Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Περιβάλλον

Τελικά πως υπολογίζονται τα χρόνια του σκύλου σε ανθρώπινα; - Τι έδειξε νέα έρευνα

Οι περισσότεροι πιστεύουν πως ο ένας σκυλίσιος χρόνος αντιστοιχεί σε επτά ανθρώπινα. Βέβαια εδώ και χρόνια, οι επιστήμονες δεν ακολουθούν αυτή την ιδέα. Έφτιαξαν πλέον μια νέα μαθηματική φόρμουλα για την μετατροπή των χρόνων των σκύλων σε ανθρώπινα, αλλά δεν χρειάζεται να ξέρεις την προπαίδεια του επτά. Χρειάζονται ελαφρώς καλύτερα μαθηματικά.

Πως γίνεται ο υπολογισμός; Η ανθρώπινη ηλικία του σκύλου ισούται με τον λογάριθμο της ηλικίας του, πολλαπλασιασμένη επί 16, συν 31. Δηλαδή 16 x λογ. ηλικίας σκύλου + 31. Οι ερευνητές προέρχονται από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια – Σαν Ντιέγκο.

Η εξίσωση αυτή βασίζεται σε μια νέα ιδέα της βιολογίας. Κι αυτή είναι ότι οι χημικές τροποποιήσεις στο DNA που συμβαίνουν στη διάρκεια της ζωής, δημιουργούν το λεγόμενο «επιγενετικό ρολόι», που καταγράφει την βιολογική ηλικία ενεός ανθρώπου ή ζώου, σε αντίθεση με τη χρονολογική ηλικία του.

Όλοι οι σκύλοι, ανεξαρτήτως ράτσας, ακολουθούν μια αναπτυξιακή πορεία στην ζωή τους που είναι παρόμοια. Φθάνουν στην εφηβεία περίπου όταν γίνουν 10 μηνών και πεθαίνουν συνήθως πριν τα 20. Πάσχουν από παρόμοιες ασθένειες με τους ανθρώπους και γέρνουν βιολογικά με τον ίδιο τρόπο. Αυτό σημαίνει ότι τα επιγενετικά ρολόγια ανθρώπων και σκύλων έχουν μεγάλες ομοιότητες.

Σύμφωνα λοιπόν με τη νέα φόρμουλα, ένα σκυλάκι επτά εβδομάδων έχει την ίδια ηλικία με ένα μωρό 9 μηνών, όταν και οι δυο αρχίζουν δηλαδή να βγάζουν δόντια. Αντίστοιχα, ένα Λαμπραντόρ που ζει κατά μέσο όρο 12 χρόνια, έχει περίπου το ίδιο προσδόκιμο ζωής με τον παγκόσμιο ανθρώπινο μέσο όρο, δηλαδή τα 70 χρόνια.

Tags
Back to top button