Για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια υπάρχει πολύ σοβαρή πιθανότητα ελληνοτουρκικού πολέμου καθώς η Άγκυρα σύμφωνα με πληροφορίες έχει βάλει στο «μάτι» τρία νησιά μας: το Καστελόριζο, τη Χίο και την Λέσβο. Mπορεί μεν να επιθυμεί ένα «θερμό επεισόδιο» που θα κάνει τον Ερντογάν να φανεί ισχυρός και «νικητής» αλλά αυτή τη φορά ο πόλεμος μπορεί να είναι ανεξέλεγκτος. Στρατιωτικές πηγές της Αθήνας έχουν ετοιμάσει σχέδια για απάντηση με ολοκληρωτική δύναμη πυρός καθώς ένας άτυπος τουρκικός στρατός που δρα εντός της ελληνικής επικράτειας σχεδιάζει και προετοιμάζει το έδαφος για την τουρκική κίνηση η οποία δεν θα αργήσει.
Η πρόσφατη επιθετικότητα της Τουρκίας και τα τελευταία επεισόδια στα ελληνοτουρκικά είναι περισσότερο από ανησυχητικά γιατί η κλιμάκωσή τους αποσκοπεί στην επιχείρηση κατάληψης τριών νησιών μας: Στοχεύει με μανία το Καστελόριζο, τη Χίο και την Λέσβο.
Οι Τούρκοι μπορούν να παριστάνουν ότι η ΑΟΖ δεν υφίσταται αλλά έχουν βάλει στο μάτι τα τρία αυτά νησιά γιατί σε περίπτωση που καταληφθούν, δίνει μια μεγαλύτερη ΑΟΖ από αυτή που σήμερα δικαιούται. Μια απλή γεωγραφική ματιά των τριών νησιών είναι εύκολο να δούμε γιατί τα εποφθαλμιούν. Η κατάληψη του Καστελόριζου δίνει στην Τουρκία ένα μεγάλο μέρος της ΑΟΖ που μας ανήκει στο τρίγωνο Καστελόριζου, Κύπρου και Κρήτης στην Ανατολικό Μεσόγειο που βρίθει από υδρογονάνθρακες στο site του ο mignatou.com.
Επίσης, η θάλασσα δυτικά της Χίου και της Λέσβου δίνει στην Τουρκία την δυνατότητα να πάρει ένα μεγάλο μέρος της ελληνικής ΑΟΖ δυτικά αυτών των δύο νησιών. Το θέμα της ΑΟΖ και η προστασία του Αιγαίου και των νησιών του είναι μεγάλη εθνική υπόθεση. Λόγω της οικονομικής κρίσης, η ΕΛλάδα βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση.
Η Ελλάδα όπως έχει επισημάνει αρκετές φορές το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ, δεν αντέχει Ίμια Νο2 ειδικά μετά από επτά χρόνια μνημονίων.
Φαίνεται όμως ότι η Άγκυρα δεν καταλαβαίνει τι μπορεί να συμβεί και δεν θεωρεί πιθανή μια ανεξέλεγκτη στρατιωτική σύρραξη.
Για να εκπληρώσει τις επιδιώξεις του αυτές, ο «Σουλτάνος» σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, που επικαλείται η δημοσιογράφος Νεφέλη Λυγερού σε άρθρο της στο Πρώτο Θέμα, χρησιμοποιεί πολλές ΜΚΟ ως «βιτρίνες» στα κατασκοπευτικά του δίκτυα.
Μία χαρακτηριστική περίπτωση ΜΚΟ που φαίνεται να λειτουργεί απόλυτα υπό τον έλεγχο της Τουρκίας είναι η ΜΚΟ Ένωση του Ισλαμικού Κόσμου (IJNIVV) που ιδρύθηκε από ακραίους ισλαμιστές της Τουρκίας το 2005 και ασχολείται με τις μουσουλμανικές κοινότητες στην Ευρώπη και σε άλλες ηπείρους.
