Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΙΣΤΟΡΙΑ

Τι απέγινε ο τάφος των Τριακοσίων στις Θερμοπύλες;

Οι ανασκαφές στις Θερμοπύλες και ο τάφος των Τριακοσίων… Τον Ιούνιο του 1939, ο προϊστάμενος των ανασκαφών στις Θερμοπύλες, Σπυρίδων Μαρινάτος, διακεκριμένος Αρχαιολόγος και Ακαδημαϊκός, ανακοίνωσε τα εξής σημαντικά, σχετικά με την πρόοδο που είχαν επιτελέσει:

«Οι ανασκαφές στον Λόφο του Λεωνίδα ολοκληρώνονται. Είναι πλέον βέβαιο ότι οι εκτεταμένες οχυρώσεις της Ελληνιστικής Εποχής, οι οποίες είχαν πραγματοποιηθεί πάνω στον λόφο, δυστυχώς έχουν καταστρέψει τον τάφο των ηρωικών Τριακοσίων.

Επομένως, το σύνολο σχεδόν των ευρημάτων προέρχεται από τις πλαγιές του υψώματος, όπου απεκυλίσθηκαν τα χώματα, όταν είχε ισοπεδωθεί η κορυφή. Εν τούτοις, μεταξύ των τελευταίων ευρημάτων συγκαταλέγονται διάφορα χάλκινα ελάσματα, τα οποία προέρχονται από τις θρυμματισμένες πανοπλίες των ηρώων.

Ιδιαίτερη σημασία έχουν μερικοί χάλκινοι κωδωνίσκοι, διότι μπορούμε, βάσει ενός χωρίου του Αισχύλου, να πούμε με βεβαιότητα ότι προέρχονται από τις ασπίδες των Τριακοσίων, οι οποίες, κατά την εποχή εκείνη, διακοσμούνταν με τέτοιους κωδωνίσκους.

Επίσης, η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως ένα ασημένιο κύπελλο, αναμφιβόλως περσικής προέλευσης, διότι, κατά τη μαρτυρία του Ηροδότου, οι Πέρσες είχαν πληθώρα χρυσών και ασημένιων κυπέλλων, από τα οποία έχουμε εντοπίσει πάμπολλα στις ανασκαφές που συντελέστηκαν στο Αρτεμίσιο και στις Πλαταιές».

Η είδηση δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΑΣΥΡΜΑΤΟΣ», στις 17/06/1939…

Tags
Back to top button