Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΠΑΡΑΞΕΝΑ

Τερατολογίες του Μεσαίωνα…

Είναι αδύνατο να φανταστεί κανείς τις φοβερές τερατολογίες, τις οποίες διέδιδαν οι κληρικοί της Δύσης κατά τον Μεσαίωνα, για να συγκρατούν στην πίστη τον λαό, ο οποίος βρισκόταν τότε στην πιο σκοτεινή αμάθεια, κατακρεουργημένος από τη δεισιδαιμονία.

Η ζοφερή εκείνη περίοδος χαρακτηριζόταν από απίστευτες τερατολογίες και αναρίθμητα Άγια Λείψανα. Κάθε εκκλησία της Ευρώπης είχε ολόκληρη συλλογή λειψάνων. Στις εκκλησίες της Βυρτεμβέργης, για παράδειγμα, φυλάσσονταν κομμάτια ξύλων από την Κιβωτό του Νώε, σταλαγματιές από τον ιδρώτα του Κυρίου, που δρόσισε τους Τρεις Παίδας εν Καμίνω, Τίμιο Ξύλο από τον Σταυρό, που μαρτύρησε ο Ιησούς, τρίχες από τον πώγωνα του Αγίου Χριστοφόρου και ένα σωρό άλλα παρόμοια.

Υπήρχαν εκκλησίες, που επιδείκνυαν την ίδια την ψυχή του Αγίου Ιωσήφ, την οποία είχε δεχτεί ο Άγιος Νικόδημος στο μαντίλι του. Στη Δρέσδη, άλλωστε, φυλασσόταν η μία από τις φτερούγες του Αρχάγγελου Μιχαήλ. Φυσικά, υπήρχαν και διάφοροι μεταπράτες Άγιων Λειψάνων, οι οποίοι τα νοίκιαζαν από τους ιδιοκτήτες τους και τα περιέφεραν προς αργυρολογία στις αγορές και στα πανηγύρια, ώστε να εξασφαλίσουν χρήματα και να εισπράξουν δέος από το ανίδεο και ευκολόπιστο πλήθος των αγράμματων ανθρώπων.

Επίσης, ένα από τα σπουδαιότερα και χαρακτηριστικότερα έθιμα του Μεσαίωνα ήταν τα λεγόμενα «Γέλια του Πάσχα». Πίστευαν, δηλαδή, ότι η ημέρα της Ανάστασης του Σωτήρος έπρεπε να πανηγυρίζεται με απόλυτη ευθυμία και χαρά και γι’ αυτό κατέφευγαν σε κάθε μέσον, που θα μπορούσε να προκαλέσει φαιδρότητα, ιλαρότητα και γέλια ακατάπαυστα, τρελά, τρανταχτά και ξεθεωτικά.

Ακόμα και οι κληρικοί εκείνη την ημέρα, όταν ανέβαιναν στον άμβωνα, θέλοντας να προξενήσουν τα γέλια των ακροατών τους, άφηναν το συνηθισμένο κήρυγμά τους και κακάριζαν σαν κότες, γάβγιζαν σαν σκύλοι και κελαηδούσαν σαν πουλιά.

Η είδηση δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «ΜΠΟΥΚΕΤΟ», στις 2/10/1931…

Tags
Back to top button