Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Στην Αθήνα χειραψίες και στη Σινώπη δοκιμή υπερηχητικού πυραύλου - Η Τουρκία ετοιμάζεται να μπει σε ένα club που μόνο η Ρωσία παίζει

Στην Αθήνα χθες είχαμε θερμές χειραψίες και χαμόγελα και κινήσεις αβροφροσύνης εκατέρωθεν καθώς επίσης και συμφωνίες που μπορεί να μην επιλύουν το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας ή τα ζητήματα που θέτει η Τουρκία αλλά τουλάχιστον θέτουν τις βάσεις για μια πιο ήρεμη κατάσταση στο Αιγαίο.

Αυτό τουλάχιστον είναι η πρώτη ανάγνωση καθώς την ώρα που γίνονταν όλα αυτά στην ελληνική πρωτεύουσα, στο πεδίο δοκιμών της Σινώπης η Τουρκία έδειχνε πως ετοιμάζει κάτι που είναι εν δυνάμει ικανό να διαπεράσει κάθε ελληνική άμυνα.

Η Τουρκία έκανε δοκιμή υπερηχητικού πυραύλου και μάλιστα τον εκτόξευσε από το μη επανδρωμένο αεροσκάφος Akinci της Bayraktar!

Το βεληνεκές του πυραύλου για τη δοκιμή που πραγματοποιήθηκε στη Σινώπη ανακοινώθηκε από την κατασκευάστρια εταιρεία Baykar ότι είναι 55 χιλιόμετρα.

Αν επιβεβαιωθεί τις επόμενες ημέρες ότι αυτός ο πύραυλος πραγματικά πέταξε υπερηχητικά και δεν εκτοξεύτηκε απλά για επικοινωνιακούς λόγους, τότε θα μιλάμε για μια νέα απειλή στο εν δυνάμει πεδίο.

Την τρέχουσα χρονική περίοδο μόνο η Ρωσία έχει αποδεδειγμένα επιχειρησιακούς πυραύλους. Τους Kh-47M2 Kinzhal και 3M22 Zircon. Προγράμματα ανάπτυξης υπερηχητικών πυραύλων έχουν οι ΗΠΑ, η Ινδία, το Ιράν και η Βόρεια Κορέα.

Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων το Ελληνικό Κέντρο Ελέγχου Όπλων: «Η Ρωσία υπερέχει στον τομέα των υπερηχητικών πυραύλων σε σχέση με τις ΗΠΑ και κατ’ επέκταση με το ΝΑΤΟ. Γενικά υπερηχητικό είναι το σύστημα που κινείται με ταχύτητες πάνω από την ταχύτητα του ήχου (που είναι 340 μέτρα το δευτερόλεπτο) και αποδίδεται στα Αγγλικά ως Supersonic αλλά επικράτησε σήμερα για συστήματα που υπερβαίνουν την πενταπλάσια ταχύτητα του ήχου να λέγονται hypersonic.

Καλό είναι να διατηρήσουμε τον όρο υπερηχητικό για τους Hypersonic πυραύλους αντιλαμβανόμενοι ότι αναφέρεται σε ταχύτητες πάνω από πέντε φορές την ταχύτητα του ήχου.  Οι υπερηχητικοί hypersonic πύραυλοι λοιπόν εξ’ ορισμού κινούνται με ταχύτητες που υπερβαίνουν τα πέντε Mach δηλαδή πέντε φορές την ταχύτητα του ήχου.

Τα αντιαεροπορικά αντιβαλλιστικά συστήματα του ΝΑΤΟ όπως είναι οι πύραυλοι Patriot δεν μπορούν να αναχαιτίσουν εύκολα τους πυραύλους αυτούς διότι κινούνται με μικρότερες ταχύτητες περίπου  τέσσερις φορές την ταχύτητα του ήχου και άρα ακόμη και αν τους κυνηγούν δεν μπορούν να τους προφτάσουν αν αναπτύξουν ταχύτητα επτά φορές την ταχύτητα του ήχου.

Η καλύτερη πιθανότητα αναχαίτισης ενός υπερηχητικού πυραύλου είναι στην φάση της εκτόξευσης του δηλαδή στη φάση της προώθησης όταν αρχίζει και αποκτά κινητική ενέργεια λόγω των προωθητικών καυσίμων του και η ταχύτητα του είναι συγκρίσιμη η μικρότερη από αυτή του πυραύλου Patriot.

Αυτό σημαίνει ότι το ΝΑΤΟ λογικά θα ήθελε να τοποθετηθούν τα Patriot της αντιβαλλιστικής ασπίδας όσο γίνεται πιο κοντά στις περιοχές εκτόξευσης των υπερηχητικών πυραύλων και άρα όταν μια χώρα δέχεται την τοποθέτηση των ΝΑΤΟϊκών αντιβαλλιστικών πυραύλων στα σύνορα της Ρωσίας (δηλαδή κοντά στις περιοχές εκτόξευσης πυραύλων) αποδυναμώνει το πυρηνικό οπλοστάσιο της Ρωσίας που έχει ως μέσο μεταφοράς τους βαλλιστικούς πυραύλους».

Tags
Back to top button