Μεγάλου ενδιαφέροντος πειράματα τηλεπάθειας πραγματοποιήθηκαν στο Λονδίνο από τον περίφημο Καθηγητή και διακεκριμένο λόγιο, Gilbert Murray. Συγκεκριμένα, από το 1916 έως το 1924, διεξήγαγε 236 πειράματα τηλεπάθειας.
Ο Gilbert Murray καθόταν στην αίθουσα υποδοχής του σπιτιού του και σε ένα άλλο δωμάτιο, που απείχε περίπου δώδεκα μέτρα, κάθονταν επτά άτομα. Ένα από αυτά επέλεξε σαν θέμα των τηλεπαθητικών πειραμάτων τους το ρητό της Βασίλισσας Βικτώριας, το οποίο ήταν: «έσομαι καλή καγαθή».
Ο πολυπράγμων Βρετανός λόγιος μπόρεσε να μαντέψει το θέμα, το οποίο τέθηκε από την ομάδα των επτά ατόμων, που βρίσκονταν στο απομακρυσμένο δωμάτιο και τους ανακοίνωσε με σιγουριά ότι το ρητό αυτό είχε ειπωθεί από τη Βικτώρια, μια ώρα πριν την ορκωμοσία της ως Βασίλισσας της Αγγλίας.
Το επόμενο θέμα των τηλεπαθητικών πειραμάτων που επιλέχθηκε ήταν η δολοφονία του Αγίου Θωμά του Μπέκετ. Μα, και πάλι, ο εξέχων Καθηγητής μάντεψε τηλεπαθητικώς το ζητούμενο της επιστημονικής ομήγυρις και τους ανέφερε ότι «επρόκειτο για τη δολοφονία κάποιου σημαντικού ανθρώπου, η οποία διαπράχθηκε κατά τη διάρκεια των σκοτεινών χρόνων του Μεσαίωνα. Το θέμα που επιλέξατε ήταν η δολοφονία του Αγίου Θωμά του Μπέκετ».
Ο Λόρδος Arthur Balfour, πρώην Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου από το 1902 έως το 1905,ο οποίος παρακολουθούσε με θαυμασμό τα συγκεκριμένα αυτά πειράματα στην οικία του Gilbert Murray, αναφώνησε: «Σε λίγο καιρό, η τηλεπάθεια θα αναπτυχθεί σε μεγάλο βαθμό και τότε, θα εξουδετερωθούν οι χρονικές αποστάσεις και θα γίνουν απολύτως αντιληπτές και κατανοητές από το υποσυνείδητό μας».
Η είδηση δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΑΘΗΝΑΙ», στις 13/01/1925…