Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Περιβάλλον

Σκουλήκια μοιράζονται τις μνήμες τους ανταλλάσσοντας RNA

Ο διαμοιρασμός της πληροφορίας σε ένα είδος είναι σημαντικός για την επιβίωσή του, αλλά πώς το πετυχαίνουν αυτό απλά πλάσματα, όπως τα σκουλήκια;

Μία νέα έρευνα που ασχολείται με τα πιο κοινά μικροσκοπικά νηματοειδή σκουλήκια Caenorhabdiits elegans αποκαλύπτει πως μπορούν να ανταλλάξουν μνήμες με γειτονικά σκουλήκια, αλλά και να τις περάσουν στους απογόνους τους για γενεές.

Το συγκεκριμένο είδος τρέφεται με βακτήρια, αλλά μερικά βακτήρια όπως το Pseudomonas aeruginosa μπορεί να τα δηλητηριάσει. Αν το σκουλήκι επιβιώσει, μαθαίνει να μην φάει ξανά το συγκεκριμένο βακτήριο. Οι ερευνητές παρατήρησαν πριν χρόνια πως το σκουλήκι μπορούσε να μεταδώσει αυτήν τη συμπεριφορά αποφυγής για το συγκεκριμένα βακτήριο στους απογόνους του, έως και τέσσερις γενεές. Μελετώντας πιο προσεκτικά διαπίστωσαν πως τα σκουλήκια απορροφούν RNA ονόματι P11 και οι μελλοντικοί απόγονοι του συγκεκριμένου σκουληκιού θα στέλνουν το ίδιο σήμα σε συγκεκριμένους νευρώνες οι οποίοι καθορίζουν τις πράξεις τους.

Τώρα η νέα έρευνα αποκαλύπτει πως αυτά τα σκουλήκια μπορούν να μεταδώσουν την ίδια γενετική μνήμη όχι μόνο στους απογόνους τους, αλλά και σε παρακείμενα σκουλήκια. Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως το καταφέρνει αυτό με ένα γενετικό στοιχείο που μοιάζει με ιό, το retrotransposons, το οποίο απορροφάται από το περιβάλλον.

Η μελέτη βασίζεται σε ένα διαρκώς αυξανόμενο αριθμό ερευνών που δείχνουν πώς τα ζώα μπορούν να μεταφέρουν γενετικές μνήμες το ένα στο άλλο. Κάτι παρόμοιο έχει επιχειρηθεί και με τα σαλιγκάρια στα οποία προστέθηκαν μνήμες πάλι με τη μορφή RNA.

Tags
Back to top button