Σε αυτή συμμετέχει n περιβόητη «φιλανθρωπική» ΜΚΟ International Humanitarian Relief (ΙΗΗ), n οποία κατηγορείται ότι μετέφερε κρυφά οπλισμό σε τζιχαντιστές στη Συρία.
Τέλος, δυτικές πηγές υποψιάζονται ότι [η IHH] χρησιμοποιείται και ως άτυπη τράπεζα για χρηματοδότηση Τούρκων κατασκόπων.
Το αχανές πεδίο των ΜΚΟ έδωσε πρόσφορο έδαφος για κάλυψη, αλλά και για στρατολόγηση.
Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες στην Ελλάδα δρουν και επιχειρησιακά στελέχη των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών τα οποία διαθέτουν ειδική εκπαίδευση.
Σύμφωνα με αρμόδια πηγή, το κύριο πεδίο δράσης αυτής της κατηγορίας των εκπαιδευμένων πρακτόρων είναι ο Έβρος και ευρύτερα η Θράκη. Η Άγκυρα με όργανο ηγετικά στελέχη της μουσουλμανικής μειονότητας εφαρμόζει στη Θράκη μια στρατηγική σταδιακής «άλωσης».
Σε αυτή την προσπάθεια, σύμφωνα με καλά ενημερωμένους παράγοντες, πρωταγωνιστούν ο υπουργός Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας Μεχμέτ Γκιορμέζ, ο ψευτομουφτής της Ξάνθης Αχμέτ Μετέ, ο Τούρκος πρόξενος της Κομοτηνής, Τούρκοι επιχειρηματίες που κάνουν δουλειές στην περιοχή και οι περισσότεροι από τους μειονοτικούς δημοσιογράφους.
Δεν είναι, άλλωστε, λίγες οι καταγγελίες που έχουν οι ελληνικές Αρχές ασφαλείας ότι μειονοτικοί παράγοντες που δεν ακολουθούν τις εντολές του τουρκικού προξενείου πιέζονται ασφυκτικά και σε ορισμένες περιπτώσεις δέχθηκαν απειλές ακόμα και για τη ζωή τους.
Πρόσφατο κρούσμα είναι η περίπτωση των δύο μειονοτικών δημοσιογράφων οι οποίοι κατηγορήθηκαν ως οπαδοί του Γκιουλέν.
Αρμόδια πηγή μας ανέφερε ότι έχουν σημειωθεί και μυστηριώδεις «εξαφανίσεις» Τούρκων πολιτών που εισήλθαν στην Ελλάδα μετά το πραξικόπημα.
Ο μυστηριώδης πληροφοριοδότης, το χωριό των σκληροπυρηνικών της μειονότητας, το πιστόλι του εκτελεστή με τον σιγαστήρα και η προέλευση του οπλισμού συνθέτουν το παζλ του θρίλερ της Θράκης το οποίο καλούνται να λύσουν οι αξιωματικοί της Ασφάλειας και της ΕΥΠ.
Η ιστορία φέρεται να ξεκίνησε μετά από πληροφορία για ύπαρξη παράτυπων μεταναστών αλλά και όπλων στον χώρο του τζαμιού που δέχτηκε τηλεφωνικά η Ασφάλεια Ξάνθης. Μάλιστα στη δικογραφία της υπόθεσης περιλαμβάνεται η κατάθεση του αστυνομικού-παραλήπτη χωρίς όμως να αναφέρονται λεπτομέρειες.
Από τη μέχρι στιγμής έρευνα της Αστυνομίας προκύπτει ότι η Ηλιόπετρα Ξάνθης είναι μια περιοχή όπου και στο παρελθόν είχαν εντοπιστεί όπλα, καθώς πολλοί από τους κατοίκους συνηθίζουν να κρύβουν οπλισμό, ωστόσο η υπόθεση της μαύρης τσάντας που βρέθηκε στον μιναρέ του τζαμιού διαφέρει.
