Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΙΣΤΟΡΙΑ

Πώς η λέξη «idiot» προέρχεται από την αρχαία Ελλάδα;

H λέξη «idiot» στα αγγλικά, όπως την μάθαμε, σημαίνει κάτι σαν ανόητος ή ηλίθιος. Ωστόσο η αρχική της σημασία δεν ήταν ακριβώς αυτή. Οι ρίζες της λέξης βρίσκονται στην αρχαία Ελλάδα, όπου είχε μια εντελώς διαφορετική σημασία.

Προέρχεται λοιπόν από την Αττική διάλεκτο και την λέξη «ιδιώτης». Υποδηλώνει έναν άνθρωπο ιδιωτικό ή απομονωμένο, που δεν λαμβάνει μέρος στα κοινά. Με την σειρά της προέρχεται από την λέξη «ἴδιος», που υποδηλώνει την ιδιαιτερότητα ή κάποιο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό ενός ατόμου, κάτι που είναι δικό του.

Η λέξη «ιδιώτης» δεν είχε αρχικά να κάνει με την νοημοσύνη του ανθρώπου. Απλά χαρακτήριζε εκείνον που δεν συμμετείχε στα κοινά. Ωστόσο πήρε γρήγορα αρνητική σημασία. Για τις αρχαίες πόλεις – κράτη, οι πολίτες ήταν πολιτικά όντα πάνω απ’ όλα και εκείνοι που απουσίαζαν από τα κοινά της πόλεως, μειονεκτούσαν σε σχέση με τους υπόλοιπους.

Οι αρχαίοι Αθηναίοι άλλωστε πίστευαν πως η δημοκρατία μπορεί να επιβιώσει μόνο αν τα μέλη της συμμετέχουν σε αυτήν. Αν οι πολίτες αρχίσουν να αγνοούν τα δημοκρατικά τους καθήκοντα, τότε η δημοκρατία και η έννοιά της θα καταστραφούν.

Στα λατινικά το «ιδιώτης» μετατράπηκε σε «idiota». Εκεί η σημασία της άλλαξε και άρχισε να έχει εκείνη του «αδαή ανθρώπου». Από εκεί πέρασε σε γαλλικά και αγγλικά και πήρε την σημερινή της σημασία. Ωστόσο λίγοι γνωρίζουν ότι η αρχική της σημασία ήταν πολιτική και ήταν σημαντική για την επιβίωση της δημοκρατίας.

Tags
Back to top button