Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Μπύρα: Η ''σκοτεινή'' πλευρά της πιο δροσερής συνήθειας του καλοκαιριού

Δροσερή, ελαφριά και ευχάριστα αρωματική, η μπύρα θεωρείται αναμφίβολα το πιο δημοφιλές ποτό του καλοκαιριού. Η χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ, η ποικιλία γεύσεων και η ικανότητά της να συνοδεύει ιδανικά φαγητό και παρέα την καθιστούν πρώτη επιλογή σε παραλίες, ταβέρνες και φεστιβάλ. Επιπλέον, η αίσθηση δροσιάς που προσφέρει την καθιστά ιδανική για τις ζεστές μέρες, ενώ η κοινωνικότητα που τη συνοδεύει την κάνει σύμβολο χαλάρωσης και ανεμελιάς.

Ωστόσο, η καθημερινή κατανάλωση της ''βασίλισσας'' της παρέας, μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία, σύμφωνα με γιατρούς και ειδικούς στον τομέα της ιατρικής και της διατροφής. Αν και ένα ποτήρι μπύρας στο τέλος μιας κουραστικής ημέρας ή η κατανάλωση μερικών με φίλους το Σαββατοκύριακο μπορεί να θεωρείται κοινωνικά αποδεκτό, η καθημερινή της χρήση κρύβει σημαντικούς κινδύνους. Από την εξασθένιση του ανοσοποιητικού συστήματος έως τον αυξημένο κίνδυνο καρκίνου, οι επιστήμονες περιγράφουν πέντε τρόπους με τους οποίους η καθημερινή κατανάλωση μπύρας μπορεί να επιβαρύνει σοβαρά τον οργανισμό.

Αποδυναμώνεται το ανοσοποιητικό σύστημα

Η τακτική κατανάλωση μπύρας επηρεάζει αρνητικά την άμυνα του οργανισμού. Η Δρ. Kara Wada, ιατρός στην Αλλεργιολογία/Ανοσολογία, Εσωτερική Παθολογία, Παιδιατρική και Lifestyle Ιατρική, εξηγεί πως η καθημερινή πρόσληψη αλκοόλ προκαλεί φλεγμονή στο εντερικό επιθήλιο και ανατρέπει το μικροβίωμα του εντέρου. Όπως αναφέρει:

«Το καθημερινό αλκοόλ ερεθίζει τον εντερικό βλεννογόνο και μπορεί να προκαλέσει αυξημένη διαπερατότητα, το γνωστό «διαρρέον έντερο». Αυτό ωθεί το ανοσοποιητικό σύστημα σε συνεχή εγρήγορση».

Η χρόνια αυτή ενεργοποίηση, σύμφωνα με τη Δρ. Wada, οδηγεί σε ένα ευρύ φάσμα προβλημάτων:

  • Συχνότερα κρυολογήματα
  • Επιβάρυνση αλλεργιών
  • Επιδείνωση δερματικών παθήσεων όπως έκζεμα
  • Μείωση του μεταβολισμού
  • Πιθανή ενεργοποίηση αυτοάνοσων νοσημάτων

Διαταραχές στον ύπνο

Αν και το αλκοόλ αρχικά φαίνεται να διευκολύνει τον ύπνο, στην πραγματικότητα επηρεάζει σημαντικά την ποιότητά του. Η Δρ. Wada επισημαίνει: «Είναι η κλασική παγίδα: πίνουμε για να χαλαρώσουμε, αλλά στην πραγματικότητα το αλκοόλ καταστέλλει τον ύπνο REM, τον βαθύτερο και πιο αναζωογονητικό κύκλο ύπνου, ο οποίος είναι κρίσιμος για την ψυχική ευεξία και τη μνήμη».

Η αποτέλεσμα θα είναι μια νύχτα κακής ανάκαμψης, με αισθήματα κόπωσης, πνευματικής ομίχλης και μειωμένης απόδοσης την επόμενη μέρα.

Κακή στοματική υγεία

Η στοματική υγεία είναι ένας ακόμη τομέας που επηρεάζεται από τη συχνή κατανάλωση μπύρας, σύμφωνα με τη Δρ. Sandip Sachar, οδοντίατρο στη Νέα Υόρκη. Όπως αναφέρει: «Η μπύρα περιέχει ζυμώσιμους υδατάνθρακες, οι οποίοι αποτελούν τροφή για τα βακτήρια της πλάκας. Αυτό ενισχύει την τερηδόνα».