«Μοιάζει σαν να τοποθέτησε κάποιος τα όπλα προκειμένου να τα παραλάβει ένα δεύτερο άτομο για συγκεκριμένη ενέργεια. Γι’ αυτό υπάρχει το 9άρι πιστόλι με τον σιγαστήρα, που θεωρείται επαγγελματικό όπλο, και το 22άρι που συνηθίζεται ως βοηθητικό στην περίπτωση που κάτι πάει στραβά στην επιχείρηση» αναφέρει με νόημα πηγή της Κατεχάκη και προσθέτει:
«Η περίπτωση του μιναρέ είναι πολύ περίεργη. Ποιοι και τι σχεδίαζαν στην περιοχή;».
Η διαδρομή των όπλων ίσως δώσει πολύτιμα στοιχεία στη διερεύνηση της υπόθεσης. Από πού δηλαδή τα προμηθεύτηκαν οι άγνωστοι και μέσω ποιων διαύλων έφτασαν στον μιναρέ της Ηλιόπετρας.
Ο Τούρκος αντικαθεστωτικός δημοσιογράφος Αμπντουλάχ Μποζκούρτ, πρώην διευθυντής της αγγλόγλωσσης έκδοσης της Zaman και αυτοεξόριστος στη Σουηδία από πέρσι το καλοκαίρι, φοβούμενος για τη ζωή του, μίλησε για τα tweet του, στα οποία προειδοποίησε για θερμό επεισόδιο με την Ελλάδα που πιθανώς θα επιχειρήσει το καθεστώς της Άγκυρας.
«Οι πληροφορίες μου βασίζονται σε δυο ξεχωριστές και έμπιστες πηγές που έχουν γνώση πάνω σε θέματα τέτοιας φύσεως», εξηγεί στο Πρώτο Θέμα ο Μποζκούρτ και συνεχίζει:
«Ήταν περισσότερο γενικές αναφορές και αποφάσισα να μοιραστώ τις πληροφορίες μέσω μιας μικρής ανάρτησης στο Twitter.
»Στο παρελθόν είχα γράψει εκτενώς για προβοκάτσιες που στόχευαν την Ελλάδα και άλλες γειτονικές χώρες, οι οποίες είχαν σχεδιαστεί από το ισλαμιστικό καθεστώς του Ερντογάν και τους νεο-εθνικιστές συνεταίρους του.
»Οι τωρινές πληροφορίες αφορούν τον αυξημένο αριθμό ενεργών κατάσκοπων στην Ελλάδα και άλλες βαλκανικές χώρες.
»Γνωρίζοντας καλά τον τρόπο λειτουργίας αυτών των τύπων στα σκοτεινά στενά της τουρκικής πρωτεύουσας, πιστεύω πως υπάρχει λόγος ανησυχίας στην Ελλάδα».
»Είναι γνωστό πως πολλές χώρες πραγματοποιούν κατασκοπευτικές ενέργειες με σκοπό την συλλογή πληροφοριών, σεβόμενοι όμως τους κανόνες του παιχνιδιού.
»Στην περίπτωση όμως της Τουρκίας σήμερα, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο.
»Βρίσκονται σε εξέλιξη μυστικές επιχειρήσεις καθαρά προς όφελος του Ερντογάν και των συνεταίρων του εις βάρος της Ελλάδας και των συμφερόντων ασφάλειας της Τουρκίας.
»Δυστυχώς, η ΜΙΤ έχει εξελιχθεί ιδιωτική εταιρεία ντετέκτιβ του Ερντογάν, ο οποίος έχει καταχραστεί την εξουσία για προσωπικό όφελος και την χρησιμοποιεί, δημιουργώντας εσωτερικούς και εξωτερικούς εχθρούς του.
»Στόχος του είναι να δημιουργήσει ένταση, να πέσει η Ελλάδα στην «παγίδα» του και έτσι να μαζέψει τις αναγκαίες ψήφους για το δημοψήφισμα στις 16 Απρίλιου.
»Ο Ερντογάν χρειάζεται μια τεχνητή κρίση με την Ελλάδα, για να αποσπάσει την τουρκική κοινωνία από τα οικονομικά προβλήματα που χειροτερεύουν συνεχώς.
»Δεν νομίζω πως ο Ερντογάν θέλει να κηρύξει ανοιχτό πόλεμο με την Ελλάδα.
