Σε ό,τι αφορά την αποσυμφόρηση των φυλακών είπε ότι για την αποφυλάκιση κρατουμένων με μικρές ποινές δεν τίθεται θέμα, καθώς υπάρχουν προβλέψεις από τον ισχύοντα νόμο, ωστόσο για τις υπόλοιπες περιπτώσεις κρατουμένων θα ανακοινωθεί εντός του Μαρτίου εάν θα ενεργοποιηθεί και για την επόμενη χρονιά η υπό όρους απόλυση.
Αναφερθείς στην καθυστέρηση της απονομής Δικαιοσύνης ο υπουργός υπογράμμισε πως πρέπει να δημιουργηθεί, μεταξύ άλλων, η κατάλληλη υποδομή, ενώ έκανε ειδική αναφορά στο Κιλκίς, όπου υπάρχει πρόβλημα στέγασης των δικαστηρίων με αποτέλεσμα να καθυστερεί η έκδοση των αποφάσεων. Ειδικά για την επιτάχυνση της απονομής Δικαιοσύνης σημείωσε ότι θα υλοποιηθεί ρύθμιση του 1993 που αφορά τη δικαστική αστυνομία. «Με τη σύσταση αυτού του Σώματος, οι δικαστές θα αποκτήσουν ένα αξιόπιστο βοηθητικό προσωπικό στη δημιουργία των αποφάσεων με στόχο την επιτάχυνση» τόνισε.
Σε ερώτηση αν εξετάζεται η αύξηση του ωραρίου των δικαστηρίων, ο υπουργός Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων απάντησε: «Δεν εξετάζουμε, προς το παρόν, αύξηση του ωραρίου. Σε κάθε περίπτωση, για να προχωρήσει κάτι τέτοιο, πρέπει να γίνει συζήτηση με τους εμπλεκόμενους φορείς και με την ένωση εισαγγελέων, ωστόσο η επέκταση ωραρίου δεν είναι στις προτεραιότητές μας. Προέχει να γίνουν οι μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται για να μη διαχειριζόμαστε τις δικαστικές υποθέσεις με τα εργαλεία της δεκαετίας του ΄60».
Σχετικά με την υπόθεση Novartis είπε ότι ήδη από τον Ιανουάριο του 2017 είχε δηλώσει πως θα υπάρχουν εξελίξεις και εκτίμησε ότι πολύ σύντομα θα υπάρξουν αποτελέσματα. «Ήδη, αυτά τα οποία διαρρέουν είναι αρκετά σημαντικά» τόνισε και πρόσθεσε πως δεν γνωρίζει κάτι περισσότερο, δεδομένου ότι η ανάκριση είναι μυστική. «Ωστόσο, η διαδικασία προχωρά με γρήγορους ρυθμούς και θα υπάρξουν άμεσα αποτελέσματα» σημείωσε.
Για τη συνάντηση που είχε με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών διευκρίνισε πως προχωρά η ρύθμιση για την προστασία των στελεχών που θα αναλάβουν την εκκαθάριση των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων, με παράλληλο έλεγχο των στελεχών αυτών, ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει κατάχρηση.
Για τα κόκκινα δάνεια των νοικοκυριών ο κ. Κοντονής σημείωσε πως ήδη υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο προστασίας. Πάντως, για τα δάνεια που καθίστανται μη εξυπηρετούμενα υπογράμμισε: «Τα «κόκκινα» δάνεια έχουν γίνει μόνιμη πληγή στο τραπεζικό σύστημα με αποτέλεσμα να έρχεται η εκάστοτε κυβέρνηση να τα λύσει με ανακεφαλαιοποιήσεις. Αυτό πρέπει να σταματήσει. Πρέπει να υπάρξει μια εκκαθάριση αυτής της εικόνας στο τραπεζικό σύστημα».
Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι τις επόμενες μέρες θα ενεργοποιηθεί νόμος του 1981 για τη δημιουργία δύο ακόμα πρωτοδικείων στην Αττική για να λήξουν οι δικαστικές εκκρεμότητες ετών. «Τις επόμενες ημέρες θα συζητήσουμε με την Περιφέρεια και τους δημάρχους, όπου θα συσταθούν τα πρωτοδικεία για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες» υπογράμμισε.
Τέλος, ερωτηθείς για τη διαπραγμάτευση, ο κ. Κοντονής απάντησε: «Θέλω να μείνω στη γενική εικόνα. Η εκκρεμότητα στην αξιολόγηση δεν βρίσκεται στην πλευρά της κυβέρνησης, η οποία υλοποιεί τη συμφωνία, βρίσκεται στο ότι από την άλλη πλευρά ζητούνται με αυθαίρετο τρόπο νέα μέτρα με βάση προβλέψεις του ΔΝΤ, που και στο παρελθόν ήταν εκτός πραγματικότητας».