Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΠΑΡΑΞΕΝΑ

Τα σφοδρά τηλεκινητικά φαινόμενα της Θάσου και η συμβολή του Άγγελου Τανάγρα, το 1938…

Την άνοιξη του 1938, μια καταδικαστική απόφαση δικαστηρίου εναντίον ανθρώπων, οι οποίοι κλήθηκαν να δώσουν λόγο στη Δικαιοσύνη για τη δράση των «φαντασμάτων» που στοίχειωναν το σπίτι τους στη Θάσο, όπως ισχυρίζονταν οι περίοικοι, είχε προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στους κατοίκους του όμορφου αυτού νησιού.

Το παράδοξο ήταν ότι ο Ειρηνοδίκης της Θάσου καταδίκασε μια ολόκληρη οικογένεια σε φυλάκιση, επειδή στο σπίτι της είχαν σημειωθεί σφοδρά τηλεκινητικά φαινόμενα.

Τα γεγονότα είχαν συμβεί ως εξής:

Τον Μάρτιο του 1938, στην οικία του προκρίτου της Θάσου Αντώνη Γιαννάκη σημειώθηκαν διάφορα αλλόκοτα φαινόμενα. Πέτρες έπεφταν με ορμή στις πόρτες, γυαλικά θρυμματίζονταν μυστηριωδώς, αντικείμενα αναποδογυρίζονταν ή αιωρούνταν, ενώ βαριά έπιπλα μετακινούνταν από μόνα τους.

Στην αρχή θεωρήθηκε πως κάποιο νοσηρό ανθρώπινο χέρι δημιουργούσε όλο αυτό το χάος και η προσοχή της οικογένειας είχε στραφεί στην αποκάλυψη του ενόχου.

Στο σπίτι αυτό έμενε ο ιδιοκτήτης Αντώνης Γιαννάκης, η σύζυγός του, μια ηλικιωμένη θεία της συζύγου του και η υπηρέτρια Σεβαστή Σπανοκέλη από τη Σαμοθράκη, ηλικίας 19 ετών.

Ακόμη κι όταν ένα δωμάτιο έμενε κλειδωμένο, όλα όσα βρίσκονταν μέσα, μικροαντικείμενα, ρουχισμός, σκεύη και έπιπλα, είχαν μυστηριωδώς μετακινηθεί, αναποδογυρίσει ή διαλυθεί. Στο σπίτι βασίλευε ο φόβος και η αναρχία, καθώς τα άψυχα πράγματα έμοιαζαν να έχουν αποκτήσει τη δική τους οντότητα και βούληση.

Το μόνο που κατάφεραν να διαπιστώσουν οι έντρομοι ένοικοι του σπιτιού ήταν πως τα ανεξηγήτως βίαια φαινόμενα έπαυαν μόνο όταν έλειπε η υπηρέτρια Σεβαστή.

Με παρόμοιου είδους φαινόμενα εκείνη την περίοδο, ο ελληνικός Τύπος είχε ασχοληθεί επανειλημμένως. Χάρις στις εξηγήσεις που είχε δώσει η Εταιρία Ψυχικών Ερευνών μέσω του διακεκριμένου Προέδρου της Άγγελου Τανάγρα, ο λαός γνώριζε πλέον ότι επρόκειτο περί τηλεκινητικών φαινομένων, τα οποία δεν τα προκαλούσαν τα πνεύματα, αλλά άνθρωποι με διαταραγμένη ψυχοσύνθεση, συνήθως στην περίοδο της εφηβείας.

Με τη σκέψη αυτή, ο Αντώνης Γιαννάκης δε θέλησε να καταφύγει σε αγιασμούς και εξορκισμούς, αλλά ανέμενε καρτερικά να τελειώσει ο πρωτοφανής χορός των επίπλων του σπιτιού του, προσπαθώντας μόνο να περιορίζει όσο μπορούσε περισσότερο τις ζημιές.

Η ανορθόδοξη αυτή κατάσταση έγινε πολύ σύντομα γνωστή σ’ ολόκληρη τη Θάσο και, όπως ήταν φυσικό, προξένησε τη μεγάλη περιέργεια και το ενδιαφέρον των κατοίκων, μονοπωλώντας τις μεταξύ τους συζητήσεις.

Ήρθε, όμως, και η σειρά της Αστυνομικής Αρχής. Όπως είχε υποχρέωση, ύστερα από τον θόρυβο που δημιουργήθηκε, η Αστυνομία ζήτησε να εξακριβώσει τι συνέβαινε και η αντίληψη που σχηματίστηκε ήταν ότι όλα όσα διέδιδε η οικογένεια Γιαννάκη ήταν ψευδή και ότι επρόκειτο περί ανάρμοστης φάρσας. Έτσι, μήνυσε ολόκληρη την οικογένεια για διάδοση ψευδών ειδήσεων.

Μα, επειδή τα φαινόμενα συνεχίζονταν αμείωτα και το σούσουρο εξακολουθούσε, η Αστυνομική Αρχή επέβαλε και δεύτερη μήνυση στους «αδιόρθωτους» ενοίκους του ταραγμένου αυτού σπιτιού!

Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της δίκης, ο Ειρηνοδίκης Βλάσιος Μαστέλος καταδίκασε τον οικοδεσπότη, τη σύζυγό του και την υπηρέτρια Σεβαστή σε φυλάκιση εικοσιπέντε ημερών έκαστον. Οι διαμαρτυρίες τους, καθώς και το επιχείρημα ότι δεν είχαν κανένα απολύτως συμφέρον να προκαλούν οι ίδιοι τόσες ζημιές στο σπιτικό τους, δεν ωφέλησε σε τίποτα.

Η απίστευτη καταδίκη προκάλεσε τη δυσφορία των κατοίκων, κυρίως επειδή η καταδικασθείσα οικογένεια ήταν ευυπόληπτη και δε νοούνταν ικανή να σκηνοθετήσει τέτοιου είδους φαρσοκωμωδίες.

Όλοι οι νησιώτες συντάχθηκαν στο πλευρό του Αντώνη Γιαννάκη και ο Πρόεδρος της κοινότητας, κύριος Κλωνάρης, τηλεγράφησε στην Εταιρία Ψυχικών Ερευνών, παρακαλώντας τον Πρόεδρό της, Άγγελο Τανάγρα, να μεταβεί στη Θάσο, για να ερευνήσει προσωπικά το ευαίσθητο αυτό ζήτημα.

Έτσι, ο Άγγελος Τανάγρας, λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης, αποδέχθηκε την πρόσκληση. Τον υποδέχτηκαν, δε, στη Θάσο ο ιδιοκτήτης του ταραγμένου σπιτιού, όπου σημειώνονταν τα τηλεκινητικά φαινόμενα, ο Πρόεδρος της κοινότητας και όλοι οι προύχοντες του τόπου με ανοιχτές αγκάλες.

Ως πιθανότερη αιτία των φαινομένων θεωρήθηκε από την πρώτη στιγμή η υπηρέτρια Σεβαστή. Γι’ αυτό και υποβλήθηκε αμέσως σε ιατρική εξέταση από τον Άγγελο Τανάγρα, τον ιατρό κύριο Ξενάκη και τη συνάδελφό του κυρία Λαγανάκου. Τελικώς, διαπιστώθηκε ότι επρόκειτο περί διαταραγμένου ανθρώπου.

Η Σεβαστή Σπανοκέλη, αν και ήταν 19 ετών, στερούνταν εμμηνόρροιας. Επίσης, εξωτερικά χαρακτηριζόταν από νωδότητα (έλλειψη οδοντοφυΐας), πλατυποδία, βραδύτητα αντίδρασης σε ζωηρά συναισθήματα, ενώ παρατηρήθηκε ότι υπνωτιζόταν πανεύκολα με πλήρη αναστροφή των βολβών των οφθαλμών.

Επειδή είναι γνωστό ότι τα τηλεκινητικά φαινόμενα σχετίζονται στενά με τις ανωμαλίες των γεννητικών λειτουργιών, το αποτέλεσμα της ιατρικής εξέτασης ενίσχυσε την αντίληψη ότι η 19χρονη υπηρέτρια ήταν η αιτία των ισχυρών αυτών φαινομένων. Έμενε, όμως, να διαπιστωθεί ο ισχυρισμός και μέσω πειραμάτων. Να πραγματοποιηθεί, δηλαδή, η αυτόματη μετακίνηση αντικειμένων παρουσία του Άγγελου Τανάγρα και των δύο άλλων ιατρών.

Τοποθέτησαν, λοιπόν, διάφορα αντικείμενα στο γείσωμα του τζακιού με τέτοιον τρόπο, ώστε η τυχόν μετακίνησή τους να γίνεται αμέσως αντιληπτή από όλους τους παρευρισκομένους. Μεταξύ των άλλων, τοποθετήθηκε κι ένα βαρύ, σιδερένιο κόκκαλο παπουτσιών σ’ ένα καρφί του τζακιού, από το οποίο έβγαινε με μεγάλη δυσκολία.

Κανείς δεν επιτρεπόταν να πλησιάσει κοντά στο τζάκι. Οι παρευρισκόμενοι (η ιατρός κυρία Λαγανάκου, ο ιατρός κύριος Ξενάκης, ο Πρόεδρος της κοινότητας κύριος Κλωνάρης, οι πρόκριτοι κύριοι Λαμπρινίδης και Νικολέρης, ο διευθυντής τυπογραφείου κύριος Πετρόπουλος και ο δημοσιογράφος από τη Θεσσαλονίκη κύριος Ταχογιάννης) είχαν παρακληθεί να μιλούν για άσχετα ζητήματα στο τηλεκινητικό μέντιουμ, όπως αποδείχτηκε, Σεβαστή, ώστε να μην την επηρεάσουν.

Ο Άγγελος Τανάγρας δεν παρέλειψε να προειδοποιήσει τους παριστάμενους ότι μπορεί να χρειαζόταν να περιμένουν δύο και τρεις ημέρες, καθώς τα ψυχογενή αυτά φαινόμενα εξαρτώνται καθαρώς από το υποσυνείδητο και είναι άσχετα με τη επιθυμία του ατόμου που τα προκαλεί.