»Ωστόσο θα χρησιμοποιήσει -όπως τον ακούμε συχνά τελευταία- εθνικιστική ρητορική και δρομολογεί κάποιο «θερμό» επεισόδιο στο Αιγαίο.
»Μόνο που κανείς δεν μπορεί αν ξέρει, πόσο εύκολα το «θερμό» αυτό επεισόδιο μπορεί να ξεφύγει και να κλιμακωθεί και στη συνέχεια να μην μπορεί να «μαζευτεί».
»Σας θυμίζω πως το 2003 είχε σχεδιαστεί ένα σχέδιο πρόκλησης τεχνητής έντασης με την Ελλάδα , όπου υπερ-εθνικιστές στρατηγοί είχαν προτείνει την κορύφωση των πτήσεων τουρκικών αεροσκαφών στο Αιγαίο, με στόχο να πιεστεί η Ελλάδα ώστε να προχωρήσει σε κατάρριψη η οποία και θα έδινε αφορμή για «θερμό» επεισόδιο.
»Για την ιστορία αυτή, υπάρχουν ντοκουμέντα που αποκαλύφθηκαν στα δικαστήρια. Δεν έχουν φραγμούς.
»Το τελευταίο διάστημα στοχοποιείται η Ελλάδα ως «εχθρός» στο στράτευμα και στην τουρκική κοινωνία.
»Θα παρότρυνα [τον Αλέξη Τσίπρα] να δώσει μεγαλύτερη προσοχή στην ασφάλεια και είναι σε επιφυλακή για οτιδήποτε μπορεί να συμβεί.
»Η Αθήνα πρέπει να συνεργαστεί με τους συμμάχους της για αποτρέψει τις φιλοδοξίες του Ερντογάν να καταστεί απόλυτος μονάρχης στην Τουρκία.
»Θα πρέπει να υπάρξει ένα δυνατό μήνυμα από την παγκόσμια κοινότητα προς τον Ερντογάν, να μην επιχειρήσει να περάσει την «κόκκινη γραμμή» και πως θα πρέπει να υπολογίσει τις επιπτώσεις των ενεργειών του».
Σύμφωνα με αρμόδια ελληνική πηγή, ένας άτυπος τουρκικός στρατός δρα εντός της ελληνικής επικράτειας. Είναι ενδεικτικό ότι οι αρμόδιες ελληνικές αρχές αποφεύγουν να αποκλείσουν ακόμα και ακραία σενάρια, όπως κάποιου είδους θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο, αναταραχή στη Θράκη ή και επεισόδια με μουσουλμάνους μετανάστες στην Αθήνα.
Στον άτυπο τουρκικό στρατό που δρα στην ελληνική επικράτεια, πρωταγωνιστούν ηλικιωμένοι Δυτικοευρωπαίοι που τα τελευταία χρόνια έχουν εγκατασταθεί μόνιμα στο Αιγαίο για «να χαρούν τη σύνταξή τους στον ήλιο» μέχρι παρακρατικές ομάδες. Κοινός παρονομαστής είναι η σχέση τους με τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες…
Περί τα τέλη Ιανουαρίου, αλλοδαπός «εργαζόμενος» σε ΜΚΟ με πλούσια δράση στη Λέσβο συνελήφθη να έχει στήσει ολόκληρο σύστημα υποκλοπών. Οι αρχές ασφαλείας υποψιάζονται ότι στόχος του ήταν να παρακολουθεί και να καταγράφει για λογαριασμό της ΜΙΤ όχι μόνο τις κινήσεις του Λιμενικού Σώματος, αλλά και τις απόρρητες συνομιλίες των λιμενικών με τις Ενοπλες Δυνάμεις που βρίσκονται στο νησί. Μετά τη σύλληψή του αποδείχτηκε ότι πρόκειται για Ισπανό υπήκοο 40 ετών, που είχε δηλωθεί στις Αρχές ως εθελοντής με αντικείμενο την πρώτη υποδοχή και την περίθαλψη προσφύγων που έφταναν στο νησί. Μετά από μυστική επιχείρηση, οι Αρχές τον αιφνιδίασαν και τον συνέλαβαν. Στο αυτοκίνητό του είχε ειδική κεραία ραδιοσυχνοτήτων και εξειδικευμένο ακριβό εξοπλισμό που χρησιμοποιείται για κατασκοπεία.
