Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Travel

Στο στόχαστρο της Daily Mail τα γαϊδουράκια της Σαντορίνης: «Το βρώμικο μυστικό»

Οι παραδοσιακές βόλτες με τα γαϊδουράκια στη Σαντορίνη μπαίνουν στο στόχαστρο της βρετανικής Daily Mail.

Περιγράφοντας τα όσα ζουν τα γαϊδουράκια καθημερινά, τα οποία υποχρεώνονται να κάνουν την 20λεπτη διαδρομή λιμάνι-Φηρά και το αντίστροφο, φορτωμένα στην πλάτη τους τουρίστες, κάτω από τον καυτό ήλιο για 10 ώρες κάθε μέρα, η Daily Mail ζητά να μπει τέλος σε αυτό το βασανιστήριο των ζώων. 

Ολόκληρο το άρθρο της Daily Mail έχει ως εξής: 

«Με τα κεφάλια σκυφτά, γαϊδουράκια στη σειρά περιμένουν για τον επόμενο γύρο επιβατών κρουαζιερόπλοιων που θα μεταφέρουν από το λιμάνι σε έναν από τους πιο πολυφωτογραφημένους προορισμούς του πλανήτη. 

Κάθε μέρα, τα γαϊδουράκια της Σαντορίνης θα κάνουν τέσσερις με πέντε φορές τη διαδρομή με τα 520 σκαλιά ακολουθώντας το μονοπάτι που οδηγεί στην πόλη των Φηρών και τα γραφικά ασβεστωμένα κτίρια. Η πρακτική αυτή με τα γαϊδουράκια συνεχίζεται εδώ και δεκαετίες. 

Ο Γολγοθάς των γαϊδάρων, που ξεκινά από την αυγή, όταν τα παίρνουν από τα χωράφια που ξενυχτάνε για να «δουλέψουν» κάτω από θερμοκρασίες που συχνά ξεπερνούν τους 30 βαθμούς Κελσίου, έχει χαρακτηριστεί βαρβαρότητα και ως «βρώμικο μικρό μυστικό της Σαντορίνης». 

Μερικά γαϊδουράκια, πνιγμένα στον ιδρώτα, κατά τη διάρκεια της διαδρομής σταματούν για να γλείψουν κάποια πέτρα που βρίσκεται στη σκιά για να ανακουφιστούν, καθώς ελάχιστο νερό τους παρέχεται κατά τη διάρκεια της επίπονης και κοπιώδους οκτάωρης και κάποιες φορές δεκάωρης, εργασίας τους. 

Εργαζόμενοι πάνω σε θέματα προστασίας των ζώων επισκέφθηκαν αυτή την εβδομάδα το ελληνικό νησί για να ζητήσουν καλύτερες συνθήκες για τα ζώα και να ενημερώσουν τους ιδιοκτήτες τους για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν τα ζώα που εξαναγκάζονται να διανύσουν μια απόσταση 60 μιλίων  τη φορά, ακολουθώντας τα λιθόστρωτα σκαλοπάτια που παρουσιάζονται σε εκδρομικά φυλλάδια διακοπών και κρουαζιερόπλοιων. 

Το «Καταφύγιο για τα γαϊδουράκια» πλήρωσε για να κατασκευαστούν τέντες στο τέλος της διαδρομής, αλλά ήταν κακώς συντηρημένες και έχουν φύγει από τη θέση τους. 

«Δεν έχουν σκιά όταν περιμένουν τους επόμενους επιβάτες, απλά στέκονται κάτω από τον ήλιο», δήλωσε ο Τιμ Γουός, διευθυντής του 
Safe Haven for Donkeys, στο Ισραήλ, ο οποίος πραγματοποίησε μια αποστολή στη Σαντορίνη για να διερευνήσει την κατάσταση, τον περασμένο μήνα. «Τα γαϊδουράκια υποφέρουν από μυϊκά, σκελετικά και αρθριτικά προβλήματα λόγω του βάρους των ανθρώπων που μεταφέρουν στην πλάτη τους και τον αριθμό των σκαλιών που ανεβαίνουν», σημειώνει. 

«Οι αρθρώσεις τους πιέζονται με το πέρασμα του χρόνου σε σημείο που παραλύουν και οι πλάτες τους συμπιέζονται σταδιακά κάτω από τη σέλα σε σημείο που δεν μπορούν να μεταφέρουν κανέναν. Είναι ανθεκτικά ζώα και συνεχίζουν να κάνουν τη ''δουλειά τους'' ξανά και ξανά μέχρι που ένα πρωί πέφτουν νεκρά. Το ότι στέκονται στη σειρά με τα κεφάλια τους κατεβασμένα, είναι σαφής ένδειξη ότι είναι δυσαρεστημένα και υποφέρουν από στρες». 

Η Σαντορίνη είναι ένα πανέμορφο νησί, σχηματισμένο από ηφαιστειακή δράση, προσελκύει δύο εκατ. τουρίστες ετησίως και αποτελεί καθημερινή στάση για κρουαζιερόπλοια. Χιλιάδες Βρετανοί τουρίστες είναι μεταξύ των 40.000 που μεταφέρονται από τα πολυτελή κρουαζιερόπλοια από το λιμάνι στη Χώρα, σε υψόμετρο 1.000 μέτρων. 

Με το που κατέβουν από τα πλοία τους... επιτίθενται οι οδηγοί προτείνοντάς του την άνοδο στη χώρα με τα γαϊδουράκια, αντί 6 ευρώ, πριν καν ανακαλύψουν ότι υπάρχει και η εναλλακτική του τελεφερίκ που χωράει 24 άτομα. 

