Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Travel

Στολίδι αρχιτεκτονικής: Ο ελληνικός σταθμός ΚΤΕΛ που ντρέπεσαι να μπεις (φωτό)

Στην πρωτεύουσα της Κρήτης ο σταθμός των υπεραστικών λεωφορείων ήταν επί σειρά ετών ένας χώρος που δεν παρέπεμπε σε μία από τις μεγαλύτερες πόλεις της Ελλάδας, αλλά σε κάτι που μετά βίας θα μπορούσε να χαρακτηριστεί κωμόπολη.

Αν σε μια αυθαίρετη παραλλαγή ίσχυε το «δείξε μου του ΚΤΕΛ σου να σου πω τι πόλη είσαι», για τους Ηρακλειώτες ένας τέτοιος παραλληλισμός θα ήταν άκρως υποτιμητικός.

Όλα αυτά έως τις 24 Ιουνίου του 2018.

Έκτοτε αυτό που θύμιζε Γ’ κατηγορία αναβαθμίστηκε αίφνης σε… Τσάμπιονς Λιγκ. Πλέον το ΚΤΕΛ Ηρακλείου παραπέμπει σε ευρωπαϊκή μεγαλούπολη. Τόσο χαώδης είναι η απόσταση που χωρίζει τον παλιό… απλησίαστο αισθητικά χώρο με το σημερινό στολίδι, στο οποίο άνετα θα μπορούσε κάποιος να «σκοτώσει» λίγο χρόνο, όχι (μόνο) ως επιβάτης, αλλά (και) ως περαστικός!

Δεν πρόκειται απλώς για ένα νέο επιβατικό σταθμό υπεραστικών λεωφορείων που ανεβάζει άρδην το επίπεδο εξυπηρέτησης του επιβατικού κοινού σε όλα τα επίπεδα. Αλλά για ένα καλαίσθητο έργο αξιοποίησης ενός ιστορικού βιομηχανικού κτηρίου, που έχει γράψει τη δική του σελίδα στην ιστορία της πόλης, και για έναν χώρο που εμφανίζει προοπτικές αξιοποίησης σε μια ευρεία γκάμα δράσεων.

Ή αλλιώς ένα σημείο αναφοράς αρχιτεκτονικής, αισθητικής, λειτουργικότητας και καινοτομίας.

Για τις ανάγκες του νέου έργου αξιοποιήθηκε το ιστορικό Κτήριο «Αθηνά» στη συμβολή των λεωφόρων Ικάρου και Εθνικής Αντιστάσεως. Χρησιμοποιήθηκε το 1/3 της έκτασης των 9 στρεμμάτων που καταλαμβάνει το ακίνητο. Πρόκειται για το μοναδικό διατηρητέο κτίσμα ΚΤΕΛ στην Ελλάδα, η κατασκευή, διαμόρφωση και δημιουργία του οποίου έγινε με βάση τις υποδείξεις της Εφορίας Νεωτέρων Μνημείων.

Η επένδυση έγινε εξ’ ολοκλήρου από το ΚΤΕΛ Ηρακλείου και στον μακρόχρονο σχεδιασμό εντάσσεται η δημιουργία του Μουσείου «Οδυσσέα Ελύτη», αλλά και ξενοδοχείου.

Οι επισκέπτες – επιβάτες έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν υπηρεσίες υψηλού επιπέδου. Μία από τις καινοτομίες που εφαρμόζονται με τη χρήση της τεχνολογίας, είναι η δυνατότητα που έχει ο επιβάτης, βάζοντας το εισιτήριό του στο ειδικό τερματικό, να παίρνει πληροφορίες για τον προορισμό του, όπως οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν, σημεία ενδιαφέροντος και η χρονική διάρκεια της διαδρομής. Παράλληλα, έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο την κίνηση και τα σημεία του στόλου των υπεραστικών λεωφορείων του συγκοινωνιακού φορέα.

Στον χώρο έχουν δημιουργηθεί 15 τέρμιναλ άφιξης-αναχώρησης για λεωφορεία, αίθουσες αναμονής, γραφεία διοίκησης, αποθήκες, διάφορες υπηρεσίες, κυλικείο, εστιατόρια και καταστήματα για τις ανάγκες των επιβατών.

Ιδιαίτερη μέριμνα έχει ληφθεί και για το κομμάτι του τουρισμού και της διασύνδεσης με την τοπική παραγωγή, με τη δημιουργία σημείων προβολής για παραδοσιακά κρητικά προϊόντα.

Το αεροδρόμιο του Ηρακλείου αποτελεί το Νο. 2 hot spot τουριστικό προορισμό στην Ελλάδα, ξεπερνώντας πέρσι για πρώτη φορά το φράγμα των 8 εκατ. τουριστών, καθότι αποτελεί το βασικό «ορμητήριο» των τουριστών που επιλέγουν την Κρήτη.

Μέχρι πρότινος, οι ξένοι (και όχι μόνο) που αντίκριζαν το σταθμό του ΚΤΕΛ ένιωθαν ότι έμπαιναν σε… χρονοκάψουλα, επιστρέφοντας εκεί γύρω στα μέσα του 20ου αιώνα. Όποιοι από αυτούς (και δεν είναι καθόλου λίγοι) επέλεξαν ξανά για διακοπές την Κρήτη μετά τον Ιούνιο του ’18 υπέστησαν αναμφίβολα ένα πολιτισμό… σοκ!

ΠΗΓΗ:

Tags
Back to top button