Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΙΣΤΟΡΙΑ

Στη Μαγιόρκα βρέθηκαν 200 ρωμαϊκοί αμφορείς μέσα σε σπηλαίο

Περίπου 200 αρχαίοι ρωμαϊκοί αμφορείς ανακαλύφθηκαν σε υποθαλάσσιο σπήλαιο ανοικτά των ακτών της Μαγιόρκα, στην πρώτη κατάδυση που γίνεται εκεί τα τελευταία 20 χρόνια.

Οι αμφορείς είναι κεραμικά σκεύη, τα οποία χρησιμοποιούνταν στην αρχαιότητα για την αποθήκευση κρασιού, σιταριού καθώς και άλλων υγρών ουσιών. Είναι σχεδιασμένα με δύο χερούλια, μια τεχνοτροπία που χρονολογείται από τη Νεολιθική Εποχή.

Τα πολύτιμα αρχαιολογικά ευρήματα ανακαλύφθηκαν στο σπήλαιο Φουέντε δε Σες Αϊγουάδες, το οποίο βρίσκεται στην Παραλία Αλκούδια, στη βορειανατολική ακτή της Μαγιόρκα, στις Ισπανικές Βαλεαρίδες Νήσους.

Το σπήλαιο διερευνάται από ομάδες ειδικών αρχαιολόγων και σπηλαιολόγων, με συστήματα τελευταίας τεχνολογίας.

Οι επιστημονικές ομάδες εκτιμούν ότι τα κεραμικά σκεύη είχαν αφεθεί στο σπήλαιο από ναύτες, στο πλαίσιο μιας τελετουργικής προσφοράς.

Το σπήλαιο Φουέντε δε Σες Αϊγουάδες ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 1998, με την τελευταία κατάδυση που πραγματοποιήθηκε από υποβρύχιους αρχαιολόγους να λαμβάνει χώρα το έτος 2000.

Παρά το γεγονός ότι το σπήλαιο είχε εξερευνηθεί προηγουμένως, οι ειδικοί πλέον έχουν τη δυνατότητα να την παρατηρήσουν ενδελεχώς, χρησιμοποιώντας σύγχρονες τεχνολογίες.

Ο Φουμάς υπογράμμισε πως «η σύγχρονη τεχνολογία τρισδιάστατης σάρωσης, θα μας επιτρέψει να κατανοήσουμε πλήρως τη δομή του σπηλαίου».

 

 

Το σπήλαιο – το οποίο έχει μήκος 591 ποδών (180 μέτρα) και είναι γεμάτο σταλακτίτες και αρκετούς θαλάμους με οξυγόνο – μπορεί να προσεγγιστεί από ένα στενό κάθετο φρεάτιο, στο οποίο φτάνει κανείς, με ένα σύστημα τροχαλία.

Οι έρευνες των επιστημονικών ομάδων θα συνεχιστούν, ώστε να διαπιστωθεί πώς έφτασαν τόσοι αμφορείς να βρίσκονται μέσα σε ένα τόσο περίκλειστο σπήλαιο.

Tags
Back to top button