Η θλιβερή πομπή των γαϊδάρων και των μουλαριών τους ήχους από τις καμπάνες που έχουν κρεμασμένες στο λαιμό τους και τις φωνές των ιδιοκτητών τους, οι οποίοι είναι... οπλισμένοι με βέργες και δερμάτινους ιμάντες για να τα χτυπούν, συνιστούν μια σκληρή χορωδία η οποία παίζει από τις 8 το πρωί ως το βράδυ. 

«Είναι απίστευτα σκληρό. Γιατί να το κάνει κάποιος αυτό σε ένα ζώο;» υποστηρίζει το Ντέιβιντ Χάμιλτον, ο οποίος επέλεξε να ανέβει τα σκαλιά με την σύζυγό του Ντάιαν, όταν αποβιβάστηκαν από το MSC Musica κατά την επταήμερη κρουαζιέρα τους που ξεκίνησε από τη Βενετία. «Συγκλονιστήκαμε με αυτό που είδαμε να συμβαίνει. Δεν σκεφτήκαμε ούτε για μια στιγμή να ανέβουμε σε ένα γαϊδουράκι για να μας μεταφέρει σε αυτά τα απότομα σκαλιά, είναι τόσο άδικο για εκείνα...». 

Οι προσπάθειες του φιλανθρωπικού οργανισμού του Ηνωμένου Βασιλείου για τα γαϊδουράκια  και οι τοπικές φιλοζωικές οργανώσεις έχουν κερδίσει κάποιες μάχες και έχουν γίνει κάποιες βελτιώσεις, αλλά, παρά τα την αυξανόμενη πίεση, συμπεριλαμβανομένων των σχολίων στο TripAdvisor όπου χαρακτηρίζουν την πρακτική βάρβαρη, δεν έχουν απαγορευτεί ακόμη οι βόλτες με τα γαϊδουράκια στη Σαντορίνη. 

Η Κάρολιν Τιερνάν Λοκ και η Κασάνδρα Ντούγκλας εξέφρασαν στη Daily Mail τη δυσαρέσκειά τους για τα όσα είδαν στη Σαντορίνη, σε σχέση με τα γαϊδουράκια. 

«Ήμασταν στο λιμάνι και πήγαμε να ρίξουμε μια ματιά στα γαϊδουράκια και κυριολεκτικά μας έσυραν σε μια ουρά και επάνω στα γαϊδουράκια προτού καταλάβουμε τι συμβαίνει. Καταλάβαμε αμέσως ότι είναι λάθος» δήλωσε η 33χρονη Κάρολιν, διευθύντρια Μάρκετινγκ από το Μπρίστολ. 

«Είχα την αίσθηση σε όλη τη διαδρομή ότι είχα κάνει κάτι λάθος. Δεν συνειδητοποίησα πόση ώρα κράτησε και πρέπει να ήταν τρομερό για αυτά τα φτωχά ζώα που κάνουν αυτή τη διαδρομή κάθε μέρα το καλοκαίρι. Μακάρι να το είχαμε ψάξει περισσότερο πριν και να είχαμε αποφύγει να ανέβουμε στα γαϊδουράκια. Αλλά οι ιδιοκτήτες τους είναι πολύ επιδέξιοι στο να σε βάζουν στην ουρά, λέγοντα ότι είναι μια διαδρομή 10 λεπτών. Χρειάστηκαν όμως 20 λεπτά και τα γαϊδουράκια φαίνονταν πολύ δυσαρεστημένα. Ήμουν τόσο ευτυχισμένη όταν τελείωσε η διαδρομή που θα συμβούλευα όποιον πάει στη Σαντορίνη να μην ανέβει στα γαϊδουράκια. 

Η 29χρονη Κασάνδρα, οδοντίατρος στη Βρετανία πρόσθεσε: «Ίσως είναι το χειρότερο πράγμα που έχω κάνει στη ζωή μου. Ήταν φρικτό. Το γαϊδουράκι που ήταν μπροστά μου κάποια στιγμή τα έπαιξε και κάθισε κάτω και ο οδηγός του φώναζε να συνεχίσει. Δεν φαινόταν να ενδιαφέρεται καθόλου για το ζώο. 

Η Σαντορίνη έχει μετατρέψει τα γαϊδουράκια σε επιχείρηση. Λούτρινα γαϊδουράκια, μπλουζάκια με γαϊδουράκια και άλλα μπιχλιμπίδια πωλούνται στα καταστήματα δώρων στα Φηρά. Στο νησί φτιάχνονται ακόμη και μπύρες που έχουν έμβλημά τους τον γάιδαρο! 

Να σημειωθεί ακόμη ότι οι βόλτες τα με τα γαϊδουράκια οργανώνονται και από τουριστικά γραφεία! 

Το τελευταίο διάστημα, ωστόσο, αυξάνεται η ανησυχία για τις συνθήκες διαβίωσης των ζώων και το 2017 ο Γερμανός Σούζαν Σοπέν, τραυματίστηκε μέχρι θανάτου όταν ένα από τα γαϊδουράκια την ποδοπάτησε. Η 67χρονη η οποία βρισκόταν σε κρουαζιέρα με τον σύζυγό της και ένα ακόμη ζευγάρι, εκείνη την ημέρα είχε τα γενέθλιά της. 

Τα ζώα, τα οποία κάνουν τη διαδρομή από το λιμάνι στα Φηρά και το αντίστροφο σε γκρουπ από 2 έως 10 γαϊδουράκια, συχνά πέφτουν πάνω σε τουρίστες τους στριμώχνουν στις πλαγιές»

Tags
Back to top button