Η υπόθεση έφυγε γρήγορα από τη δικαιοδοσία της τοπικής Αστυνομίας και πέρασε στα χέρια της ΕΥΠ. Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Μυτιλήνης, πάντως, διέταξε να εξεταστεί από πραγματογνώμονα ο συγκεκριμένος εξοπλισμός υποκλοπών. Προς το παρόν, ο συλληφθείς δεν έχει δώσει εξηγήσεις για το πώς ο επίμαχος εξοπλισμός βρέθηκε στην κατοχή του. Τις υποψίες ότι χρησιμοποιείτο και για την παρακολούθηση των επικοινωνιών του Στρατού ενισχύουν οι σχέσεις του συγκεκριμένου «εθελοντή» με Τούρκους δουλεμπόρους και πιθανόν με τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι έχουν καταγραφεί δύο-τρία ακόμα περιστατικά επιβεβαιωμένης κατασκοπείας στα ελληνικά νησιά. Αξιόπιστες πηγές κάνουν λόγο για πολλά περισσότερα με την εμπλοκή ατόμων που είτε ως πρόσφυγες και εθελοντές ΜΚΟ, είτε ως τουρίστες συλλέγουν στοιχεία και φωτογραφίες που αποστέλλονται στην υπηρεσία τους για αξιοποίηση. Με δεδομένη την κλιμάκωση των τουρκικών απειλών και προκλήσεων, οι ελληνικές αρχές ασφαλείας εντοπίζουν αφανείς δράσεις κάποιων ΜΚΟ που έχουν εγκατασταθεί στην ευαίσθητη αυτή παραμεθόρια περιοχή.
Αυτό που εγείρει ακόμα περισσότερα ερωτήματα είναι ότι στην επεκτεινόμενη και εντεινόμενη τουρκική κατασκοπευτική δράση στα ελληνικά νησιά εμπλέκονται Ευρωπαίοι πολίτες. Οι Αρχές, μάλιστα, κάνουν λόγο για την ύπαρξη ενός περίτεχνου ευρωπαϊκού δικτύου πολιτών υπεράνω υποψίας, που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο έχουν στρατολογηθεί από τη ΜΙΤ.
Τον Μάιο του 2016, Δανός πολίτης, 66 ετών, συνελήφθη στη Χίο ενώ επιχειρούσε να διαφύγει από το νησί με το πλοίο της γραμμής. Οταν τον ακινητοποίησαν, διαπίστωσαν ότι στην κάμερά του είχε φωτογραφίες πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού, της Frontex και του Λιμενικού. Ισχυρίστηκε ότι είναι εθελοντής μιας σουηδικής ΜΚΟ και ότι κατ’ εντολή των υπευθύνων της απαθανάτιζε τα πλοία! Η συγκεκριμένη ΜΚΟ επιβεβαίωσε ότι πράγματι ο εν λόγω ήταν μέλος της, αλλά ότι είχε αποχωρήσει εδώ και καιρό και ότι ποτέ δεν είχε λάβει εντολή να φωτογραφίζει.
