Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΚΥΡΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Πρωτοφανής διαρροή πληροφοριών στις ΗΠΑ: Η Honeywell παρέδωσε ευαίσθητα δεδομένα των F-35 και F-22 στην... Κίνα

Κύρια θέματα, ΗΠΑ, Κίνα • 06/05/2021 - 8:26
Πρωτοφανής διαρροή πληροφοριών στις ΗΠΑ: Η Honeywell παρέδωσε ευαίσθητα δεδομένα των F-35 και F-22 στην... Κίνα

Μεγάλη η λίστα των οπλικών συστημάτων

Πρωτοφανής διαρροή πληροφοριών έγινε από την αμυντική εταιρεία Honeywell η οποία φέρεται να έχει παραδώσει μη εγκεκριμένα ευαίσθητα δεδομένα για τα F-22, F-35 και τα άρματα μάχης M1A1 Abrams στην Κίνα!

Η διαρροή δεν έγινε μόνο στην Κίνα αλλά και σε πολλές άλλες χώρες. Θεωρείται βέβαιο πως επωφελήθηκε από αυτή και η Ρωσία.

Σύμφωνα με τα όσα δημοσιοποίησαν τόσο το αμερικανικό Υπουργείο Άμυνας όσο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η λίστα των αεροσκαφών περιελάμβανε τα stealth μαχητικά αεροσκάφη πέμπτης γενιάς F-22 και F-35, γεγονός που προκάλεσε τρομακτικές αντιδράσεις στην Ουάσινγκτον, λόγω της πρόσβασης των Κινέζων σε απόρρητες πληροφορίες για την τεχνολογία που διαθέτουν.

Το όλο ζήτημα προέκυψε έπειτα από μια μη εξουσιοδοτημένη εξαγωγή ευαίσθητων πληροφοριών που αφορούσαν συστήματα τεχνολογίας και ανταλλακτικών διαφόρων αεροσκαφών, πυραύλων, αρμάτων μάχης, γεγονός που παραβίαζε όχι μόνο διατάξεις του νόμου που αφορά τον έλεγχο σε εξαγωγές όπλων (AECA) αλλά και τους κανονισμούς του International Traffic in Arms Regulations.

Το πρόβλημα που προέκυψε ήταν πολύ σοβαρό για τους Αμερικανούς, καθώς έγινε «διαρροή» πληροφοριών για τα λειτουργικά και κατασκευαστικά χαρακτηριστικά του τεθωρακισμένου άρματος μάχης M1A1 Abrams, των stealth μαχητικών αεροσκαφών πέμπτης γενιάς F-35 και F-22, αλλά και του στρατηγικού βομβαρδιστικού B-1 Lancer σε πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Κίνα.

Όπως ήταν φυσικό, κάτι τέτοιο συνεπαγόταν πλήγμα για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, κάτι που αρνήθηκε η εταιρεία, ωστόσο οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία, η οποία προβλέπει ότι η Honeywell θα πληρώσει 13 εκατομμύρια δολάρια, εκ των οποίων τα 5 εκατομμύρια θα διοχετευθούν σε «διορθωτικά μέτρα για συμμόρφωση», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Σημειώνεται ότι οι παράνομες δραστηριότητες της εταιρείας έγιναν γνωστές «εθελοντικά» από την ίδια την Honeywell στην κυβέρνηση των ΗΠΑ, κάτι που οι Αμερικανοί έλαβαν υπόψη και έτσι δεν προχώρησαν σε περαιτέρω κυρώσεις ή ποινές. Το δελτίο Τύπου που εξέδωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφορικά με την υπόθεση αναφέρει πως :

«Ο διακανονισμός καταδεικνύει το ρόλο του Υπουργείου στην ενίσχυση και την προστασία της αμυντικής βιομηχανίας των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των τεχνικών δεδομένων και πληροφοριών, από μη εξουσιοδοτημένες εξαγωγές.

Η Honeywell αποκάλυψε εθελοντικά στο Τμήμα τις φερόμενες παραβιάσεις που επιλύονται βάσει αυτού του διακανονισμού.

Η Honeywell αναγνώρισε επίσης τη σοβαρή φύση των φερόμενων παραβιάσεων».

Σύμφωνα με όσα περιγράφονται στις εθελοντικές εκθέσεις που δημοσίευσε η Honeywell, η εταιρεία είχε πραγματοποιήσει εξαγωγές χωρίς εξουσιοδότηση, από τον Ιούλιο του 2011 μέχρι τον Οκτώβριο του 2015, περίπου 71 σχεδίων που εντάσσονταν στο καθεστώς ελέγχου και προστασίας από τους διεθνείς κανονισμούς (ITAR).

Δύο χρόνια αργότερα, η εταιρεία αποκάλυψε ένα δεύτερο σύνολο μη εγκεκριμένων εξαγωγών «που ήταν παρόμοια με τις παραβιάσεις που αποκαλύφθηκαν στην πρώτη εθελοντική έκθεση της», σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Τι ήταν όμως αυτές οι ευαίσθητες και απόρρητες πληροφορίες που «έδωσε» η Honeywell σε τρίτα κράτη, μεταξύ των οποίων και η Κίνα ;

Οι «Κουρσάροι» της ΠΑ στη διαβόητη λίστα

Όλες αυτές οι φερόμενες εξαγωγές είχαν να κάνουν με σχέδια που περιείχαν δεδομένα τεχνικής φύσεων για την κατασκευή τμημάτων ή και ανταλλακτικών που αφορούσαν έναν μεγάλο αριθμό αεροσκαφών και άλλων οχημάτων, όπως άρματα μάχης.

Αυτό βέβαια που προκαλεί εντύπωση είναι κάτι που σημειώνει και ο ιστότοπος «The Drive» που έφερε την όλη υπόθεση στο προσκήνιο και αφορά τα ελληνικά A-7H/E Corsair.

Αυτή είναι η λίστα με μερικά από τα μαχητικά, ελικόπτερα, άλλων ειδών αεροσκάφη, οπλικά συστήματα, οι πληροφορίες των οποίων «έφτασαν» στα χέρια της Κίνας:

F-35 Joint Strike Fighter
B-1B Lancer Long-Range Strategic Bomber
F-22 Raptor
C-130
A-7H Corsair A
A-10
Ελικόπτερο Apache Longbow
Άρμα μάχης M1A1 Abrams
Πύραυλος Tomahawk
T55 Turboshaft Engine

Όπως προκύπτει από την λίστα, τα ελληνικά A-7H/Ε ήταν αναπόσπαστο μέρος της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, από τα μέσα της δεκαετίας του 70′ όταν και εντάχθηκαν στην υπηρεσία μέχρι και το 2014 όταν αυτά αποσύρθηκαν. Ωστόσο, η διαρροή των πληροφοριών έγινε μετά την «αποστράτευση» των θρυλικών «Κουρσάρων» της ΠΑ.

Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για μια πολύ σημαντική υπόθεση, ενώ δεν είναι απίθανο στο μέλλον να αποκαλυφθούν νέα στοιχεία και δεδομένα, για την μη εξουσιοδοτημένη εξαγωγή πληροφοριών σε χώρες – ανταγωνιστές της Δύσης.

Tags
Back to top button