Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Πολιτισμός

Σπάνιες τοιχογραφίες από χριστιανούς προσκυνητές σόκαραν τους αρχαιολόγους

Πρόσφατες αρχαιολογικές ανασκαφές στο Ισραήλ αποκάλυψαν ένα σπάνιο εύρημα: παλαιοχριστιανική τέχνη που χρονολογείται περίπου 1.500 χρόνια πριν. Η Ισραηλινή Αρχή Αρχαιοτήτων (IAA) ανακοίνωσε αυτή τη σημαντική ανακάλυψη με ανάρτηση στο Facebook στις 23 Μαΐου.

Η εκκλησία αυτή, η οποία χρονολογείται από τη βυζαντινή εποχή, περιέχει τοιχογραφίες που πιστεύεται ότι φιλοτεχνήθηκαν από χριστιανούς προσκυνητές που έφταναν από τη Γάζα. Η τέχνη, που απεικονίζει κυρίως βάρκες, δημιουργήθηκε τον έκτο αιώνα, σηματοδοτώντας την έναρξη του πρώιμου Μεσαίωνα.

Κινδυνεύει ο αρχαιολογικός χώρος της Δήλου - Έλληνες ερευνητές παρουσιάζουν τα πορίσματα νέας τους έρευνας

«Αυτά τα ενδιαφέροντα σχέδια μπορεί να τα άφησαν οι χριστιανοί προσκυνητές που έφταναν με πλοίο στο λιμάνι της Γάζας, η πρώτη τους στάση στην ενδοχώρα ήταν αυτή η εκκλησία Rahat- συνεχίζοντας από εδώ σε άλλες τοποθεσίες σε όλη τη χώρα», εξήγησε το ΙΑΑ.

Οι ειδικοί χρονολογούν την τέχνη σε μια περίοδο που εκτείνεται από το τέλος της βυζαντινής εποχής έως την πρώιμη ισλαμική περίοδο. Ενώ τα πλοία έχουν από καιρό συμβολική σημασία στον χριστιανισμό, αντιπροσωπεύοντας την εκκλησία και το ταξίδι της στη ζωή, οι αρχαιολόγοι υποθέτουν ότι τα σχέδια των πλοίων στο Rahat μπορεί να απεικονίζουν τα πραγματικά σκάφη που χρησιμοποιούσαν οι προσκυνητές που ταξίδευαν στους Αγίους Τόπους.

«Οι προσκυνητές επισκέφθηκαν την εκκλησία και άφησαν το προσωπικό τους σημάδι με τη μορφή σχεδίων πλοίων στους τοίχους της», διευκρίνισε το ΙΑΑ. «Το πλοίο είναι πράγματι ένα παλιό χριστιανικό σύμβολο, αλλά σε αυτή την περίπτωση - προφανώς - πρόκειται για μια πραγματική γραφική απεικόνιση πραγματικών πλοίων με τα οποία οι προσκυνητές ταξίδευαν στους Αγίους Τόπους».

Πιστεύεται ότι αυτοί οι πρώτοι χριστιανοί βρίσκονταν καθ' οδόν προς τις αρχαίες τοποθεσίες της Ιερουσαλήμ και της Βηθλεέμ, κάνοντας μια σημαντική στάση στην εκκλησία Rahat στο Negev.

Η ανακάλυψη αυτή όχι μόνο εμπλουτίζει την κατανόηση των πρώιμων χριστιανικών πρακτικών προσκυνήματος, αλλά αναδεικνύει επίσης την ιστορική σημασία της εκκλησίας Rahat ως βασικού σταθμού για τους προσκυνητές που ταξίδευαν μέσω των Αγίων Τόπων.

Tags
Back to top button