Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΙΣΤΟΡΙΑ

Σαν σήμερα: Η Ελλάδα μπαίνει στην ΕΟΚ (βίντεο)

Σαν σήμερα, στις 28 Μαΐου του 1979, ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής, έβαλε την υπογραφή του στην συμφωνία ένταξης της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (ΕΟΚ).

Οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν από το 1976 κιόλας και κράτησαν τρία ολόκληρα χρόνια. Ο Καραμανλής πίστευε πως με αυτή ην κίνηση, θα λυθούν, αν όχι όλα, τα περισσότερα προβλήματα που αντιμετώπιζε η χώρα, πέντε μόλις χρόνια μετά την πτώση της δικτατορίας των Συνταγματαρχών. Η Ελλάδα ήταν η φτωχότερη χώρα που υπέβαλλε αίτηση ένταξης, με την ΕΟΚ τότε να απαρτίζεται από 9 κράτη - μέλη.

Πολιτικές αναταραχές, αρνητική οικονομική ανάπτυξη (λόγω κυρίως της δεύτερης παγκόσμιας πετρελαϊκής κρίσης) και ανασφάλεια των πολιτών, ήταν τα κυριότερα από αυτά. Κανείς δεν περίμενε πως 40 χρόνια μετά, κάποι από αυτά τα προβλήματα παραμένουν. Ο Καραμανλής πίστευε επιπλέον ότι ο φόβος για αποσταθεροποίηση της δημοκρατίας θα εξαφανιζόταν σιγά σιγά και η Ελλάδα θα ήταν μέρος του κέντρου των αποφάσεων για την ολοκλήρωση της ευρωπαϊκής ενοποίησης.

Η πρώτη υποβολή αίτησης για ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ έγινε το 1959. Δυο χρόνια αργότερα, υπογράφεται η Συμφωνία Σύνδεσης Ελλάδας- ΕΟΚ αλλά η ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας διακόπηκε απότομα με το πραξικόπημα του 1967. Στόχος του Κωνσταντίνου Καραμανλή ήταν η Ελλάδα να γίνει πλήρες μέλος και η ανάλογη αίτηση έγινε στις 12 Ιουνίου του 1975. Έναν μήνα μετά τις υπογραφές, η Βουλή των Ελλήνων επικύρωσε την συμφωνία.

Tags
Back to top button