Οι περικοπές συντάξεων θα φτάνουν στα 2 δισ. ευρώ (για καθαρή εξοικονόμηση 1,8 δισ. ή 1% του ΑΕΠ) και η μείωση του αφορολογήτου φαίνεται να «κλειδώνει» μάλλον στα 5.900 ευρώ, αλλά οι λεπτομέρειες της υπό διαμόρφωσης συμφωνίας και πώς ακριβώς θα ενεργοποιηθούν τα μέτρα, θα κριθούν ενδεχομένως σήμερα, στις κατ’ιδίαν συναντήσεις Ντάισελμπλουμ-Σόιμπλε και στις επαφές Τσακαλώτου-Χουλιαράκη με τους θεσμούς στη Μάλτα, στο περιθώριο του άτυπου Eurogroup της Παρασκευής.
Κυβερνητικές πηγές επέμεναν το βράδυ της Τετάρτης πως η συμφωνία θα κλείσει και χωρίς να χρειαστεί να ζητήσει ο πρωθυπουργός τη σύγκληση Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης, όπως είχε δημοσίως προαναγγείλει ότι θα πράξει.
«Άκυρο» από Τόμσεν
Το κλίμα αισιοδοξίας που μετέδιδε και μέχρι χθες πάντως η κυβέρνηση μετά τις συναντήσεις των κ.κ. Τσακαλώτου, Χουλιαράκη και Αχτσιόγλου στις Βρυξέλλες, ανατράπηκε όταν επέστρεψε στην Αθήνα ο υπουργός Οικονομικών. Η πολυαναμενόμενη τηλεδιάσκεψη που είχε προαναγγελθεί από την Τρίτη για να επιταχυνθεί η συμφωνία, ματαιώθηκε για «διαδικαστικούς λόγους» (σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή) καθώς ο κύριος Τόμσεν επέλεξε να μεταβεί στα Σκόπια για προγραμματισμένη ομιλία σε συνέδριο της Κεντρικής Τράπεζας του κρατιδίου.
Και ενώ ακόμα και το Βερολίνο πλέον έστειλε «σήμα» χθες ότι πρέπει να κλείσει άμεσα χωρίς άλλες καθυστερήσεις η δεύτερη αξιολόγηση, προσπάθεια της κυβέρνησης πλέον είναι, όπως έλεγαν συνεργάτες των υπουργών πηγές, είτε να πραγματοποιηθεί νωρίς το πρωί σήμερα η εξ' αναβολής από χθες τηλεδιάσκεψη, είτε, για να μη χάσουν την πτήση για Βαλέτα, να διεξαχθούν εκεί απόψε οι συναντήσεις Τσακαλώτου- Χουλιαράκη με τους θεσμούς και Ευρωπαίους αξιωματούχους.
Σε κάθε περίπτωση, είτε με συμφωνία είτε χωρίς, στόχος είναι να καταγράφει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη πρόοδος στο πακέτο μέτρων που θα ανάψει «πράσινο φως» για επιστροφή των θεσμών την Αθήνα, είτε τη Μεγάλη Δευτέρα είτε την Τρίτη του Πάσχα.
Παζάρια για το «πότε και πόσα»
Χθες πάντως ανώτατος αξιωματούχος εμμέσως επιβεβαίωσε ότι μετέδωσε το Bloomberg η συμβιβαστική πρόταση που βρίσκεται στο τραπέζι βαρύ πακέτο περικοπών 1% του ΑΕΠ στις συντάξεις από το 2019, αλλά και την επιβολή επιπλέον φόρων 1% του ΑΕΠ από μείωση στο αφορολόγητο το 2020 -η οποία όμως μπορεί και να ισχύσει ένα χρόνο νωρίτερα, το 2019, αν η επίδοση του 2018 δεν καλύψει το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.
Η συμβιβαστική αυτή λύση είναι πιο ευέλικτη από την αρχική θέση των δανειστών για λήψη συνολικών μέτρων 2% του ΑΕΠ από το 2019.
Η πρόταση αυτή παρότι κρύβει και πάλι τον κίνδυνο να ληφθούν μέτρα για εξοικονόμηση ύψους 3,6 δισ. ευρώ το 2019 και στις συντάξεις και στο αφορολόγητο, αν το 2018 δεν επιτευχθεί ο στόχος, θεωρείται ότι καλύπτει τις ανησυχίες του επικεφαλής Ευρώπης του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν ο οποίος φέρεται να επιμένει ότι η Ελλάδα θα πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 2,5% του ΑΕΠ αντί για 3,5% που είναι ο στόχος για το 2018.