Η πιο ενδιαφέρουσα μέχρι σήμερα περίπτωση, όμως, αφορά τον ηλικιωμένο Γερμανό Κ. Χ. Κ., που συνελήφθη στις 15 Οκτωβρίου 2014 με τις ίδιες κατηγορίες. Ο συνταξιούχος, που ζούσε μόνιμα στην Ελλάδα, τελικά κρίθηκε ένοχος και καταδικάστηκε σε 14 χρόνια κάθειρξη. Τον εντόπισαν να φωτογραφίζει ένα ελληνικό φυλάκιο μέσα από το αυτοκίνητό του. Μετά από έρευνα βρέθηκαν στην κατοχή του ένα ζευγάρι κιάλια, διάφοροι φακοί για κάμερες και πολλά στικάκια μνήμης. Η φωτογραφική του μηχανή περιείχε φωτογραφίες εγκαταστάσεων του Ελληνικού Στρατού και κυβερνητικών-δημόσιων κτιρίων στην Κω, η οποία απέχει μόλις 3 ναυτικά μίλια από τις τουρκικές ακτές. Στο σπίτι του βρέθηκαν σημειωματάρια και τουρκικά έγγραφα, αλλά και πολλές ακόμα φωτογραφίες ελληνικών αμυντικών θέσεων, στρατιωτικών οχημάτων, σταθμών τηλεπικοινωνιών κ.ά. Ο συγκεκριμένος δεν άργησε να ομολογήσει:
«Κατοικούσα για δύο χρόνια στον οικισμό Πελεζίκι ως συνταξιούχος. Για μία εικοσαετία διετέλεσα στέλεχος του στρατού της Ανατολικής Γερμανίας, ενώ έζησα για αρκετά χρόνια και στην Τουρκία. Εκεί στρατολογήθηκα με στόχο να συγκεντρώνω πληροφορίες για τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις του νησιού. Συνέλεγα στοιχεία και φωτογραφίες, αλλά ουδέποτε άνοιξα κάποιο ντουλάπι ή εισχώρησα σε κάποιον χώρο για να αφαιρέσω απόρρητες πληροφορίες».
Η ομολογία του αποδείχτηκε κομβική στο να θέσουν οι ελληνικές αρχές υπό παρακολούθηση δεκάδες ανάλογες περιπτώσεις, αλλά και να κατανοήσουν εις βάθος τους τρόπους λειτουργίας αυτού του εντυπωσιακά οργανωμένου δικτύου. Πρόκειται κυρίως για Ευρωπαίους που εγκαταστάθηκαν μόνιμα στην Ελλάδα μετά από χρόνια παραμονής στην Τουρκία. Οι περισσότεροι από αυτούς είχαν αξιόλογη θητεία στις Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας τους και ως εκ τούτου είχαν αποκτήσει στοιχειώδεις γνώσεις. Ελληνικές πηγές αποκαλύπτουν ότι τα άτομα αυτό εκπαιδεύθηκαν σε τακτικές κατασκοπείας την περίοδο που ζούσαν στην Τουρκία.
Η ομολογία του Γερμανού φώτισε διάφορες ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τους τρόπους συναλλαγής των ερασιτεχνών κατασκόπων με τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες, οι οποίες τους προσφέρουν χρηματική αμοιβή, που συνήθως σήμερα κυμαίνεται σε μερικές χιλιάδες ευρώ τον μήνα, ανάλογα με τις υπηρεσίες που προσφέρουν.
«Εγώ λάμβανα 2.000 ευρώ τον μήνα. Τα χρήματα αυτά έμπαιναν σε λογαριασμό που είχα σε γερμανική τράπεζα». Οι συναντήσεις των Ευρωπαίων κατασκόπων με τους Τούρκους χειριστές τους δεν γίνονται μόνο στην Τουρκία ή σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Γίνονται ακόμα και στην Ελλάδα. «Τα ραντεβού μας πραγματοποιούνταν κατά κύριο λόγο στη Ρόδο». Οπως μας ανέφερε απόστρατος αξιωματικός, η στρατολόγηση μη Τούρκων πολιτών είναι συνήθης τακτική των Τούρκων. Την ίδια άλλωστε, είχαν ακολουθήσει και στην Κύπρο λίγο πριν από την εισβολή. Τότε, εκτός από Τουρκοκύπριους, κατασκόπευαν για λογαριασμό της Αγκυρας και πολλοί Βρετανοί. Εκαναν χαρτογράφηση των οχυρωματικών έργων στις ακτές. Σήμερα γνωρίζουμε ότι η δράση αυτή, στην οποία πρωταγωνίστησαν απλοί πολίτες, έπαιξε καίριο ρόλο στον σχεδιασμό και εντέλει στην επιτυχία της τουρκικής εισβολής το 1974.