Επιπλέον, η μπύρα συμβάλλει στην ξηροστομία, καθώς επηρεάζει τους σιελογόνους αδένες. Η μειωμένη παραγωγή σάλιου δημιουργεί επιπλέον κινδύνους:

  • Ανεπαρκής εξουδετέρωση των οξέων στο στόμα
  • Μειωμένη απομάκρυνση τροφικών υπολειμμάτων
  • Έλλειψη μετάλλων για την ενίσχυση του σμάλτου
  • Αυξημένη πιθανότητα φλεγμονών και λοιμώξεων

Παρότι το βούρτσισμα και το οδοντικό νήμα παραμένουν απαραίτητα, δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τη φυσική προστασία που παρέχει το σάλιο.

Αύξηση βάρους και συσσώρευση λίπους

Η φράση «μπυροκοιλιά» δεν είναι τυχαία. Η καθημερινή κατανάλωση μπύρας επιβαρύνει το σώμα με περιττές θερμίδες και ενισχύει την αποθήκευση λίπους. Όπως τονίζει η Δρ. Wada: «Το σώμα αντιλαμβάνεται το αλκοόλ ως τοξίνη και δίνει απόλυτη προτεραιότητα στον μεταβολισμό του, αφήνοντας στην άκρη τις υπόλοιπες μεταβολικές λειτουργίες. Αυτό συχνά οδηγεί σε συσσώρευση σπλαχνικού λίπους».

Το σπλαχνικό λίπος (το λίπος γύρω από τα ζωτικά όργανα) συνδέεται με:

  • Φλεγμονώδεις καταστάσεις
  • Αντίσταση στην ινσουλίνη
  • Λιπώδη νόσο του ήπατος

Η σταδιακή αύξηση βάρους δεν είναι απλώς αισθητικό ζήτημα, αλλά αφορά σοβαρούς μεταβολικούς και καρδιολογικούς κινδύνους.

Αυξημένος κίνδυνος για καρκίνο

Τέλος, ένας από τους σοβαρότερους κινδύνους είναι η σύνδεση της καθημερινής κατανάλωσης αλκοόλ με διάφορες μορφές καρκίνου. Η Δρ. Brooke Scheller, Κλινική Διατροφολόγος και συγγραφέας του βιβλίου «How to Eat to Change the Way You Drink», αναφέρει: «Το αλκοόλ συνδέεται με τουλάχιστον επτά διαφορετικούς τύπους καρκίνου και προκαλεί μεταβολικές διαταραχές σε όλο το σώμα. Ακόμα και σε μέτριες ποσότητες, επηρεάζει τη λειτουργία του ήπατος, το οποίο σταματά να ασχολείται με άλλες σημαντικές εργασίες για να μεταβολίσει το αλκοόλ».

Οι τύποι καρκίνου που έχουν σχετιστεί με την κατανάλωση αλκοόλ περιλαμβάνουν:

  • Καρκίνο του ήπατος
  • Καρκίνο του στόματος και του φάρυγγα
  • Καρκίνο του παχέος εντέρου
  • Καρκίνο του μαστού, μεταξύ άλλων

Τα δεδομένα δείχνουν ότι η μείωση ή η αποφυγή της κατανάλωσης μπορεί να έχει άμεσο θετικό αντίκτυπο στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου.

Συμπερασματικά

Η καθημερινή κατανάλωση μπύρας δεν είναι τόσο αθώα όσο συχνά παρουσιάζεται. Αν και όπως είπαμε αποτελεί αγαπημένη επιλογή σε κοινωνικές περιστάσεις και συνοδεύει γευστικές απολαύσεις σε πολλές κουλτούρες, οι επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι η μακροχρόνια χρήση της μπορεί να προκαλέσει σοβαρές δυσλειτουργίες στον ανθρώπινο οργανισμό. Από την εξασθένηση του ανοσοποιητικού και τη διαταραχή του ύπνου, μέχρι προβλήματα στη στοματική υγεία, αύξηση του σωματικού βάρους και αυξημένο κίνδυνο καρκινογένεσης, οι επιπτώσεις είναι πολύπλευρες και ανησυχητικές.

Οι ειδικοί τονίζουν: αν επιλέγετε να καταναλώνετε μπύρα, κάντε το με μέτρο και πλήρη επίγνωση των πιθανών συνεπειών για την υγεία σας.

Tags
Back to top button