Με καταφανή δυσκολία συνεχίζει ο διαγωνισμός όσον αφορά την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής.
Το ΔΣ της ΕΤΕ έχει επιλέξει τον προτιμητέο επενδυτή που φέρεται να είναι το σχήμα ΕΧΙΝ/Calamos, ωστόσο οι ανακοινώσεις έχουν καθυστερήσει καθώς φαίνεται ότι από την πλευρά της Fosun εγείρονται θέματα διαφάνειας και υπάρχουν αντιδράσεις για τη διαδικασία που ενδέχεται και να μπλοκάρουν τη διαδικασία. Στο πλαίσιο αυτό δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να ολοκληρωθεί και τυπικά η διαγωνιστική διαδικασία τις επόμενες ημέρες, προκειμένου να δημιουργηθεί τετελεσμένο και οι τυχόν νομικές ή άλλες αντιδράσεις να πρέπει να τεθούν σε διαφορετική βάση.
Ωστόσο πηγές από την Εθνική Τράπεζα, διαβεβαίωναν ότι η διαδικασία εξελίσσεται ομαλά και εξηγούν ότι πρόκειται για σύνθετη εργασία καθώς εμπλέκονται ζητήματα όπως το banκassurance κά τα οποία είναι υπό διευθέτηση για να επιτευχθεί το βέλτιστο αποτέλεσμα για την Εθνική Ασφαλιστική και για την ΕΤΕ. Οι ίδιες πηγές έλεγαν πως η διαδικασία κατά το μεγαλύτερο μέρος της έχει προχωρήσει και σίγουρα θα έχει ολοκληρωθεί πριν τη Γενική Συνέλευση, στο τέλος του μήνα, η οποία και θα κληθεί να επικυρώσει το αποτέλεσμα.
Στην αγορά υπάρχουν πληροφορίες που φέρουν τη Fosun να υπέβαλε την υψηλότερη οικονομική προσφορά σε σχέση με όλους τους άλλους υποψηφίους στην πρώτη φάση του διαγωνισμού, αλλά κατά τη διαδικασία υποβολής διευκρινίσεων που ζητήθηκαν από την τράπεζα, το σχήμα EXIN/Calamos να ανέβασε την προσφορά του τόσο, ώστε να φτάσει κοντά σε αυτή των Κινέζων και να επιτρέψει στην Εθνική να ζητήσει βελτιωμένες προσφορές. Μάλιστα νομικοί κύκλοι στέκονται στο γεγονός ότι διέρρευσαν στον τύπο οι οικονομικές προσφορές και δημιουργήθηκε έδαφος ώστε ο αρχικά δεύτερος υποψήφιος να καταλήξει τελικά στην πρώτη θέση.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Fosun δεν υπέβαλε ποτέ βελτιωμένη προσφορά, ενώ ακούγεται ότι η κινεζική εταιρεία επεξεργάζεται το ενδεχόμενο να προσφύγει στις αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές καθώς έχει ενστάσεις για τη διαφάνεια και το δίκαιο της διαγωνιστικής διαδικασίας. Επιπλέον, διατυπώνονται ενδοιασμοί για την επάρκεια του σχήματος ΕΧΙΝ/CALAMOS να αντιμετωπίσει και να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες κεφαλαιακής επάρκειας που απαιτεί το πλαίσιο της ευρωπαϊκής ασφαλιστικής αγοράς που λειτουργεί υπό την αυστηρή εποπτεία του Solvency II.
Πηγές της ασφαλιστικής αγοράς -που προφανώς δεν βλέπουν με καλό μάτι την είσοδο του σχήματος ΕΧΙΝ/Calamos στην ελληνική αγορά- ισχυρίζονται ότι η κοινοπραξία είναι στην ουσία ένα start-up σχήμα που αποτελείται από μια μη ομογενοποιημένη και χωρίς συνοχή ομάδα επενδυτών. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως η EXIN – αν και είχε φτάσει στα τελευταία στάδια της απόκτησης άδειας αντασφάλειας (reinsurance) στην Ελβετία όπου και εδρεύει – φέρεται να μην έχει κατορθώσει να αποκτήσει άδεια από την αρμόδια εποπτική αρχή της χώρας, την FINMA.