Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΠΑΡΑΞΕΝΑ

Σπάνιο ουράνιο φαινόμενο στη Λάρισα, το 1938…

Στις 21 Ιουλίου του 1938, γύρω στις δέκα το βράδυ, εμφανίστηκε πάνω από το βορειοανατολικό τμήμα της Λάρισας, ένα υπέρλαμπρο ουράνιο φαινόμενο, συνοδευόμενο από ισχυρό κρότο, το οποίο κατήλθε κυκλικώς προς το έδαφος.

Κατά τη διάρκεια της τροχιάς του, εξέπεμπε εκτυφλωτικό φως, ενώ μόλις πλησίασε το σημείο πρόσκρουσης, προσέλαβε όλα τα χρώματα της ίριδος.

Ο διακεκριμένος Έλληνας Καθηγητής της Αστρονομίας, Σταύρος Πλακίδης, όταν ρωτήθηκε για το παράδοξο φαινόμενο, που είχε λάβει χώρα στη Λάρισα, εξήγησε ότι επρόκειτο πιθανώς για βολίδα. Ανέφερε, επίσης, ότι θα ακολουθούσαν έρευνες, ώστε να εντοπιστούν συντρίμμια αερόλιθου και δήλωσε τα εξής:

«Γενικώς, τα φαινόμενα αυτά είναι γνωστά ως μετέωρα. Είναι οι διάττοντες αστέρες, τους οποίους πολύ συχνά βλέπουμε στον ουρανό, όπως και οι βολίδες, αλλά και οι αερόλιθοι. Οι διάττοντες αστέρες είναι μικρά σώματα, τα οποία, κατά την κίνησή τους, αναφλέγονται.

Οι βολίδες, ομοίως, είναι σώματα, τα οποία κατά τη δική τους κίνηση, αποκτούν μεγαλύτερη θερμοκρασία εξωτερικώς και εκρήγνυνται με κρότο, λόγω της διαφυγής της εσωτερικής και της εξωτερικής θερμοκρασίας.

Προφανώς, αυτό συνέβη και στην προκειμένη περίπτωση. Τα συντρίμμια της βολίδας, φτάνοντας στην ατμόσφαιρα της Γης, δημιούργησαν τους αερόλιθους.

Τα συντρίμμια αυτά, όμως, δεν πρέπει να αναζητηθούν σε μικρή απόσταση από το μέρος, όπου παρατηρήθηκε το φαινόμενο, αλλά σε πολύ μεγαλύτερη. Καθόλου απίθανο να εντοπιστούν μέχρι και τη Μακεδονία. Η έρευνα, φυσικά, θα καταδείξει εάν το μετέωρο ήταν βολίδα ή αερόλιθος ή και κάτι άλλο».

Η είδηση δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Η ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ», στις 22/07/1938…

Tags
Back to top button