Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΙΣΤΟΡΙΑ

Πώς βγήκε η φράση «το αυγό του Κολόμβου»

Γνωστή έχει μείνει η φράση «το αυγό του Κολόμβου» που λέγεται όταν κάποιος ισχυρίζεται ότι μπορεί να βρει λύση σε ένα δύσκολο πρόβλημα, ενώ όμως κάποιος άλλος την έχει δώσει ήδη. Η φράση λέγεται επίσης για μια ανακάλυψη που φαίνεται απλή μετά από την πραγματοποίησή της.

Μια εξήγηση για την προέλευση της φράσης, θέλει τον θαλασσοπόρο και εξερευνητή Χριστόφορο Κολόμβο να προσπαθεί να αποδείξει πως ναι μεν αυτό που έκανε ήταν εύκολο, αλλά εύκολο, επίσης, ήταν και το στήσιμο ενός βρασμένου αυγού στο τραπέζι.

Όταν οι συνδαιτυμόνες απάντησαν ότι είναι αδύνατον το αυγό να σταθεί όρθιο, ο Κολόμβος πήρε στα χέρια ένα βρασμένο αυγό και σπάζοντάς το ελαφρά το έστησε. «Βλέπετε», τους είπε, «η σκέψη είναι δύσκολη».

Παρόλα αυτά υπάρχει και μια άλλη εξήγηση, που δίνει ο ζωγράφος και αρχιτέκτονας Τζόρτζο Βαζάρι. Σύμφωνα με αυτόν, ο αρχιτέκτονας Μπρουνελλέσκι είχε σχεδιάσει έναν ασυνήθιστα μεγάλο και βαρύ θόλο για τον καθεδρικό ναό στη Φλωρεντία. Όταν οι άρχοντες της πόλης ζήτησαν να δουν το μοντέλο του, ο αρχιτέκτονας αρνήθηκε και πρότεινε τον τρούλο να τον χτίσει εκείνος που θα κάνει ένα αυγό να σταθεί όρθιο επάνω σε ένα επίπεδο κομμάτι μαρμάρου.

Όταν δε βρήκε κανείς τη λύση, ο Μπρουνελλέσκι χτύπησε ελαφρά επάνω στο μάρμαρο και το έκανε να σταθεί. Όταν οι υπόλοιποι διαμαρτυρήθηκαν, λέγοντας ότι θα μπορούσαν να κάνουν κι αυτοί το ίδιο, ο ιταλός αρχιτέκτονας απάντησε πως θα μπορούσαν επίσης να φτιάξουν τον τρούλο, αν είχαν δει το μοντέλο ή το σχέδιο. Έτσι του ανατέθηκε το έργο.

Tags
Back to top button