Μετά από αναμονή μιάμισης ώρας περίπου, ξάφνου ακούστηκε ένας ισχυρότατος μεταλλικός χτύπος. Οι παρευρισκόμενοι είδαν με κατάπληξη ότι τον είχε προκαλέσει το βαρύ σιδερένιο κόκκαλο των παπουτσιών, που είχε φύγει από τη θέση του και είχε εκσφενδονιστεί με φοβερή δύναμη στον απέναντι τοίχο.

Μάλιστα, ο ιατρός Ξενάκης συνέπεσε να δει όλη την πορεία του βαριού αυτού μεταλλικού αντικειμένου, από τη στιγμή που έφευγε από το καρφί και το παρακολούθησε να διαγράφει αστραπιαία μια τροχιά αντίθετη από τους νόμους της βαρύτητας και να εκσφενδονίζεται βίαια σε μεγάλη απόσταση.

Οι υποψίες τους επιβεβαιώθηκαν. Τα εξόχως σφοδρά φαινόμενα, άπαξ και εκδηλώθηκαν τη στιγμή εκείνη, συνεχίστηκαν αδιάκοπα και διήρκεσαν μέχρι και τις δύο μετά τα μεσάνυχτα.

Ποτήρια και φλιτζάνια θρυμματίζονταν, αντικείμενα αιωρούνταν και κατόπιν, μετακινούνταν. Ένα κουτί ζάχαρη έπεσε και χύθηκε το περιεχόμενό του, ενώ ένα διακοσμητικό αγαλματάκι έσπασε σε δεκάδες κομμάτια. Επίσης, τα καθίσματα των παρευρισκομένων άλλαζαν συχνά θέσεις.

Έτσι, ο Πρόεδρος της Εταιρίας Ψυχικών Ερευνών τηλεγράφησε αμέσως στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και το Υφυπουργείο Ασφαλείας, βεβαιώνοντας τη γνησιότητα των φαινομένων.

Εν τω μεταξύ, στις 17 Μαρτίου εξετάστηκε ενώπιον του ίδιου Ειρηνοδίκη, κύριου Μαστέλου, και η δεύτερη μήνυση, την οποία είχε υποβάλει η Αστυνομία εναντίον της πολύπαθης οικογένειας Γιαννάκη.

Η δίκη διήρκεσε πέντε ώρες. Η αίθουσα του Ειρηνοδικείου Θάσου, αλλά και το προαύλιο, είχαν κατακλυστεί από πλήθος κόσμου, που ανέμενε με ανυπομονησία την απόφαση. Μετά την εξέταση των μαρτύρων, που είχαν παρακολουθήσει τα πειράματα και μετά από την κατάθεση των σχετικών εγγράφων του Άγγελου Τανάγρα, ο οποίος επιβεβαίωνε τα όσα είχαν πραγματικά συμβεί, ο Ειρηνοδίκης εξέδωσε τελικά αθωωτική απόφαση, αν και ο δημόσιος κατήγορος, Ενωμοτάρχης κύριος Παπαντωνόπουλος, ζήτησε και για δεύτερη φορά την καταδίκη των κατηγορούμενων!

Μετά την επιστροφή του Άγγελου Τανάγρα πίσω στην Αθήνα, ο Αντώνης Γιαννάκης, στου οποίου το σπίτι είχαν διαδραματιστεί τα παράδοξα αυτά γεγονότα, του έστειλε μια επιστολή, όπου του εξηγούσε ότι τα φαινόμενα συνεχίζονταν αμείωτα.

Του έγραφε πως καθώς μετέβαινε με την υπηρέτρια στο αμπέλι λίγες μέρες πριν, άρχισαν να πέφτουν καταπάνω του μικρές πέτρες και το αόρατο εκείνο λιθοβόλημα εξακολουθούσε καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδρομής.

Επίσης, του ανέφερε πως σ’ ένα δωμάτιο του σπιτιού ήταν τοποθετημένη μια ξύλινη ντουλάπα γεμάτη ρούχα, η οποία πάνω από είκοσι φορές είχε βρεθεί πεσμένη πίσω από την πόρτα, την οποία με δυσκολία κατόρθωναν κάθε φορά να ανοίξουν. Για να τελειώσει αυτή η ιστορία, αναγκάστηκαν να καρφώσουν και να δέσουν συγχρόνως με σχοινιά την ντουλάπα αυτή στον τοίχο.

Ο Πρόεδρος της Εταιρίας Ψυχικών Ερευνών, Άγγελος Τανάγρας, κατά την επιστροφή του από τη Θάσο, κλήθηκε από τους ιατρικούς συλλόγους της Καβάλας, της Θεσσαλονίκης και του Βόλου και έδωσε διαλέξεις για τα τηλεκινητικά φαινόμενα. Μάλιστα, στον Βόλο ιδρύθηκε επ’ ευκαιρία και παράρτημα της Εταιρίας Ψυχικών Ερευνών.

Η είδηση δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Η ΒΡΑΔΥΝΗ», στις 03/04/1938…

Tags
Back to top button