Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Τα αυγά μπορούν να προκαλέσουν καρδιαγγειακά νοσήματα;

Τα αυγά είναι ίσως η πιο πλήρης φυσική πηγή πολύτιμων διατροφικών στοιχείων, καθώς είναι πλούσιο σε βιταμίνες, φυλλικό οξύ, ασβέστιο, σελήνιο, αντιοξειδωτικά και Ω3 και Ω6 λιπαρά οξέα.

Τα αυγά αποτελούν μια οικονομική πηγή άφθονης πρωτεΐνης, σιδήρου και ακόρεστων λιπαρών οξέων, όμως λόγω της αυξημένης χοληστερόλης τους έχουν αποτελέσει εδώ και χρόνια αντικείμενο επιστημονικής διαμάχης. Πολλές επιστημονικές έρευνες έχουν καταλήξει σε αντικρουόμενα συμπεράσματα, με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί μια σύγχυση στους καταναλωτές σε σχέση με το πόσα αυγά μπορούν να τρώνε, χωρίς να ανησυχούν για την υγεία τους.

Πού καταλήγει η έρευνα σχετικά με τα αυγά;

Στη νέα μελέτη οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Ζαν-Φιλίπ Ντρουέν-Σαρτιέ του Τμήματος Διατροφής της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του Ινστιτούτου Διατροφής του Πανεπιστημίου Λαβάλ του Κεμπέκ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο «British Medical Journal», συσχέτισαν την κατανάλωση αυγών με την πιθανότητα καρδιαγγειακής νόσου (στεφανιαίας νόσου, εμφράγματος, εγκεφαλικού επεισοδίου κ.α.) σε βάθος 32 ετών.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν στοιχεία από τρεις μεγάλες ομάδες, που περιλάμβαναν συνολικά περίπου 215,618 άνδρες και γυναίκες ηλικίας 25 έως 75 ετών, οι οποίοι έτρωγαν από ένα έως πέντε αυγά την ημέρα και κατά την έναρξη της έρευνας ήταν υγιή. Στην πορεία προέκυψαν 14.806 καρδιαγγειακά περιστατικά, εκ των οποίων τα 9,010 αφορούσαν τη στεφανιαία νόσο και τα 5,903 εγκεφαλικό επεισόδιο. Επικουρικά, πραγματοποίησαν τη μεγαλύτερη έως σήμερα μετα-ανάλυση πάνω στο θέμα, αξιολογώντας 28 δημοσιευμένες έρευνες που αφορούσαν συνολικά 1,7 εκατομμύρια ανθρώπους.

ΕΟΦ: Αποσύρει συμπλήρωμα διατροφής – Ανιχνεύθηκε μεγάλη συγκέντρωση υδραργύρου

Μια νέα αμερικανική έρευνα αναφέρει ότι ένα αυγό την ημέρα δεν μπορεί να προκαλέσει καρδιαγγειακά νοσήματα

Όπως αναδείχθηκε από τα αποτελέσματα, οι άνθρωποι που κατανάλωναν περισσότερα από ένα αυγό την ημέρα διέτρεχαν αυξημένο κίνδυνο, αλλά έτειναν, επίσης, να τρώνε περισσότερο κόκκινο κρέας και να έχουν υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος.

Διαπιστώθηκε, ακόμη, ότι η κατανάλωση αυγών με μέτρο (έως ένα αυγό τη μέρα κατά μέσο όρο) δεν αύξανε τον καρδιαγγειακό κίνδυνο, ενώ η αντικατάσταση του ενός αυγού τη μέρα με κόκκινο επεξεργασμένο κρέας, μη επεξεργασμένο κρέας ή γάλα με πλήρη λιπαρά αύξανε τον καρδιαγγειακό κίνδυνο αντίστοιχα κατά 15%, 10% και 11%.

Τέλος, οι περισσότεροι άνθρωποι έτρωγαν από ένα έως πέντε αυγά την ημέρα και αυτοί με την μεγαλύτερη πρόσληψη είχαν υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος, ήταν λιγότερο πιθανό να λαμβάνουν στατίνες για τη μείωση της χοληστερόλης και έτρωγαν περισσότερο κόκκινο κρέας. Σε κάθε περίπτωση, δεν παρατηρήθηκε κάποια σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση αυγών και τον καρδιαγγειακό κίνδυνο μετά την προσαρμογή της μελέτης σε παράγοντες όπως η ηλικία, ο τρόπος ζωής και η διατροφή

Tags
Back to top button