Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Σεισμοί στον Κυπαρισσιακό: Τα πολύπαθα Στροφάδια και οι μεγάλες δονήσεις που έχει δώσει το ρήγμα

23 χιλιόμετρα ανατολικά των Στροφάδων ταρακούνησε την Ηλεία και την Μεσσηνία, ενώ έγινε αισθητός ακόμη και στην Αττική. Αρχικά το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο έδινε ότι υπήρξε και δεύτερος σεισμός μεγέθους 5,6 Ρίχτερ, αλλά όπως φαίνεται δεν υπήρξε διπλός σεισμός, αλλά μόνο ένας.

Πρόκειται για μια περιοχή που έχει δώσει ισχυρούς σεισμούς κατά το παρελθόν. 

Οι Στροφάδες ή τα Στροφάδια αποτελούν συστάδα νησίδων από δυο μικρά νησιά στο Ιόνιο πέλαγος, σε απόσταση 27 ναυτικά μίλια νότια από το ακρωτήρι Γεράκι της Ζακύνθου και σε ίδια περίπου απόσταση από τη νησίδα Πρώτη των δυτικών ακτών της Πελοποννήσου. Το μεγαλύτερο και νοτιότερο από τα δύο νησιά των Στροφάδων ονομάζεται Σταμφάνη, νησίδα βραχώδης μήκους περίπου ενός χλμ., και το μικρότερο Άρπυια.

Λέκκας για σεισμική δόνηση 5,7 Ρίχτερ: "Ο σεισμός αυτός δεν έχει επηρεάσει σε αρνητικό επίπεδο την Πελοπόννησο" (Βίντεο)

Ο ισχυρός σεισμός του 2018

Ο ισχυρός σεισμός του 2018 είχε σαν αποτέλεσμα την κατάρρευση τμήματος του ιστορικού Καστρομονάστηρου του Αγίου Διονυσίου στις Στροφάδες.

Τότε το Dnews.gr μετέδιδε: «Ισχυρότατος σεισμός μεγέθους 6,8 Ρίχτερ, ενώ είχε προηγηθεί ελάχιστα λεπτά πριν άλλες δύο σεισμικές δονήσεις εξίσου ισχυρές 5,6 και 5,1 Ρίχτερ , σύμφωνα με την προκαταρκτική λύση του Ευρωμεσογειακού Σεισμολογικού Ινστιτούτου, σημειώθηκε πριν από λίγα λεπτά στον Κυπαρισσιακό κόλπο κοντά στην Ζάκυνθο και ειδικότερα στα νησιά «Στροφάδες» νότια του νησιού.

Σύμφωνα με την αναθεωρημένη ελαφρά προς κάτω εκτίμηση του αμερικανικού γεωλογικού ινστιτούτου (USGS) που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο ήταν μεγέθους 6,8 βαθμών — σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες στο Ιόνιο πέλαγος.

Το USGS διευκρίνισε ότι το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε περίπου 124 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Πάτρας.

Συνεχείς μετασεισμοί, ορισμένοι αρκετά ισχυροί, συνεχίζουν να γίνονται αισθητοί στη Ζάκυνθο, όπου λίγο πριν από τις 02:00 της Παρασκευής σημειώθηκε ισχυρός σεισμός, έλεγε τότε ο ανταποκριτής του ΑΠΕ-ΜΠΕ στη Ζάκυνθο.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο σεισμός σημειώθηκε στη 01:54 και είχε μέγεθος 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ενώ το επίκεντρό του βρισκόταν στον θαλάσσιο χώρο 44 χιλιόμετρα νότια-νοτιοδυτικά της Ζακύνθου και 280 χλμ. δυτικά-νοτιοδυτικά της Αθήνας.

Ο ανταποκριτής του ΑΠΕ-ΜΠΕ μετέδιδε ότι η ηλεκτροδότηση στο νησί έχει διακοπεί, υπάρχουν υλικές ζημιές και οι κάτοικοι, ανάστατοι, έχουν βγει στους δρόμους χωριών και της πρωτεύουσας του νησιού».

Ο σεισμός του 1997

Το 1997 οι δυνατοί σεισμοί της εποχής έπληξαν πάλι το μοναστήρι των Στροφάδων. Τότε έγινε μια προσπάθεια από το τότε υπουργείο Πολιτισμού, για άρση της ετοιμορροπίας. 

Η περιοχή είναι γνωστή για την υψηλή σεισμικότητά της. Θυμίζει μάλιστα ότι το 1997, είχαμε σεισμό μεγέθους 6,6 ενώ την ίδια χρονιά σημειώθηκε ακόμη ένας σεισμός μεγέθους 6 βαθμών στα νησιά Στροφάδες.

Tags
Back to top button