Ο Ναπολέων Βοναπάρτης, αυτός ο πολυπράγμων και πολυσχιδής άντρας, εκτός από τρανός στρατηλάτης και ένδοξος Αυτοκράτορας της Γαλλίας, υπήρξε και ικανότατος μυθιστοριογράφος, κάτι που ήταν ελάχιστα γνωστό.
Στα χειρόγραφα του σπουδαίου Κορσικανού, τα οποία είχαν περιέλθει στην κατοχή του θείου του, του Καρδινάλιου Joseph Fesch, βρέθηκε και ένα χειρόγραφο μυθιστορήματος, που έφερε τον τίτλο: «Clisson et Eugenie» και μιλούσε για το καταδικασμένο και ατελέσφορο ειδύλλιο ανάμεσα σ’ έναν στρατιώτη και την αγαπημένη της καρδιάς του.
Ουσιαστικά, το βιβλίο αυτό το έγραψε ο Ναπολέων το 1795, μετά τη διάλυση των αρραβώνων του με τη Eugenie Desiree Clary. Κατόπιν, η Eugenie παντρεύτηκε τον Charles XIV John, που ήταν Βασιλιάς της Σουηδίας και της Νορβηγίας και έγινε Βασίλισσα, πληγώνοντας βαθιά τον Βοναπάρτη.
Η αποκάλυψη αυτή έγινε σε μια διάλεξη που είχε δώσει το 1939 ο έγκριτος Γάλλος ιστορικός και διπλωμάτης, Emile Dard. Ο Dard εξήρε το μέχρι τότε άγνωστο μυθιστόρημα «Clisson et Eugenie» του Ναπολέοντα, στο οποίο, όπως ανέφερε, διέκρινε μια πελώρια δύναμη και βάθος στην ψυχολογική ανάλυση των αισθημάτων και εντυπωσιάστηκε από το μεγάλο και άσβεστο πάθος του.
Από το βιβλίο αυτό διαφαινόταν ότι ο Βοναπάρτης είχε ερωτευθεί παράφορα και πέρα από κάθε λογική την όμορφη Eugenie, ακόμα και όταν πλέον διαλύθηκε ο αρραβώνας τους. Ο Emile Dard πρόσθεσε, τέλος, ότι το συγκεκριμένο μυθιστόρημα έδινε μια ολοκληρωμένη εικόνα της πολυσύνθετης προσωπικότητας τον σπουδαίου αυτού άντρα.
Η είδηση δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ», στις 29/01/1939…