
Κάποτε, το σουβλάκι ήταν ο «ήρωας» της ελληνικής τσέπης: γρήγορο, νόστιμο, οικονομικό. Τώρα; Έγινε κι αυτό… είδος πολυτελείας! Με τις τιμές να χτυπάνε «ταβάνι», το τυλιχτό δεν είναι πια η φτηνή απόλαυση που έσωζε οικογένειες και παρέες. Πλέον, για να το απολαύσεις, πρέπει να… βάλεις το χέρι βαθιά στην τσέπη, σαν να αγοράζεις εισιτήριο για συναυλία!
Χρυσό σουβλάκι, σε τιμή… ουρανοκατέβατη!
Οι συνεχείς αυξήσεις σε κρέας, ψωμί, λαχανικά –α, και μην ξεχνάμε το ρεύμα για τη σχάρα!– έχουν εκτοξεύσει το κόστος. Πού να πρωτοκοιτάξεις: στο Κουκάκι το τυλιχτό «χαιρετά» τα 4 ευρώ, στο Παγκράτι φλερτάρει τα 4,10, ενώ στην Καλλιθέα «αγγίζει» τα 4,50. Κι αν βρεθείς σε Κρήτη ή Μύκονο; Εκεί, ετοιμάσου να πληρώσεις πάνω από 6 ευρώ – σαν να παίρνεις γκουρμέ πιάτο! Πού πήγε εκείνο το σουβλάκι των 2 ευρώ που τρώγαμε πριν 4 χρόνια; Μάλλον… πήρε αύξηση, όπως όλα γύρω μας!
Η ακρίβεια δεν χαρίζεται πια ούτε στα «ταπεινά» μας απολαύματα. Από το σουβλάκι μέχρι τον καφέ, από το σούπερ μάρκετ μέχρι το νοίκι, όλα μοιάζουν να συνωμοτούν για να μας κάνουν να μετράμε τα ψιλά μας. Δεν είναι τυχαίο που τα ψητοπωλεία στην Αττική βλέπουν τον τζίρο τους να πέφτει έως και 30%. Οι ιδιοκτήτες σηκώνουν τα χέρια ψηλά: «Δεν βγαίνουμε!» λένε. Οι πελάτες, από την άλλη, κοιτάζουν το πορτοφόλι τους και αναρωτιούνται: «Μα καλά, πότε έγινε η ζωή μας τόσο… ακριβή;»
Με τους μισθούς να μένουν «κολλημένοι» και το κόστος ζωής να καλπάζει, το σουβλάκι είναι μόνο η αρχή. Ή μήπως… η απόδειξη ότι στην Ελλάδα πια, ακόμα και οι μικρές χαρές έχουν γίνει «λουξ»;