Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΙΣΤΟΡΙΑ

Τι ήταν η επιδημία γέλιου που συνέβη στη Τανζανία και κράτησε έναν ολόκληρο χρόνο; (βίντεο)

Η πιο διάσημη επιδημία γέλιου, που κράτησε μάλιστα έναν χρόνο, συνέβη στην τότε Ταγκανίκα, σημερινή Τανζανία.

Ξεκίνησε από ένα αθώο χαχανητό δυο μαθητριών σε ένα σχολείο του χωριού Kashasha. Το γέλιο μεταδόθηκε γρήγορα σαν πυρκαγιά σε ολόκληρο το σχολείο και σε λίγη ώρα, 95 από τους 159 μαθητές δεν μπορούσαν να σταματήσουν να γελούν. Οι δάσκαλοι από την άλλη δεν «κόλλησαν» το γέλιο από τους μαθητές, αλλά ανέφεραν πως ήταν αδύνατο να συνεχίσουν το μάθημα. Το γέλιο εξαπλώθηκε σε 14 ακόμα σχολεία, κρατώντας τα κλειστά για μήνες.

Ο καθηγητής του πανεπιστημίου Texas A&M, Christian F. Hempelmann, έκανε εκτεταμένη έρευνα πάνω στο περιστατικό ώστε να εξηγήσει πως έγινε αυτή η μετάδοση. «Οι άνθρωποι παίρνουν κάτι τέτοιο τοις μετρητοίς. Ένας αρχίζει να γελάει, έπειτα ένας άλλος γελάει κι αυτός και μετά μεταδίδεται σαν χιονοστιβάδα. Όταν οι γονείς πήραν τα παιδιά τους από το σχολείο, άρχισαν να γελούν. Μετά η επιδημία έφτασε και σε άλλα χωριά και, αν’αλογα με την πηγή, κράτησε από έξι μήνες έως 1,5 χρόνο».

Το γέλιο ασκεί πίεση στην αναπνοή. Ένας άνθρωπος δεν μπορεί να γελάσει πάνω από 20 δευτερόλεπτα συνήθως. Οπότε ακούγεται σχεδόν αδύνατο για κάποιον να γελάει επί έναν χρόνο χωρίς σταματημό. Οπότε τι ακριβώς συνέβη στην Ταγκανίκα;

Ο Hempelmann πιστεύει πως το φαινόμενο δεν είχε να κάνει σε τίποτα με το χιούμορ, αφού οι άνθρωποι έδειχναν διάφορα συμπτώματα άγχους όπως πόνος, εξανθήματα, λιποθυμίες και αναπνευστικά προβλήματα. Το γέλιο ήταν απλά ένα ακόμα σύμπτωμα. Το φαινόμενο μπορεί να κράτησε έναν χρόνο, αλλά το γέλιο δεν ήταν συνεχόμενο, απλά οι περισσότεροι πάθαιναν υποτροπές. Η εξήγηση είναι πως πρόκειται για φαινόμενο μαζικής υστερίας, που συμβαίνει συχνά σε κόσμο με χρόνιο στρες.

Ο Hempelmann εξήγησε πως «πλέον το ονομάζουμε Μαζική Ψυχογενή Ασθένεια (MPI). Είναι ψυχογενής, που σημαίνει ότι βρίσκεται στο μυαλό των ανθρώπων που είχαν τα συμπτώματα. Δεν προκλήθηκε από το περιβάλλον, από μια τοξίνη ή από δηλητηρίαση. Υπήρχε ένας κοινός παράγοντας άγχους στον πληθυσμό. Συνήθως εμφανίζεται σε ομάδες ανθρώπων που δεν έχουν πολλή εξουσία. Η MPI είναι η τελευταία λύση για άτομα χαμηλού βιοτικού επιπέδου. Είναι ένας εύκολος τρόπος για αυτούς να εκφράσουν ότι κάτι πάει λάθος».

Και παρόλο που στην Ταγκανίκα κράτησε τόσο πολύ οπότε έμεινε στην ιστορία, μην νομίζετε ότι δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Παρόμοια ψυχολογικά φαινόμενα εμφανίζονται σχεδόν κάθε εβδομάδα ανά τον κόσμο.

Tags
Back to top button