Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Διεθνές σοκ: Η Κίνα αποκάλυψε την πρώτη βιονική μέλισσα του κόσμου - Δείτε βίντεο

Κινέζοι επιστήμονες αποκάλυψαν μία σοκαριστική εφεύρεση, ουσιαστικά μία βιονική μέλισσα (cyborg bee) που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για στρατιωτικούς κατασκοπευτικούς σκοπούς.

Το Έχουν Πάει Άλλο Επίπεδο οι Κινέζοι

Πιο συγκεκριμένα, μία ομάδα Κινέζων επιστημόνων από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας του Πεκίνου με επικεφαλής τον μηχανικό Zhao Jieliang κατασκεύασε ένα τσιπ ικανό να ελέγχει τον εγκέφαλο εντόμων, όπως μελισσών.

Το τσιπ αυτό ζυγίζει μόλις 74 γραμμάρια, νούμερο πραγματικά εντυπωσιακό. Για να συγκρίνετε, το νέκταρ που μεταφέρουν συνήθως οι μέλισσες είναι βαρύτερο από το μικροσκοπικό τσιπ που ανέπτυξαν οι Κινέζοι.

Το εν λόγω τσιπ σχεδιάστηκε για να τοποθετείται στην «πλάτη» μίας μέλισσας και συνδέεται με τον εγκέφαλο του εντόμου μέσω τριών τρομερά μικρών βελόνων. Όταν συνδεθεί επιτυχώς με τον εγκέφαλο μίας μέλισσας, το τσιπ αυτό επιτρέπει τον κινητικό έλεγχο του εντόμου μέσω ηλεκτρικών παλμών (electrical pulses).

Το τσιπάκι είναι κατασκευασμένο πάνω σε ένα πολύ λεπτό και ευέλικτο στρώμα από πολυμερή, με αποτέλεσμα να έχει πάχος παρόμοιο με το πάχος των φτερών μίας μέλισσας. Παρά τις εντυπωσιακά μικρές διαστάσεις του, το τσιπ διαθέτει όλα τα απαραίτητα υποσυστήματα, συμπεριλαμβανομένου ενός υπέρυθρου αισθητήρα για απομακρυσμένο έλεγχο.

Σε δοκιμές εργαστηρίου, οι μέλισσες που δέχθηκαν το επαναστατικό αυτό τσιπάκι ανταποκρίθηκαν επιτυχώς στις εντολές που δέχθηκαν από τους Κινέζους επιστήμονες, πράγμα που σημαίνει πως η εφεύρεση λειτουργεί κανονικά.

Κατά την διάρκεια των δοκιμών αυτών, η ομάδα έλεγχε τις μέλισσες με ένα τηλεχειριστήριο. Για παράδειγμα έδινε εντολή σε μία μέλισσα να κινηθεί προς τα μπροστά, να πραγματοποιήσει ελιγμό ή στροφή κλπ. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα έντομα πραγματοποιούσαν τις εντολές που δεχόντουσαν με ακρίβεια 90%.

Συμπερασματικά, το Ινστιτούτο Τεχνολογίας του Πεκίνου δημιούργησε τις πρώτες βιονικές μέλισσες του κόσμου. Τα έντομα αυτά μπορούν να πετάξουν σε μέγιστη απόσταση 5 χιλιομέτρων (συνεχόμενα), ενώ υπάρχει και η δυνατότητα «επιτάχυνσης» δίνοντας εντολή στις μέλισσες να μαζέψουν τα πόδια τους (για να μειώσουν την αντίσταση του αέρα)!

Στην αναφορά που δημοσίευσε η ομάδα γράφεται πως η εφεύρεση αυτή θα αποτελούσε ιδανική λύση για αποστολές κατασκοπίας, αναζήτησης και παρακολούθησης. Βέβαια οι βιονικές μέλισσες είναι μόνο η αρχή: οι Κινέζοι επιστήμονες αναμένεται να δοκιμάσουν παρόμοιες τεχνολογίες και σε άλλα έντομα μέχρι να βρούνε πιο αποδίδει καλύτερα.

 

Tags
Back to top button