγλία έγινε κατά την αεροπορική επίθεση των Γερμανών.

Στη βρετανική πρωτεύουσα βρισκόταν μαζί της ο άντρας της Αλέξης Μινωτής, με τον οποίο έπαιζαν τα «Φαντάσματα» και τον «Άμλετ» σε σύγχρονη ελληνική μετάφραση.

Οι βομβαρδισμοί της πόλης την βρήκαν αποκλεισμένη από τους δικούς της ανθρώπους. Έτσι οδηγήθηκε στην απόφαση να εγκαταλείψει τη χώρα. Η δούκισσα του Κεντ, Μαρίνα, τη βοήθησε και τη φυγάδευσε με στρατιωτικό πλοίο.... 

Η Παξινού ναυαγός

Το Φεβρουάριο του 1941 η Κατίνα Παξινού αναχώρησε από το Λονδίνο για την Αμερική. Σύμφωνα με δική της διήγηση, την τέταρτη ημέρα του ταξιδιού το πλοίο τορπιλίστηκε από τους Γερμανούς. 

Ύστερα από 19 ώρες ένα αγγλικό πολεμικό πλοίο περισυνέλεξε τους ναυαγούς. Οι επιβάτες τέσσερις ημέρες αργότερα, επέστρεψαν όλοι μαζί στο Λονδίνο, όπου η Κατίνα Παξινού παρέμεινε για ένα διάστημα, μέχρι να ξαναφύγει το Μάιο για την Αμερική.

Έφτασε τελικά στις 13 Μαΐου. Από τότε εγκαταστάθηκε στις ΗΠΑ και ξεκίνησε την καριέρα της στον διεθνή κινηματογράφο και στο Μπροντγουεϊ. Στο Χόλιγουντ αρνιόταν πεισματικά να την μακιγιάρουν. Στις συνεντεύξεις της δήλωνε ότι το μακιγιάζ κατασκευάζει τελικά μια πλαστή αλλά κυρίως ομοιόμορφη για όλες τις γυναίκες ομορφιά, που αυτή δεν την ήθελε. Το Χόλιγουντ δεχόταν τα καπρίτσια της.... 
«Το Χόλιγουντ δεν προσπάθησε ποτέ να μου μεταβάλλει την εμφάνιση, γεγονός για το οποίο αισθάνομαι μεγάλη ευγνωμοσύνη», δήλωνε στη Daily Mail. Στην Ελλάδα επέστρεψε το 1950 και εμφανίστηκε πάλι μαζί με τον Αλέξη Μινωτή στη σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, με το οποίο περιόδευσε σε μεγαλουπόλεις της Ευρώπης και της Αμερικής.... 


 

 

Tags
Back to top button